Vaasan kaupunki - Vasa stad

Musikevenemanget Slätten klingar lockar unga pianovirtuoser till Vasa

Dela

Pianoevenemanget Slätten klingar lockar tiotals unga pianister till Vasa 8–10.4 för att visa sina färdigheter. Under veckoslutet ordnas totalt 12 konserter, som alla har fritt inträde.

Pianoevenemanget ordnas på Kuula-institutet i Vasa 8–10.4. I evenemanget deltar tio musikläroanstalter från Österbotten och Södra Österbotten.

- Antalet anmälda är 58 och största delen av dessa är pianister, men några kammarmusikgrupper deltar också. Deltagarnas åldersintervall är 9–19 år, berättar Anna Roos och Anton Ylikallio från Kuula-institutet som ansvarar för arrangemangen.

Evenemanget Slätten klingar ordnades första gången för 20 år sedan år 2002. Sedan dess har evenemanget ordnats med 2–3 års mellanrum.

Fritt inträde till konserterna

Evenemanget har tre serier: konsert-, pianokammarmusik- och tävlingsserie. Konserterna har uppträdanden från alla serier.

- Under ett helt veckoslut får vi lyssna till totalt 12 konserter, så veckoslutet är en enda pianomusikfest! Konserterna är öppna för alla och det är fritt inträde till dem, berättar Roos och Ylikallio.

Alla pianister som spelar på evenemanget får respons av internationellt högt värderade finländska pianopedagoger. Katarina Nummi-Kuisma, Erik T. Tawaststjerna och Niklas Pokki beslutar om de pris som ska delas ut vid evenemanget och utmärkelser och ger respons till deltagarna.

Ny musik har komponerats för evenemanget

För evenemanget har tre nutidskompositörer tonsatt helt ny pianomusik. Den nya musiken som komponerats av Maiju Roine, Christoffer Pörn och Petri Judin får vi lyssna till vid evenemanget i ganska stor omfattning.

Lördag 9.4 kl. 19 ordnas också en föreläsningskonsert med pianist Risto-Matti Marin, vilken har som tema  “På resa med en virtuos – Franz Liszts pianomusik”. Det är fritt inträde till tillställningen.

Jubileumsår för den grundläggande konstundervisningen 2022

Under 2022 firar Vasa den grundläggande konstundervisningen för barn och unga. Musikläroanstalten Kuula-institutet fyller 70 år, musiklekskoleverksamheten 50 och TaiKon 30 år.

Vad är grundläggande konstundervisning?

  • Med grundläggande konstundervisning avses målinriktade studier som bygger på en läroplan och som avläggs under ledning av utbildade och yrkeskunniga lärare.
  • Avsikten är att alla barn och ungdomar ska hitta en personlig stig inom konsten på sina egna villkor.
  • Barnens och ungdomarnas uppväxt stöds med hjälp av konst i sju olika konstformer: musik, dans, bildkonst, slöjd, teaterkonst, cirkus och mediekonst.
  • Tröskeln till den grundläggande konstundervisningen är låg, för Kuula-institutet och TaiKon ordnar inga inträdesprov.
  • Den grundläggande konstundervisningen kan resultera i en livslång hobby eller i en karriär inom konsten.

Kontakter

Kuula-institutet, Anna Roos, tfn 040 575 0228, anna.roos@edu.vaasa.fi
Kuula-institutet, Anton Ylikallio, tfn 040 575 0233, anton.ylikallio@edu.vaasa.fi

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum