Muutostilanteita luotsaamassa – Yhteistyöllä muutosturvaa -hankkeen opit ja onnistumiset on julkaistu

Hankkeen kehitystyötä on ohjannut neljä kulmakiveä: asiakaslähtöisyys, ennakointi, digitaalisten palveluiden kehittäminen ja kokeilukulttuuri. Nämä kantavat teemat ovat olleet vahvasti osana kehittämistyötä ja pilotointeja. Julkaisussa esiteltävät pilotoinnit antavat esimerkkejä siitä millaisia onnistumisia ja oppeja hankkeen aikana on saatu muutosturvan alalta. Hankkeessa toteutetussa muutosturvan palvelumuotoilussa kiteytettiin muutosturvan laadullinen palvelulupaus "Valtakunnallista vaikuttamista, vilpitöntä välittämistä". Julkaisun löydät Doria-julkaisuarkistosta (doria.fi).
Muutosturvaa nyt ja tulevaisuudessa
Muutosturva on toimintamalli, jonka tarkoituksena on minimoida erilaisista sopeuttamistoimista johtuvat työttömyysjaksot sekä nopeuttaa ja helpottaa irtisanotun pääsyä uuteen työhön. Muutosturvan toimintamallia toteutetaan yhteistyössä TE-toimiston, työnantajan ja henkilöstön välillä. Tilanteen mukaan myös muita sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita voidaan ottaa mukaan toimintamallin suunnitteluun ja toteuttamiseen. Muutosturvan toimintamalli koskee tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanottuja henkilöitä, lomautettuja henkilöitä sekä konkurssitilanteissa työpaikkansa menettäviä.
Yhteistyöllä muutosturvaa -hanke (ESR) kehittää muutosturvaa valtakunnallisesti. Hanke päättyy syksyllä 2023. Hanke on koordinoinut ja fasilitoinut valtakunnallista muutosturva-asiantuntijoiden verkostoa lujittaen vahvan ja osaavan verkoston toimintaa ympäri Suomen. Verkostossa pystytään tarttumaan ylialueellisiin muutostilanteisiin saumattomasti ja tarjoamaan asiakkaalle parhaan mahdollisen palvelun muutosta koskevissa tilanteissa valtakunnallisesti.
TE-palvelut 2024 -uudistuksen myötä myös muutosturvapalvelut siirtyvät kuntien toteutettavaksi vuoden 2025 alusta. Tämä historiallisen uudistuksen myötä muutosturvan palvelu ja palvelun kehittäminen tulee osaksi kuntatoimijoiden tehtäväkenttää. Hankkeen julkaisu antaa ymmärryksen siitä millaista lakisääteistä palvelua valtionhallinnossa on tuotettu sekä millaisia kehitysaskeleita palvelun toteuttamisessa on otettu vuosien saatossa sekä millaisia hyviä käytänteitä palvelun kehittämisessä on tunnistettu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Eleni Mizaras
Projektipäällikkö, Hämeen ELY-keskus, yhteistyöllä muutosturvaa -hanke ESR
p. 0295 038 025, eleni.mizaras@ely-keskus.fi
Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
Peltovalvonnat käyntiin Päijät- ja Kanta-Hämeessä – tukiehtojen toteutumista valvotaan tilakäynneillä ja satelliittien avulla4.7.2025 09:09:34 EEST | Tiedote
Hämeen ELY-keskus aloitti maatilojen peltotukien valvontakäynnit heinäkuun alussa. Paikan päällä valvontakäynti tehdään tänä vuonna 60 tilalle Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Tilakäyntien ohella tukiehtojen toteutumista seurataan satelliittikuvien avulla.
Hämeen leväseurantapaikoilla on tähän mennessä ollut muutama vähäinen sinileväesiintymä3.7.2025 14:06:37 EEST | Tiedote
Hämeessä on tänäkin kesänä 18 valtakunnallista leväseurantapaikkaa. Sinilevähavainnot ovat olleet tähän mennessä vähäisiä.
EU:n maaseuturahoitusta saavia hankkeita Kanta- ja Päijät-Hämeessä valittu – Loppuvuodelle rahoitusta reilusti jäljellä2.7.2025 10:43:16 EEST | Tiedote
Alkuvuonna päättyneillä valintajaksoilla saaduista hakemuksista ELY-keskus valitsi rahoitettavaksi 14 toteutukseen etenevää maaseudun kehittämishanketta. Hankkeilla parannetaan esimerkiksi yrittäjien tekoälytaitoja, kunnostetaan jokimelontareittejä ja kehitetään Hämeelle tärkeää ruokasektoria. Loppuvuodeksi tukirahaa on jäljellä reilusti, mutta hakemuksia kaivataan, jotta raha tulee Hämeessä hyötykäyttöön.
Hinkkasen silta Janakkalassa korjataan, liikenne kiertotielle maanantaina 7.7.2025 klo 8.0030.6.2025 13:03:00 EEST | Tiedote
Mallinkaistentie (tie 13856) Janakkalassa katkaistaan liikenteeltä Hinkkasen sillan korjauksen ajaksi. Työn ajaksi liikenne ohjataan kiertotielle.
Harjulan silta Janakkalassa uusitaan, liikenne kiertotielle tiistaina 8.7. klo 12.0030.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Löyttymäentie (tie 13857) Janakkalassa katkaistaan liikenteeltä Harjulan sillan uusimisen ajaksi. Työn ajaksi liikenne ohjataan kiertotielle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme