Museovirasto

Museovirasto johtamaan kansainvälistä elävän perinnön hanketta Pohjois-Euroopassa

Jaa

Kaksivuotinen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hanke vahvistaa aineettoman kulttuuriperinnön roolia paikallisyhteisöissä kestävän kehityksen, hyvinvoinnin ja toimeentulon lähteenä. Mukana on kymmenen maata Pohjois-Euroopasta. Näin laaja aineettoman kulttuuriperinnön alan hanke on ensimmäinen Pohjois-Euroopassa. Museovirasto vastaa hankkeesta opetus- ja kulttuuriministeriön toimiessa vastuuministeriönä.

Värikkäät nuppineulat pitelevät kiinni alustassaan valmistumassa olevaa nyplättyä pitsisydäntä. Kuva: Robert Sjöblom, Museovirasto
Värikkäät nuppineulat pitelevät kiinni alustassaan valmistumassa olevaa nyplättyä pitsisydäntä. Kuva: Robert Sjöblom, Museovirasto

Museovirasto aloittaa uuden, kansainvälisen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hankkeen. Se tuo yhteen kymmenen Pohjois-Euroopan maata, Pohjolan itsehallinnolliset alueet sekä Saamenmaan.

”Elävään kulttuuriperintöön lukeutuvat erilaiset taidot ja perinteiset käytännöt pitävät sisällään monia aineksia vastata tämän päivän ja tulevaisuuden haasteisiin, joita muun muassa ilmastonmuutos ja sen lieveilmiöt aiheuttavat. Osa luovista ratkaisuista, jotka ovat sekä ympäristön, yhteisöjen että talouden kannalta kestäviä, voivat tulla läheltämme, omista perimätiedoistamme ja -taidoistamme”, sanoo hankkeen uusi projektikoordinaattori Elisa Kraatari Museovirastosta.

Hanke vahvistaa verkostoitumista näiden maiden ja alueiden välillä erityisesti aineettoman kulttuuriperinnön parissa. Hankkeessa etsitään käytännöllisiä tapoja, miten elävä kulttuuriperintö tukee kestävää kehitystä sekä tunnistetaan ja luodaan hyviä käytäntöjä, joilla elävää perintöä voidaan hyödyntää paikallisesti esimerkiksi koulutuksessa ja matkailussa. LIVIND-hanke on rahoitettu suurelta osin ulkoministeriön Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyön varoista, ja se jatkuu toukokuuhun 2023.

”Elävä kulttuuriperintö on rikas ja monipuolinen voimavara, jota voidaan hyödyntää nykyistä paremmin pohjoisen alueiden kehittämistyössä”, erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta sanoo.

Hanke pohjaa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimukseen, Euroopan Neuvoston Faron sopimukseen sekä YK:n kestävän kehityksen ohjelman, Agenda 2030:n tavoitteisiin. Alueellisesti hanke vastaa Pohjoisen ulottuvuuden kulttuurikumppanuuden strategian 2021–2024 tavoitteisiin vahvistamalla alueen verkostoja ja rajat ylittävää yhteistyötä.

”Hanke tuo pohjoiseurooppalaiset elävän perinnön toimijat yhteen etätyöpajoihin, webinaareihin ja verkkovälitteisille yhteiskehittämisen alustoille. Niiden avulla pääsemme kokoamaan hyviä käytäntöjä ja vaihtamaan kokemuksia erilaisista toimintamallikokeiluista laajalla pohjoisen ulottuvuuden alueella”, Marsio jatkaa.

LIVIND-hankkeeseen osallistuvien eri toimijoiden keskinäisen verkostoitumisen ja erilaisten kokeiluiden lisäksi koostetaan ja jäsennetään teemaan liittyvää tietoa muun muassa verkkoalustalle. Hankkeen tukena on asiantuntijoita tutkimuksen alalta, mikä luo valmiuksia syventää yhteistyötä elävän perinnön kehittämishankkeissa myös tulevaisuudessa.

Ensimmäinen LIVIND-webinaari järjestetään 29. marraskuuta 2021.

LIVIND lyhyesti

Osallistujamaat ja -alueet: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Ahvenanmaa, Grönlanti, Färsaaret, Saamenmaa, Viro, Latvia, Liettua, Puola ja Venäjä. Budjetti: 254 000 euroa, josta ulkoministeriön osuus n. 80 %, Itämeren, Barentsin ja arktisen yhteistyön määräraha (IBA-rahoitus). Muita rahoittajia ovat Museovirasto ja Pohjoisen ulottuvuuden kulttuurikumppanuus NDPC (Northern Dimension Partnership on Culture). Kumppaneita ovat myös Pohjoisen ulottuvuuden instituutti NDI (Northern Dimension Institute) ja Saamelaisneuvosto.

Hanketta johtaa Museovirasto.

Lisätiedot
projektikoordinaattori Elisa Kraatari, elisa.kraatari@museovirasto.fi, p. 0295 33 6075
erikoisasiantuntija Leena Marsio, leena.marsio@museovirasto.fi, p. 0295 33 6017

Avainsanat

Kuvat

Värikkäät nuppineulat pitelevät kiinni alustassaan valmistumassa olevaa nyplättyä pitsisydäntä. Kuva: Robert Sjöblom, Museovirasto
Värikkäät nuppineulat pitelevät kiinni alustassaan valmistumassa olevaa nyplättyä pitsisydäntä. Kuva: Robert Sjöblom, Museovirasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Kenen kulttuuriperintö -seminaari tuo kulttuuriperinnön merkityskamppailun näkyväksi 7.10.2021 13:52:08 EEST | Tiedote

Kaksipäiväinen seminaari nostaa esille pohdinnat ja kamppailut kulttuuriperinnön erilaisista merkityksistä sekä kulttuuriperinnön todellisesta ja symbolisesta omistajuudesta. Verkossa ja Kansallismuseon Auditoriossa 24.–25.11.2021 pidettävän seminaarin järjestävät Museovirasto, Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella toimiva HERIDI-hanke sekä Kulttuuria kaikille -palvelu.

Kansainvälinen tutkimusprojekti etsii Suomenlinnan hylkyjen tarinoita27.9.2021 17:32:44 EEST | Tiedote

Museovirasto on mukana kansainvälisessä tutkimusohjelmassa nimeltä Unohdettu laivasto, Ruotsin ”sininen” kulttuuriperintö 1450–1850, joka toteutetaan vuosina 2021–2026. Suomen-osaprojekti Veteen vajonneet tutkii Suomenlinnan hylkyjä ja innostaa kiinnostumaan hylyistä ja historiasta. Avoimessa verkkoseminaarissa 2.10. keskustellaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimiselle.

Museoiden toiminta jatkui koronarajoituksista huolimatta – uudet Tilastokortit esittelevät museoiden vuotta 202023.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemian vaikutukset museoiden toimintaan näkyvät selkeästi vuoden 2020 tilastoluvuissa. Voimakkaimmin koronapandemia heijastui museoiden käyntimääriin, jotka vähenivät erityisesti kokoontumis- ja liikkumisrajoitusten sekä museoiden palveluiden merkittävän karsiminen seurauksena. Käyntimäärien väheneminen vaikutti suoraan museoiden oman toiminnan tuloihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme