Museovirasto

Museovirastolle uusi avustustyyppi – Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäviin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin jaossa 120 000 euroa

Jaa
Museovirasto avaa haun 1.3.2023 ensimmäisen kerran avustukselle, jonka tavoitteena on vahvistaa Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa ja edistää Euroopan neuvoston kulttuurireittisopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 15.5.2023 klo 15 mennessä.
Pyhän Olavin merireitti on osa kansainvälistä Euroopan neuvoston kulttuurireittiä. Kuva: Tim Bird
Pyhän Olavin merireitti on osa kansainvälistä Euroopan neuvoston kulttuurireittiä. Kuva: Tim Bird

Euroopan neuvoston kulttuurireitit ovat temaattisia vähintään kolmea maata yhdistäviä reittiverkostoja, jotka kehittävät muun muassa kestävää kulttuurimatkailua, kulttuuriperintökasvatusta, tekevät käytännön tiedeyhteistyötä ja linkittävät nykykulttuurin ja taiteen kulttuuriperintöön. Museovirasto toimii Euroopan neuvoston kulttuurireittiohjelman kansallisena koordinaattorina Suomessa.

Euroopan neuvoston kulttuurireittitoiminta tarjoaa mahdollisuuksia matkailuyhteistyöhön, verkostoitumiseen ja kansainvälisen näkyvyyden parantamiseen.

Avustus kestävään kulttuuriperintö- ja kulttuurimatkailuun

Avustusten tarkoituksena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintö- ja kulttuurimatkailutyötä.

"Arvioinnissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi hankesuunnitelman laatuun ja hankkeessa tehtävän työn mahdollisuuksiin vakiintua pysyväksi toiminnaksi. Arvioinnissa huomioidaan myös kestävän kehityksen tavoitteet, erikoisasiantuntija Anni Alho Museovirastosta kertoo.

Kaikilta avustettavilta hankkeilta edellytetään selkeää yhteyttä Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaan ja lisäksi jonkinlaista kansainvälistä ulottuvuutta. Avustusta voi hakea kunta, kuntayhtymä, yhdistys, säätiö, osakeyhtiö tai muu oikeustoimikelpoinen yhteisö.

Avustukset kohdennetaan hankkeisiin, jotka koskevat yhtä tai useampaa seuraavista painopisteistä:

  • Hanke edistää kulttuurireitin teeman tieteellistä pohjaa ja kehittää käytännön tutkimusyhteistyötä.

  • Hanke vahvistaa ja lisää ymmärrystä monimuotoisesta eurooppalaisesta historiasta ja kulttuuriperinnöstä huomioiden myös aineetonta perintöä.

  • Hankkeessa kehitetään nuorille suunnattua kulttuuriperintöön liittyvää opetuksellista ja kasvatuksellista toimintaa.

  • Hanke yhdistää kulttuuriperinnön nykykulttuuriin ja taiteeseen.

  • Hanke kehittää kestävää kulttuurimatkailua ja edistää kestävää kehitystä alueellisesti tai valtakunnallisesti.

Avustettaviin hankkeisiin voi sisältyä esimerkiksi reittiyhteistyöverkoston kehittämistä tai muuta Euroopan neuvoston kulttuurireitin rakentamiseen liittyvää kehitystyötä, työpajoja, seminaareja, julkaisuja, tapahtumien tuottamista, tiedon välittämistä tai näkyvyyden kehittämistä.

Museovirasto jakaa hankkeisiin enintään 120 000 euroa. Avustuksen suuruus harkitaan tapauskohtaisesti. Avustuksen osuus voi olla korkeintaan 90 % hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista.

Avustushaun ohjeet ja avustettavien hankkeiden tarkemmat kriteerit ovat luettavissa Museoviraston verkkosivuilla: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-euroopan-neuvoston-kulttuurireitit

Euroopan neuvoston kulttuurireitit: https://www.museovirasto.fi/fi/tietoa-meista/kansainvalinen-toiminta/euroopan-neuvosto-ja-kulttuuriperinto/euroopan-neuvoston-kulttuurireitti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Anni Alho, anni.alho@museovirasto.fi, p. 0295 33 6443

Kuvat

Pyhän Olavin merireitti on osa kansainvälistä Euroopan neuvoston kulttuurireittiä. Kuva: Tim Bird
Pyhän Olavin merireitti on osa kansainvälistä Euroopan neuvoston kulttuurireittiä. Kuva: Tim Bird
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Valmisteilla oleva maailmaperintökohde-ehdotus esillä Jyväskylän uudessa Aalto2-keskuksessa – Ehdotus Aalto-sarjakohteen nimeämisestä Unescon luetteloon valmistuu vuonna 202524.5.2023 16:00:38 EEST | Tiedote

Unescon maailmanperintökohde-ehdotukseen kuuluvien kohteiden alkuperäisiä arkkitehtipiirustuksia, muotoiluesineistöä sekä valokuvia ja pienoismalleja on esillä lauantaina 27.5. avautuvassa Alvar Aalto -museon näyttelyssä AALTO – työ ja elämä. Museovirasto on valmistellut vuodesta 2022 alkaen ehdotusta Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon suunnittelemista 13 kohteesta koostuvan sarjan nimeämisestä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Ehdotus toimitetaan Unescolle 1.2.2025 mennessä, ja päätöstä odotetaan Unescosta vuonna 2026.

Museovirasto jakoi paikallismuseoiden hankkeille avustuksina lähes puoli miljoonaa euroa13.4.2023 11:06:01 EEST | Tiedote

Paikallismuseoiden hankeavustuksilla tuetaan paikallismuseoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta kulttuuriperinnöstä. Avustusta myönnetään myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen ja suunnitelmallisuuden edistämiseen. Avustusta myönnettiin 80 hankkeelle yhteensä 479 400 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme