Jyväskylän yliopisto

Musiikillisia muunnelmia – steinerkasvatus ja perusopetus kohtaavat musiikin opetuksessa

Jaa

FM Jyrki Honkonen tarkastelee väitöksessään perusopetuksen ja steinerkasvatuksen eroja ja yhtäläisyyksiä yläkoulun musiikin opetuksessa. Tutkimuksen tulokset korostavat musiikin luovan tuottamisen toiminnallista merkitystä. Nuoret ja aikuiset opiskelijat kokevat tarpeelliseksi työskentelyn yhteisöllisen musiikin tekemisen parissa.

Jyrki Honkonen
Jyrki Honkonen

Tutkimukseen sisältyvät kolme artikkelia lähestyvät teemaa eri näkökulmista. Ensimmäinen käsittelee kolmen suomalaisen steinerkoulun 8. luokkatason oppilaiden arvioita ja näkemyksiä sekä musiikinopetuksesta että sen tarpeesta oppiaineena. Havaitaan, että steinerkoulujen oppilaat suhtautuvat musiikin opetukseen hyvin positiivisesti. Musiikin opetus on oppilaiden näkemyksen mukaan tarpeellista kaikilla vuosiluokilla läpi koko kouluajan.

Toinen artikkeli tarkastelee opetussuunnitelmassa keskeisen menetelmän, improvisaatioon, ja workshop-tyyppisen toiminnan kokemuksia opettajan näkökulmasta. Havaitaan improvisaation toimivan oppimisprosessia rohkaisevana ja opiskelijan musiikkisuhdetta edistävänä tekijänä. Kokemukset voivat jopa johtaa uuden musiikillisen harrastuksen aloittamiseen. Workshop koetaan vahvasti positiivisena työskentelyalustana ja se rohkaisee opiskelijoita toimimaan ryhmässä, joka koostuu musiikillisilta taidoiltaan eri vaiheissa olevista opiskelijoista.

Kolmannessa tutkimukseen sisältyvässä artikkelissa lähestytään erään suomalaisen peruskoulun 8. luokkatason oppilaiden ajatuksia ja kokemuksia musiikin opetuksesta ja sen tarpeellisuudesta. Lisäksi tarkastellaan opetussuunnitelman perusteiden 2014 edellyttämän oppilaan yksilöllisemmän, henkilökohtaiset ominaisuudet ja vahvuudet huomioivan opetuksen lähestymistavan vaikutusta musiikin opetukseen oppilaan kokemuksena.

Tietyistä eroavuuksista huolimatta perusopetuksen ja steinerpedagogiikan opetusmenetelmät näyttävät lähentyvän vähitellen toisiaan. Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet ovatkin osittain siirtyneet toteuttamaan samantyyppisiä lähestymistapoja, joita steinerkouluissa on toteutettu jo aiemmin.

— Steinerkoulujen yhteisölliset työskentelymenetelmät ovat kehittyneet vuosien varrella osana yhä jatkuvaa soveltamista ja tutkimusta. Esitänkin väitöstutkimuksessani suomalaisen perusopetuksen rakenteen ja käytettävien opetusmenetelmien tarkistamista ja kehittämistä kokonaisvaltaisemmaksi ja yhteisöllisemmäksi toiminnaksi, josta steinerpedagogiikan sovellukset ovat tässä tutkimuksessa esimerkkinä, Honkonen toteaa.

FM Jyrki Honkosen musiikkikasvatuksen väitöskirjakäsikirjoituksen "Variations on the Idea of Learning – Benchmarking the Interface Between Finnish Primary School and Waldorf School Music Education" tarkastustilaisuus pidetään 4.9.2021 klo 12 alkaen verkkovälitteisenä. Vastaväittäjänä toimii yliopistonlehtori, FT Jan-Erik Mansikka (Helsingin yliopisto) ja kustoksena apulaisprofessori Suvi Saarikallio (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-honkonen-040921.

Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on 050 536 1900.

Julkaisu on luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8807-4

Jyrki Honkonen on Nokialla asuva musiikkipedagogi, muusikko ja tutkija. Honkonen on työskennellyt freelance-muusikkona. Hän on toiminut sekä steinerkoulun että peruskoulun ja lukion aineenopettajana ja lisäksi kuoronjohtajana.

Lisätietoa:

Jyrki Honkonen: +358 45 1077979, jyrkijhonkonen@me.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jyrki Honkonen
Jyrki Honkonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Nanotiedepäivät Jyväskylässä 5.–6.10.2021: Esillä solujen selviytymismekanismit, viruksen kaltaiset partikkelit rokotteissa ja nanohäkit24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus isännöi monitieteellistä nanotieteen- ja teknologian Nanoscience Days -konferenssia 5.–6. lokakuuta 2021. Tapahtuma tarjoaa nanotutkijoille biologian, kemian ja fysiikan aloilta mahdollisuuden esitellä tuloksiaan kansainväliselle yleisölle. Kaksipäiväinen konferenssi pääosin pidetään verkkokonferenssina.

Väitös 1.10.2021: Tinder, Netflix ja WhatsApp häiritsevät kuljettajaa - Liikenteeseen tarvitaan paremmin testattuja ja suunniteltuja sovelluksia (Grahn)24.9.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa aiemmin tehty tutkimus paljasti miten kuljettajat maksavat verkkopankissa laskuja, lähettelevät viestejä WhatsAppissa, selaavat Tinderiä ja Instagramia ja jopa katsovat Netflixiä ajaessaan autoa. Kuljettajan keskittyminen liikenteessä mobiilisovelluksiin aiheuttaa visuaalista tarkkaamattomuutta, jolla on kiistaton yhteys tieliikenneonnettomuuksiin. Siltikin liikenteessä käytetään mitä erilaisimpia mobiilisovelluksia – lainsäädännöstä huolimatta. Uudet autot ovat myös pullollaan erilaisia infotainment-järjestelmiä, jotka tarjoavat hyödyn lisäksi myös puhdasta viihdettä autoilijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme