ELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskukset

Muutosturvan vaikutuksia tutkitaan

Jaa

Muutosturva on vähentämistilanteiden yhteistoimintaa ja palvelu, jolla pyritään helpottamaan työnsä menettävien henkilöiden työllistymistä. Muutosturvan vaikutuksia, toimivuutta ja vaikuttavuutta, tutkitaan syvällisesti vuosien 2021–2022 aikana. Tutkimuksen tuloksena saadaan tietoa muutosturvan vaikutuksesta työnsä menettäneiden työllistymiseen sekä uusia näkökulmia toiminnan kehittämiseksi.

Muutosturva on toimintamalli, jonka tarkoituksena on minimoida erilaiset työttömyydestä johtuvat sopeuttamistoimet sekä nopeuttaa ja helpottaa irtisanotun pääsyä uuteen työhön. Muutosturvan toimintamallia toteutetaan yhteistyössä TE-toimiston, työnantajan ja henkilöstön välillä, ja se koskee tietyin ehdoin tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanottuja työntekijöitä.

Vuonna 2005 käyttöönotettua mallia on laajennettu vuonna 2009 koskemaan myös määräaikaisia työsuhteita sekä pidempään lomautettuna olleita. Viimeisin toimintamalliin uudistus toteutettiin vuonna 2017, kun muutosturvaa laajennettiin siten, että tietyin kriteerein työnantaja on velvoitettu järjestämään irtisanotulle työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta. Samalla uudistettiin irtisanotun oikeus työterveyshuollon palveluihin. Viimeisimmän uudistuksen jälkeen toimintamallia ei ole arvioitu systemaattisesti. Vuonna 2020 hallitus on linjannut uudistuksista toimintamalliin, joilla tähdätään yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseen sekä ikääntyneiden jaksamisen, työkyvyn ja osaamisen tukemiseen.

Yhteistyöllä muutosturvaa -hanke (ESR) kehittää muutosturvaa valtakunnallisesti. Osana kehitystyötä on käynnistetty tutkimus toimintamallin toteutuksesta ja vaikuttavuudesta. Tutkimuksen tavoitteena on vastata kysymyksiin muutosturvan toimivuudesta ja kehittämistarpeista eri kohderyhmissä. Tuloksia hyödynnetään toimintamallin jatkokehittämisessä. Hanke saa rahoituksensa Euroopan sosiaalirahastosta (ESR).

Tutkimus toteutetaan monimenetelmäisesti. Kerättävä tietopohja muodostuu dokumenttianalyysista, tilastotarkasteluja, TE-toimistojen, yritysten ja sidosryhmien haastatteluista sekä kyselytutkimuksista työntekijöille ja työnantajille. Toimintamallin vaikuttavuutta kartoitetaan TE-toimistojen asiakastietojärjestelmän ja Tilastokeskuksen rekisteriaineistoihin perustuen.

Tutkimuksen toteuttaa Owal Group Oy, ja se valmistuu keväällä 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Eleni Mizaras
Projektipäällikkö, Yhteistyöllä muutosturvaa -hanke ESR, puh. 0295 038 025, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Jeremias Kortelainen
Tutkimuksen projektipäällikkö, Owal Group Oy, puh. 040 758 5893, jeremias@owalgroup.com

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uusi jokihelmisimpukkaan keskittyvä LIFE-hanke alkaa: Satakunnassa parannetaan uhanalaisen jokihelmisimpukan tilaa ja elinympäristöjä (Varsinais-Suomi, Satakunta)16.9.2021 11:22:35 EEST | Tiedote

Euroopan komissio myönsi noin 9,5 miljoonaa euroa jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylän yliopiston koordinoima kuusivuotinen LIFE Revives -projekti alkoi syyskuun alussa. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen osuus rahoituksesta on n. 840 tuhatta euroa. Hankkeen kansallinen rahoitus Lounais-Suomessa koostuu suurelta osin Helmi-ohjelman rahoituksesta.

Varsinais-Suomen ELY-keskus kannattaa Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n ehdottamaa tutkimushanketta lannan peltolevityksen bakteerikuormituksesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.9.2021 15:56:44 EEST | Tiedote

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n 4.9.2021 tekemässä toimenpidehakemuksessa on pyydetty selvittämään Eurajoen elokuussa 2021 tapahtunutta bakteerikuormitusta sekä ehdotettu tutkimushanketta ja nitraattiasetuksen uudistamista. Eurajoen elokuun bakteerilöydösten syynä arveltiin aiemmin olevan peltojen keväiset lannanlevitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme