Musiikillisia muunnelmia – steinerkasvatus ja perusopetus kohtaavat musiikin opetuksessa

Tutkimukseen sisältyvät kolme artikkelia lähestyvät teemaa eri näkökulmista. Ensimmäinen käsittelee kolmen suomalaisen steinerkoulun 8. luokkatason oppilaiden arvioita ja näkemyksiä sekä musiikinopetuksesta että sen tarpeesta oppiaineena. Havaitaan, että steinerkoulujen oppilaat suhtautuvat musiikin opetukseen hyvin positiivisesti. Musiikin opetus on oppilaiden näkemyksen mukaan tarpeellista kaikilla vuosiluokilla läpi koko kouluajan.
Toinen artikkeli tarkastelee opetussuunnitelmassa keskeisen menetelmän, improvisaatioon, ja workshop-tyyppisen toiminnan kokemuksia opettajan näkökulmasta. Havaitaan improvisaation toimivan oppimisprosessia rohkaisevana ja opiskelijan musiikkisuhdetta edistävänä tekijänä. Kokemukset voivat jopa johtaa uuden musiikillisen harrastuksen aloittamiseen. Workshop koetaan vahvasti positiivisena työskentelyalustana ja se rohkaisee opiskelijoita toimimaan ryhmässä, joka koostuu musiikillisilta taidoiltaan eri vaiheissa olevista opiskelijoista.
Kolmannessa tutkimukseen sisältyvässä artikkelissa lähestytään erään suomalaisen peruskoulun 8. luokkatason oppilaiden ajatuksia ja kokemuksia musiikin opetuksesta ja sen tarpeellisuudesta. Lisäksi tarkastellaan opetussuunnitelman perusteiden 2014 edellyttämän oppilaan yksilöllisemmän, henkilökohtaiset ominaisuudet ja vahvuudet huomioivan opetuksen lähestymistavan vaikutusta musiikin opetukseen oppilaan kokemuksena.
Tietyistä eroavuuksista huolimatta perusopetuksen ja steinerpedagogiikan opetusmenetelmät näyttävät lähentyvän vähitellen toisiaan. Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet ovatkin osittain siirtyneet toteuttamaan samantyyppisiä lähestymistapoja, joita steinerkouluissa on toteutettu jo aiemmin.
— Steinerkoulujen yhteisölliset työskentelymenetelmät ovat kehittyneet vuosien varrella osana yhä jatkuvaa soveltamista ja tutkimusta. Esitänkin väitöstutkimuksessani suomalaisen perusopetuksen rakenteen ja käytettävien opetusmenetelmien tarkistamista ja kehittämistä kokonaisvaltaisemmaksi ja yhteisöllisemmäksi toiminnaksi, josta steinerpedagogiikan sovellukset ovat tässä tutkimuksessa esimerkkinä, Honkonen toteaa.
FM Jyrki Honkosen musiikkikasvatuksen väitöskirjakäsikirjoituksen "Variations on the Idea of Learning – Benchmarking the Interface Between Finnish Primary School and Waldorf School Music Education" tarkastustilaisuus pidetään 4.9.2021 klo 12 alkaen verkkovälitteisenä. Vastaväittäjänä toimii yliopistonlehtori, FT Jan-Erik Mansikka (Helsingin yliopisto) ja kustoksena apulaisprofessori Suvi Saarikallio (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-honkonen-040921.
Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on 050 536 1900.
Julkaisu on luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8807-4
Jyrki Honkonen on Nokialla asuva musiikkipedagogi, muusikko ja tutkija. Honkonen on työskennellyt freelance-muusikkona. Hän on toiminut sekä steinerkoulun että peruskoulun ja lukion aineenopettajana ja lisäksi kuoronjohtajana.
Lisätietoa:
Jyrki Honkonen: +358 45 1077979, jyrkijhonkonen@me.com
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme