Suomen Punainen Risti SPR

MUUTOS AIEMMIN LÄHETETTYYN TIEDOTTEESEEN, lisätty tukija: Suomen Punainen Risti avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen

Jaa

Punaisen Ristin tänään avatussa puhelimessa voi keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Soittajille vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset maanantaista perjantaihin kello 9-21 numerossa 0800 100 200. Auttava puhelin toteutetaan LähiTapiolan tuella.

Auttava puhelin on soittajalle maksuton ja palvelu on suomeksi.

- Auttavaan puhelimeen voi soittaa, kun haluaa jutella luottamuksellisesti mieltä painavista asioista tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Monella on huoli läheisistä, jatkuva kotona oleminen voi ahdistaa ja ihminen saattaa kokea yksinäisyyttä, sanoo Punaisen Ristin psykososiaalisen tuen suunnittelija Veli-Matti Ahtiainen.

Punainen Risti ja sen yhteistyökumppanit ovat havainneet, että keskusteluavulle on suuri tarve.

- Auttavan puhelimen tarkoitus on vähentää kuormitusta viranomaisten ylläpitämissä neuvontapuhelimissa, sanoo Punaisen Ristin kotimaan valmiuden päällikkö Tuula Luoma.

Punaisen Ristin auttava puhelin ei ole neuvontanumero. Jos soittaja tarvitsee esimerkiksi terveysneuvontaa tai apua mielenterveysongelmiin, hänet ohjataan toiseen palveluun.

Punaiselle Ristille auttavan puhelimen käyttöönotto on tuttua monista aiemmista kriisitilanteista, mutta toimintatapa on uusi. Pari sataa vapaaehtoista vastaa puheluihin eri puolella Suomea.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun auttavan puhelimen vapaaehtoiset vastaavat soittoihin omista kodeistaan. Näin ei vaaranneta auttajien ja autettavien terveyttä, kertoo Punaisen Ristin Veli-Matti Ahtiainen.

Apua asiointiin ja ruoka-avun jakamiseen, tukea yksinäisille ja omaishoitajille

Punainen Risti auttaa koronakriisissä eri puolilla maata tukemalla haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Vapaaehtoiset jakavat ruoka-apua ja antavat asiointiapua ikäihmisille sekä muille riskiryhmään kuuluville. Vapaaehtoisille on tuotettu ohjeet ja toimintamallit, joilla pyritään varmistamaan avun turvallisuus kaikille.

Tuhannet koulutetut ystävätoiminnan vapaaehtoiset ovat yhteydessä ystäväpareihinsa ympäri Suomea entistä aktiivisemmin puhelimitse ja muiden etäyhteyksien välityksellä. Valtakunnallista verkkokoulutusta on lisätty ja ystävätoimintaan koulutetaan uusia vapaaehtoisia. Punainen Risti tarjoaa verkossa tukea myös omaishoitajille.

Yhteistyössä Mieli ry:n kanssa Punainen Risti tarjoaa nuorille tukea Sekasin-chatissa, jossa yhteydenottojen määrä on kasvanut viime viikkoina. Punaisen Ristin Nuorten turvatalot tukevat nuoria puhelimitse ja verkossa. Myös tilapäinen majoitus Nuorten turvatalossa on auki oireettomille nuorille tarpeen mukaan.

Vapaaehtoiset tukevat koululaisia läksyjen tekemisessä etäläksyhelpeissä, ja verkossa on tarjolla Punaisen Ristin ilmaisia oppimateriaaleja.

Viranomaisten ohjeiden välittämistä, henkistä tukea verkossa ja tukea sairaaloille

Punainen Risti viestii aktiivisesti viranomaisten ohjeistuksista sosiaalisessa mediassa ja verkossa. Järjestö tuottaa muun muassa henkisen tuen ohjeita verkkoon kaikkien käytettäväksi. Punaisen Ristin vapaaehtoisia toimii myös viranomaisten puhelinpalveluissa.

Vapaaehtoiset jakavat Suomeen palaaville matkustajille tietoa koronaviruksesta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Toiminnan tarkoituksena on varmistaa, että jokainen saa palatessaan tiedon karanteenista ja muista koronavirustoimista.

Punainen Risti avustaa sairaaloita koronavirustilanteeseen varautumisessa toimittamalla sairaaloille Triage-yksiköitä. Yksiköiden avulla sairaalat saavat lisätilaa potilaiden hoidon kiireellisyyden arviointiin. Punaisella Ristillä on valmius toimittaa useita samanlaisia yksiköitä sairaaloihin ympäri Suomen.

Verenluovuttajia tarvitaan myös epidemian aikana. Toiminta on järjestetty niin, että verenluovutukset onnistuvat poikkeustilanteessa. Veripalvelutoimistot palvelevat ensisijaisesti ajanvarauksella, ja ajanvarausta on laajennettu myös verenluovutustilaisuuksiin. Verenluovutuspisteissä on käytössä korostetut hygienia- ja varotoimet. Lisätietoa osoitteesta: veripalvelu.fi

Tule osaksi auttamisen ketjua ja ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Oma Punainen Ristissä:

https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi/

Lisätietoja:

Viestinnän asiantuntija Noora Kero, p. 040 581 1063, noora.kero@punainenristi.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning tilldelas grundskolelärarna i Finland8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Röda Korset beviljar den årliga utmärkelsen Humanitär handräckning till lärarna i Finlands grundskolor. Lärarna har utvecklat nya sätt att möta sina elever för att trygga deras rättigheter till inlärning även i undantagsförhållanden. Med utmärkelsen uppmuntrar Röda Korset också lärarna att lyfta fram epidemins långvariga inverkningar på barns och ungdomars välmående.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus suomalaisen peruskoulun opettajille8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Suomen Punainen Risti myöntää vuosittain jaettavan Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen Suomen peruskoulujen opettajille. Opettajat ovat kehittäneet uusia tapoja kohdata oppilaansa kyetäkseen turvaamaan heidän oikeutensa oppia myös poikkeusoloissa. Tunnustuksella Punainen Risti myös rohkaisee opettajia tuomaan esiin epidemian pitkäkestoisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme