Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Muumimuseon ”Tiitiäisen aika” ihastuttaa saturunojen alkuperäiskuvituksilla 70 vuoden ajalta

Jaa
Tiitiäinen, metsäläinen, pieni menninkäinen ja hänen lukuisat ystävänsä valloittavat Muumimuseon vaihtuvassa näyttelyssä Tiitäisen aika. Runoilija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) rakastettuihin saturunoihin perustuvan näyttelyn sydämessä loistavat suomalaisen kuvitustaiteen kärkinimet.

Muumimuseo syventää Päivälehden museon alkuperäisideaan perustuvaa mielikuvitusrikasta näyttelyä alkuperäisillä kirjankuvituksilla. Kunnaksen kirjoissa kuva kulkee erottamattomana runojen kanssa, ja kuvitukset puhuvat runojen kanssa samaa kieltä. Näyttely alkaa suuren satupuun ympäriltä, jossa Tiitiäis-kirjoista tutut hahmot, kuten Herra Pii Poo, Haitula ja Metsähiisi, viehättävät tarinoillaan ja kietovat sanojen ja kuvien yltäkylläiseen iloon. Näyttelyn toisessa osassa, Jaakko Vaakko Vesirotan kaislikon takaa, paljastuu kirjojen kuvitusten hykerryttävä maailma.

Vuosikymmenten varrella Tiitiäis-runoja ovat kuvittaneet monet kuvittajat. Rakastettujen runojen uudelleen kuvitus on haasteellista, mutta Kunnaksen runomaailma on ottanut huomaansa aina uusia tulkintoja. Kunnaksen ensimmäinen lastenrunoteos Tiitiäisen satupuu (1956) Maija Karman mestarillisilla kuvituksilla on suomalaisen lastenkirjallisuuden tunnetuimpia teoksia, jota luetaan yhä uusille sukupolville. Kunnas jatkoi sanailoitteluaan vielä kahdessa kirjassa: Tiitiäisen Pippurimyllyssä (1991), jonka kuvitukset ovat Julia Vuoren, ja Kristiina Louhen kuvittamassa Tiitiäisen tuluskukkarossa (2000). Kolmeen alkuperäiseen runokirjaan perustuville kokoelmateoksille etsittiin uudet kuvittajat: Christel Rönns ilahduttaa Tiitiäisen runolelussa (2002), Tiitiäisen runokirjassa (2018) sekä laajassa kokoomateoksessa Tapahtui Tiitiäisen maassa (2004). Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät -kirjan kuvitti Pia Westerholm ja tuoreimman, Tiitiäisen metsän kuvitusten takana on Silja-Maria Wihersaari.

Kaikki Tiitiäis-kirjojen kuvittajat ovat mukana Muumimuseon omassa, originaalikuvituksista koostuvassa runokokoelmassa. Sama runo voi näyttää kovin erilaiselta eri kuvituksissa – runo on aina avoin tulkinnoille.

Tiitiäisen aika
29.4.2023–7.1.2024
Muumimuseon Observatorio

Kuvat:

Christel Rönns: Kuvitus runoihin Ankkojen aamulaulu ja Metsäsianpossuntossu. Raapekartonki, akvarelli. Tiitiäisen runolelu, 2002. WSOY. Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo.

Julia Vuori: Kuvitus runoon Kylpyläelämää. Lyijykynä, akvarelli, guassi, muovikalvo. Tiitiäisen pippurimylly, 1991. WSOY. Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Honkasalo
tuottaja
Muumimuseo
puh. 040 518 1491
minna.honkasalo@tampere.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo 

Maailman ainoa Muumimuseo

Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Tutustu muumien rakastettuihin tarinoihin Tove Janssonin alkuperäisten kuvitusten myötä, astu taikurin hattuun ja koe Muumilaakson taikuutta, tutki yksityiskohtaisia muumikuvaelmia ja näe kimaltelevan pyrstötähden kiitävän avaruudessa! Uutta katsottavaa löytyy museon Observatoriosta eli vaihtuvien näyttelyiden tilasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tuula Lehtisen tilateos kesäksi Tammerlampeen27.4.2023 15:33:17 EEST | Tiedote

Tulevana kesänä Tammerlammessa nähdään tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen kolmiosainen installaatio Water Closet (2023). Teos koostuu kolmesta perinteisin sinisävyisin koristein kuvioidusta posliinisesta WC-pytystä, jotka toimivat samalla suihkulähteinä. Teos sisältää taidehistoriallisia viitteitä aina posliininmaalauksen historiasta ready-made-taiteeseen ja Marcel Duchampin pisoaariin eli Suihkulähteeseen (1917). Tampereen taidemuseon tuottama teos Water Closet on esillä Tammerlammessa kunnes lampi syys-lokakuussa tyhjennetään.

Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-runot sekä kirjojen alkuperäiset kuvitukset hurmaavat Muumimuseossa19.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Runoilija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) rakastettuihin saturunoihin perustuva näyttely ”Tiitiäisen aika” avautuu Muumimuseossa huhtikuun lopussa. Suomalaisen kuvitustaiteen kärkinimien ihastuttavat alkuperäiskuvitukset ovat näyttelyn sydämessä. Tampereella asuneen Kunnaksen saturunot voi luokitella kansallisaarteeksi, ja hänen hykerryttävät sanaleikkinsä, riemastuttavat oivalluksensa ja lämpimät sydämenviisautensa ovat osa yhteistä muistiamme.

Taidevaltakunnan ensimmäisen biennaalin teoshaku on avautunut4.4.2023 15:13:07 EEST | Tiedote

Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan, joka järjestää kahden vuoden välein biennaalinäyttelyt vuorotellen Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Kolmen alueellisen vastuumuseon perustaman Taidevaltakunnan tavoite on antaa valta taiteelle. Ensimmäistä kesällä 2024 Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä toteutuvaa biennaalia varten kiillotamme yhdessä kristallipallomme; haluamme nähdä, miltä tulevaisuuden Taidevaltakunta näyttää ja annamme näyttelyssä taiteelle ja taiteilijoille tulevaisuusvallan.

Kolmen maakunnan uusi Taidevaltakunta-biennaali antaa vallan taiteelle16.3.2023 11:30:00 EET | Tiedote

Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan, joka järjestää kahden vuoden välein biennaalinäyttelyt vuorotellen Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Ensimmäinen Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä toteutuva biennaali kesällä 2024 tutkii, mitä tapahtuu, kun taide saa vallan ja yhteiskunta toimii sen mukaan. Taidevaltakunnan avoin taiteilija- ja teoshaku avautuu 31.3.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme