Aluehallintovirasto

Muuntunut koronavirus leviää nopeasti - rajoitusten ja suositusten noudattaminen entistäkin tärkeämpää

Jaa

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 13.1.2021 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa päivittämään alueellista tilannekuvaa koronavirustilanteesta.

Pääjohtaja Markku Tervahauta antoi valmiustoimikunnalle Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) katsauksen koronaviruspandemiasta.

- Koronavirustilanteessa täytyy edelleen olla tarkkana, sillä virusmuunnoksista ei tiedetä tarpeeksi, eivätkä rokotukset ole meitä vielä suojaamassa. Rajoitukset purevat, mutta hyväkin tilanne voi muuttua nopeasti, kuten voidaan todeta esimerkiksi Irlannissa käyneen, totesi Markku Tervahauta puheenvuorossaan.

- Myös matkustamisen kanssa on hyvä olla tarkkana paitsi rajan yli, myös Suomessa. THL onkin antanut suosituksen, että kaikenlaista matkustamista pitäisi nyt rajoittaa vain välttämättömään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedote 12.1.2021 matkustamisesta

Suomessa alueet ovat hyvin eri vaiheissa ja tilanne eri alueilla voi myös muuttua nopeasti. Se, että rajoituksia eri alueilla ei ole purettu liian nopeasti, on ollut viisautta, totesi Tervahauta.

- Uusi muuntunut virus voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä viruksen leviämistä ja THL suositteleekin kasvomaskin käyttöä koko maassa. Maskin käytön lisäksi on ensisijaisen tärkeää noudattaa turvavälejä, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena ei tule mennä töihin tai kouluun, vaan tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedote 8.1.2021 päivitetystä maskisuosituksesta

- Rokotteiden saatavuus on merkittävin rokotusten tahtiin tällä hetkellä vaikuttava asia. Kun rokotteita saadaan Suomeen riittävästi, on tärkeää hoitaa väestörokotukset ripeästi. Olennaista myös on, että mahdollisimman moni väestöstä ottaa rokotesuojan itselleen sekä läheisilleen, korosti Markku Tervahauta rokotemyönteisyyden tärkeyttä väestön suojaamisessa.

Pelastusylitarkastaja Kai Horelli kertoi valmiustoimikunnalle lyhyesti koronapandemiatilanteesta Itä-Suomessa. Pohjois-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueet ovat tällä hetkellä perustasolla. Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueet ovat kiihtymisvaiheessa. Vaikka tilanne Itä-Suomessa on kohtuullinen, niin lähellä on kuitenkin myös leviämisvaiheessa olevia alueita.

Johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoi, että sairaanhoitopiirien tilanne KYSin erva-alueella on suhteellisen hyvä ja rauhallinen. Rokotukset ovat käynnistyneet THL:n ohjeistusta noudattaen ja etenevät suunnitellusti rokotteiden saatavuuden mukaan.

Itä-Suomen aluehallintovirasto tekee helmikuun yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevat rajoituspäätökset viikolla 3. Valmiustoimikunnan puheenjohtajana toiminut johtaja Ulla Ahonen kannusti itäsuomalaisia edelleen vastuulliseen suositusten noudattamiseen, jotta tilanne Itä-Suomessa ei huonone ennen kuin väestölle saadaan rokotteesta kattava suoja koronavirusta vastaan.

Lisätietoja
johtaja Ulla Ahonen, p. 0295 016 888
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Siipikarjan siirtoja rajoitettu alueellisesti Janakkalan lintuinfluenssalöydösten vuoksi26.1.2021 11:31:21 EETTiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa todettiin luontoon istutetuista fasaaneista Janakkalassa, Kanta-Hämeessä torstaina 21.1. Lähistön tarhatuissa fasaaneissa lintuinfluenssaa ei todettu. Ruokavirasto on määrännyt taudin esiintymispaikan ympärille rajoitusvyöhykkeen, jolla rajoitetaan siipikarjan ja siipikarjasta saatavien tuotteiden siirtoja.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme