Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Mustasaaren uimarannalla runsaasti sinilevää – merivesien lämpötilat alhaisia

Jaa

Tällä viikolla vesinäytteet otettiin Mustasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan ja Uunisaaren uimarannoilta. Saarten uimarantojen näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Viime viikkoisten veden korkeiden bakteeripitoisuuksien vuoksi myös Vantaanjoen uimarannoilta (Pikkukoski, Pakila ja Tapaninvainio) haettiin uusintanäytteet. Pakilan ja Tapaninvainion uusintanäytteissä todettiin edelleen kohonneita suolistoperäisten enterokokkien pitoisuuksia, mutta määrät olivat kuitenkin edelleen laskeneet viime viikosta. Pakilan ja Tapaninvainion uimarannoilta haetaan uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikon aikana. Uimaveden laadun heikentyminen on voinut johtua runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maan pinnalta Vantaanjokeen.  Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla. 

Uimaveden lämpötila saarten uimarannoilla vaihteli 17-21 asteen välillä. Vantaanjoen rannoilla veden lämpötila oli noin 19 asteista.  

Näytteenoton yhteydessä havaittiin vähäisiä määriä sinilevää Pihlajasaaren, Suomenlinnan ja Uunisaaren uimarannoilla. Mustasaaressa sinilevää havaittiin runsaasti. 

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa välttää uimista ja käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Etenkin lasten tulee välttää uimista, jos vedessä on sinilevää. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä eikä käyttää talous-, kastelu- tai löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä. 

Merivesien lämpötilat alhaisia

Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla Helsingin lähivesiltä. Suurin osa näytteistä otettiin kaupungin itäisiltä merialueilta. Meriveden pintalämpötila on laskenut viime viikosta. Se on kaupungin edustalla nyt noin 11-17 astetta. Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden keskimääräistä alhaisempia. 

Kasviplanktonnäytteissä havaittiin vaihtelevaa lajistoa. Sinilevät eivät ole merkittävästi lisääntyneet viime viikosta. Laajoja pintakukintoja muodostavien rihmamaisten sinilevien määrä oli näytepisteillä edelleen melko vähäinen. Seurasaarenselällä havaittiin muita pisteitä runsaammin Dolichospermum-suvun sinilevää, joka saattaa muodostaa myrkyllisiä kukintoja. 

Tuulinen sää on pitänyt sinilevät pääosin sekoittuneena vesipatsaaseen ja ehkäissyt pintakukintojen muodostumista. Sään tyyntyessä sinilevät saattavat nousta pintaan ja muodostaa näkyviä kukintoja nopeastikin. 

Runsastuva sinilevä näkyy vedessä aluksi vihreinä tai kellertävinä tikkuina tai hippusina. Yksinkertainen sinilevätesti on ottaa leväistä vettä lasiin ja antaa sen seistä. Jos vedessä on sinilevää, se nousee pintaan noin tunnin kuluessa. Levämassaa voi myös nostaa kepillä. Jos se hajoaa veteen eikä tartu keppiin, voi kyseessä olla sinilevä.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta. 

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä. 

Uimaveden lämpötilat Helsingissä https://uiras.fvh.io/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat
vs. terveysinsinööri
Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
anni.jylha-vuorio@hel.fi

Merialue
tutkija Emil Vahtera
puh. 040 1530388
emil.vahtera@hel.fi

tutkimusapulainen
Annaliina Skyttä
puh. 040 6266429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Millainen on huomisen Länsi-Helsinki? Asukastilaisuus verkossa keskiviikkona 27. tammikuuta kello 17.30−20.0022.1.2021 13:13:11 EETTiedote

Uutta Länsi-Helsinkiä -illassa kaupunkiympäristön toimialan asiantuntijat esittelevät Länsi-Helsingin ajankohtaisia hankkeita ja suunnitelmia. Verkkotilaisuudessa käydään läpi muun muassa alueen kaavoitusta, liikennettä, rakentamista sekä alueen koulujen ja päiväkotien tilannetta. Länsi-Helsinki tiivistyy merkittävästi 2020-luvulla ja alueelle nousee useita uusia asuinalueita, jotka täydentävät nykyisiä kaupunginosia. Illan aiheita ovat muun muassa Läntinen bulevardikaupunki, Kuninkaantammen aluerakentaminen ja Malminkartanon suunnitteluperiaatteet.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 21.1.202121.1.2021 18:11:47 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 21.1.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 4.2.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.1.202119.1.2021 18:07:29 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 19.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme