Hämeen ELY-keskus

Muutostilanteita luotsaamassa – Yhteistyöllä muutosturvaa -hankkeen opit ja onnistumiset on julkaistu

Jaa
Yhteistyöllä muutosturvaa -hanke ESR on kehittänyt muutosturvan toimintamallia ja valtakunnallista muutosturva-asiantuntijoiden verkostoa yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Hanke päättyy syksyllä 2023; nyt on aika julkistaa pitkän kehittämishankkeen aikana syntyneet oivallukset jokaisen muutosturvasta kiinnostuneen saataville. Hankkeen aikana tehdystä kehittämistyöstä ja opeista on tehty julkaisu ”Muutostilanteita luotsaamassa – Yhteistyöllä muutosturvaa -hankkeen opit ja onnistumiset 2015–2023”.

Hankkeen kehitystyötä on ohjannut neljä kulmakiveä: asiakaslähtöisyys, ennakointi, digitaalisten palveluiden kehittäminen ja kokeilukulttuuri. Nämä kantavat teemat ovat olleet vahvasti osana kehittämistyötä ja pilotointeja. Julkaisussa esiteltävät pilotoinnit antavat esimerkkejä siitä millaisia onnistumisia ja oppeja hankkeen aikana on saatu muutosturvan alalta. Hankkeessa toteutetussa muutosturvan palvelumuotoilussa kiteytettiin muutosturvan laadullinen palvelulupaus "Valtakunnallista vaikuttamista, vilpitöntä välittämistä". Julkaisun löydät Doria-julkaisuarkistosta (doria.fi).

Muutosturvaa nyt ja tulevaisuudessa

Muutosturva on toimintamalli, jonka tarkoituksena on minimoida erilaisista sopeuttamistoimista johtuvat työttömyysjaksot sekä nopeuttaa ja helpottaa irtisanotun pääsyä uuteen työhön. Muutosturvan toimintamallia toteutetaan yhteistyössä TE-toimiston, työnantajan ja henkilöstön välillä. Tilanteen mukaan myös muita sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita voidaan ottaa mukaan toimintamallin suunnitteluun ja toteuttamiseen. Muutosturvan toimintamalli koskee tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanottuja henkilöitä, lomautettuja henkilöitä sekä konkurssitilanteissa työpaikkansa menettäviä.

Yhteistyöllä muutosturvaa -hanke (ESR) kehittää muutosturvaa valtakunnallisesti. Hanke päättyy syksyllä 2023. Hanke on koordinoinut ja fasilitoinut valtakunnallista muutosturva-asiantuntijoiden verkostoa lujittaen vahvan ja osaavan verkoston toimintaa ympäri Suomen. Verkostossa pystytään tarttumaan ylialueellisiin muutostilanteisiin saumattomasti ja tarjoamaan asiakkaalle parhaan mahdollisen palvelun muutosta koskevissa tilanteissa valtakunnallisesti.

TE-palvelut 2024 -uudistuksen myötä myös muutosturvapalvelut siirtyvät kuntien toteutettavaksi vuoden 2025 alusta. Tämä historiallisen uudistuksen myötä muutosturvan palvelu ja palvelun kehittäminen tulee osaksi kuntatoimijoiden tehtäväkenttää. Hankkeen julkaisu antaa ymmärryksen siitä millaista lakisääteistä palvelua valtionhallinnossa on tuotettu sekä millaisia kehitysaskeleita palvelun toteuttamisessa on otettu vuosien saatossa sekä millaisia hyviä käytänteitä palvelun kehittämisessä on tunnistettu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Eleni Mizaras
Projektipäällikkö, Hämeen ELY-keskus, yhteistyöllä muutosturvaa -hanke ESR
p. 0295 038 025, eleni.mizaras@ely-keskus.fi


Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Lomautettujen määrä kasvoi rakentamisessa, mutta väheni palveluissa24.5.2023 08:05:58 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli huhtikuun lopussa 17 133 työtöntä työnhakijaa, mikä on 700 henkilöä vuodentakaista vähemmän. Työttömistä työnhakijoista oli lomautettuja 1284 eli hieman vähemmän (-39) kuin vuosi sitten. Maaliskuusta huhtikuuhun työttömien määrä laski johtuen sekä lomautettujen (-273) että muiden työttömien (-316) määrän laskusta. Työttömyysjaksoja alkoi runsaat 2000 kasvaen vuodentakaisesta 6 %. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme