Museovirasto

Museovirasto laajentaa kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioavustusta suuremmalle hakijajoukolle

Jaa
Museovirasto avaa 14.3.2023 avustushaun kuvataiteilijoiden vuosien 2023–2024 näyttelypalkkioiden kattamiseen. Ammatillisten museoiden lisäksi myös eräät muut näyttelynjärjestäjät voivat nyt hakea avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen ammattikuvataiteilijalle. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 25.4.2023 klo 15 mennessä.
Anna Alapuron ja Ilkka Väätin näyttely Matkalla on esillä Kajaanin taidemuseossa 14.5.2023 asti. Kuva: Kajaanin taidemuseo
Anna Alapuron ja Ilkka Väätin näyttely Matkalla on esillä Kajaanin taidemuseossa 14.5.2023 asti. Kuva: Kajaanin taidemuseo

Museovirasto myöntää avustuksia, joilla tuetaan palkkion maksamista kuvataiteilijoille taidenäyttelyä varten tehdystä taiteellisesta työstä. Näyttelypalkkiolla korvataan taiteilijalle näyttelyssä esillä olevien teosten valmistaminen, näyttelyyn osallistuminen ja muu sen yhteydessä tehtävä työ. Näyttelypalkkiojärjestelmän ensisijaisena tavoitteena on huomioida kuvataiteilijoiden merkitys näyttelyn sisällön tuottajina ja parantaa heidän mahdollisuuksiaan saada elantonsa taiteellisesta työstä. Näyttelypalkkiojärjestelmä auttaa myös museoita ja muita näyttelyjärjestäjiä toimimaan vahvoina taiteen ja taiteilijoiden toimeentulon puolestapuhujina alueillaan ja siten turvaamaan pitkäjänteisesti taiteellista työtä ja kuvataiteen kehitystä.

Keväällä 2023 haku laajennetaan koskemaan ammatillisten museoiden lisäksi myös museoihin rinnastuvia toimijoita sekä Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) toiminta-avustusta saavia näyttelynjärjestäjiä.

”Viime vuonna Museoviraston ensi kertaa myöntämät avustukset kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin ovat ammatillisille museoille tärkeä avustusmuoto. Ottamalla mukaan lisää muita voittoa tavoittelemattomia näyttelyjärjestäjiä voimme nyt laajentaa näyttelypalkkiojärjestelmää koskemaan yhä useampaa ammattitaiteilijaa”, kertoo erikoisasiantuntija Anna Koivusalo Museovirastosta.

Avustusta voivat hakea:

  • päätoimisesti ja ammatillisesti hoidetut kunnan, yhdistyksen, säätiön tai julkisoikeudellisen laitoksen sääntömääräisesti toimintaa harjoittavat museot

  • kunnan, säätiön tai julkisoikeudellisen laitoksen ylläpitämät museoihin rinnastuvat ja voittoa tavoittelemattomat taidenäyttelytoimintaa harjoittavat toimijat, jotka eivät peri näyttelyvuokraa tai vastaavaa maksua taiteilijoilta

  • voittoa tavoittelemattomat taidenäyttelytoimintaa harjoittavat toimijat, jotka saavat Taiken toiminta-avustusta eivätkä peri näyttelyvuokraa tai vastaavaa maksua taiteilijoilta.

Avustusta voi hakea ammattikuvataiteilijalle maksettavaan yksityis- tai ryhmänäyttelyn näyttelypalkkioon korvaamaan taiteilijan taidenäyttelyssä esillä olevien teosten valmistaminen, näyttelyyn osallistuminen ja muu sen yhteydessä tehtävä työ. Avustuksen suuruus harkitaan tapauskohtaisesti ja sen osuus voi olla korkeintaan 80 % näyttelypalkkion hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista.

Museovirasto jakaa näyttelypalkkioihin yhteensä miljoona euroa vuoden 2023 aikana kahdella hakukierroksella. Toinen hakukerros järjestetään alkusyksystä. Museovirasto avasi haun ensi kertaa viime vuonna, jolloin avustusta jaettiin yhteensä 1 000 000 euroa kaikkiaan 187 näyttelyyn.

Avustushaun ohjeet ja tarkemmat kriteerit ovat luettavissa Museoviraston verkkosivuilla: 
https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-kuvataiteilijoiden-nayttelypalkkioihin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Anna Koivusalo, p. 0295 33 6178, etunimi.sukunimi@museovirasto.fi

Kuvat

Anna Alapuron ja Ilkka Väätin näyttely Matkalla on esillä Kajaanin taidemuseossa 14.5.2023 asti. Kuva: Kajaanin taidemuseo
Anna Alapuron ja Ilkka Väätin näyttely Matkalla on esillä Kajaanin taidemuseossa 14.5.2023 asti. Kuva: Kajaanin taidemuseo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Valmisteilla oleva maailmaperintökohde-ehdotus esillä Jyväskylän uudessa Aalto2-keskuksessa – Ehdotus Aalto-sarjakohteen nimeämisestä Unescon luetteloon valmistuu vuonna 202524.5.2023 16:00:38 EEST | Tiedote

Unescon maailmanperintökohde-ehdotukseen kuuluvien kohteiden alkuperäisiä arkkitehtipiirustuksia, muotoiluesineistöä sekä valokuvia ja pienoismalleja on esillä lauantaina 27.5. avautuvassa Alvar Aalto -museon näyttelyssä AALTO – työ ja elämä. Museovirasto on valmistellut vuodesta 2022 alkaen ehdotusta Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon suunnittelemista 13 kohteesta koostuvan sarjan nimeämisestä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Ehdotus toimitetaan Unescolle 1.2.2025 mennessä, ja päätöstä odotetaan Unescosta vuonna 2026.

Museovirasto jakoi paikallismuseoiden hankkeille avustuksina lähes puoli miljoonaa euroa13.4.2023 11:06:01 EEST | Tiedote

Paikallismuseoiden hankeavustuksilla tuetaan paikallismuseoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta kulttuuriperinnöstä. Avustusta myönnetään myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen ja suunnitelmallisuuden edistämiseen. Avustusta myönnettiin 80 hankkeelle yhteensä 479 400 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme