Museovirasto

Museovirasto on avannut avustushaun maailmanperintökohteiden hoitoon

Jaa

Maailmanperintökohteiden hoitoavustukset ovat nyt haettavissa. Haku päättyy tiistaina 30.11.2021 klo 15. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.

Hirsitalon lahokorjaukset tehdään ennen julkisivun maalausta. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto
Hirsitalon lahokorjaukset tehdään ennen julkisivun maalausta. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto

Kuka voi hakea
Avustuksia voivat hakea maailmanperintökohteissa sijaitsevien rakennusten ja rakennelmien omistajat. Unescon maailmanperintöluetteloon hyväksyttyjä kulttuuriperintökohteita on Suomessa seitsemän: kulttuurikohteet Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki ja Struven ketju sekä luontokohde Merenkurkun saaristo.

Mihin tarkoitukseen
Maailmanperintöavustuksia myönnetään ensisijaisesti niihin toimenpiteisiin, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksen arvoisena. Avustusta myönnetään hankkeille, joiden korjaussuunnitelma on laadittu kestävien, perinteisten ja käsityövaltaisten rakennus-, restaurointi- ja korjaustapoja pohjalta. Hankkeen tulee työllistää restauroinnin ja rakennuskonservoinnin asiantuntijoita ja työntekijöitä. Mikäli suunnittelua ei ole tehty, voi avustusta hakea myös säilyttävää korjaamista edistävän restaurointi- tai korjaussuunnitelman laatimiseen.

Avustusten määrä
Viime kierroksella maailmanperintökohteiden hoitoavustusta haki 29 hakijaa ja sitä myönnettiin 25 hankkeelle yhteensä 238 000 euroa. Keskimääräinen avustus oli 9 520 euroa ja avustusprosentti noin 33 % hankkeiden kustannusarvioista riippuen. Avustusta saivat ne hankkeet, joiden korjaus perustui perinteisiin materiaaleihin ja rakennustapoihin ja jotka edistävät harvinaisten ammattialojen työtapojen säilymistä ja yleistä työllisyyttä.

Aikataulu
Avustukset myönnetään edellyttäen, että eduskunta hyväksyy vuoden 2022 talousarvioesityksen. Päätökset avustettavista hankkeista tehdään alkuvuonna 2022.

Lisätiedot
intendentti Seija Linnanmäki, seija.linnanmaki@museovirasto.fi, p. 0295 33 6315

Maailmanperintökohteiden hoitoavustusten haku Museoviraston verkkosivulla:
http://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/maailmanperintokohteet

Avainsanat

Kuvat

Hirsitalon lahokorjaukset tehdään ennen julkisivun maalausta. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto
Hirsitalon lahokorjaukset tehdään ennen julkisivun maalausta. Kuva: Seija Linnanmäki, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Seminaarikutsu: Museoalan Teemapäivillä 8.11. aiheena tutkittu tieto2.11.2021 12:03:55 EET | Kutsu

Tämänvuotisilla Museoalan Teemapäivillä 8.11.2021 käsitellään tietoon liittyviä kysymyksiä. Mihin tutkittua tietoa tarvitaan ja kenen ääni kuuluu? Millaista sijaa vaihtoehtoiset faktat ja salaliittoteoriat saavat? Museovirasto järjestää Museoalan Teemapäivät nyt kahdeksatta kertaa. Kaikille avoin tapahtuma järjestetään tänä vuonna virtuaalisena ja se on maksuton. Ilmoittautuminen on avoinna 3.11. asti!

Kulttuuriperinnöllä ja taiteella on kestävän kehityksen muutosvoimaa2.11.2021 09:37:12 EET | Tiedote

Neljä kulttuurialalla toimivaa valtion virastoa, Museovirasto, Kansallisarkisto, Suomenlinnan hoitokunta ja Taiteen edistämiskeskus, ovat yhdistäneet voimansa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n tavoitteiden edistämiseksi. Kestävät virastot -hanke on päättynyt samaan aikaan, kun Glasgow’ssa järjestetään kansainvälinen ilmastokokous. Museovirasto ja Suomenlinna ovat ensimmäisten joukossa allekirjoittaneet ilmastokokouksessa julkistettavan manifestin Accelerating Climate Action through the Power of Arts, Culture and Heritage.

Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristöhankkeisiin haettavissa1.11.2021 09:00:00 EET | Tiedote

Museovirasto julistaa haettavaksi avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin. Avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Avustusten hakuaika päättyy 10.12.2021 klo 15.00. Avustukset haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme