Digi- ja väestötietovirasto

Muuttoeston voi nyt tehdä myös sähköisesti

Jaa

Muuttoeston voi jatkossa tehdä Digi- ja väestötietovirastoon myös sähköisesti. Eston voi tehdä Suomi.fi-viestien kautta.

”Aiemmin muuttoeston tekeminen on vaatinut aina käyntiä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Nyt sen teko on mahdollista myös sähköisesti. Olemassa olevan muuttoeston voi myös poistaa Suomi.fi-viestien kautta. Palvelu edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja Suomi.fi-viestien käyttöönottoa”, kertoo rekisteripalvelujen johtaja Jari Taipale Digi- ja väestötietovirastosta.

Digi- ja väestötietovirasto kehitti muuttoestojen tekoon sähköisen kanavan nopeutetulla aikataululla tällä viikolla.

”Uudella sähköisellä kanavalla helpotamme osaltamme tietomurtojen uhrien tilannetta ja tarjoamme heille sujuvampia tapoja hoitaa asioitaan ja turvata tietojaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että muuttoesto pitää tehdä myös erikseen Postille”, kertoo Taipale.

Mikä on muuttoesto?

Muuttoesto on tarkoitettu henkilöille, joiden tiedoilla on tehty väärä muuttoilmoitus tai jotka pelkäävät, että heidän tiedoillaan tehdään väärä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle. Yleensä näissä tapauksissa henkilö on joko kadottanut henkilödokumenttinsa tai ne on varastettu ja usein asiasta on jo tehty rikosilmoitus.

Muuttoeston jälkeen henkilön tiedoilla ei voi tehdä muuttoilmoitusta sähköisessä palvelussa (muuttoilmoitus.fi) eikä Postista ja Digi- ja väestötietovirastosta saatavalla lomakkeella. Esto estää myös henkilöä itseään tekemästä muuttoilmoitusta näiden kanavien kautta.

”Jos henkilölle on merkitty muuttoesto, hän voi tehdä muuttoilmoituksen vain käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston toimipisteessä. Jos taas haluaa tehdä muuttoilmoituksen sähköisesti tai lomakkeella, täytyy ensin perua voimassa oleva muuttoesto. Myös sen voi tehdä Suomi.fi-viestien kautta tai käymällä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa”, Taipale kertoo.

Lisätietoja muuttoeston tekemisestä

https://dvv.fi/muuttoesto

Asiassa neuvoo myös Digi- ja väestötietoviraston asiakaspalvelu: https://dvv.fi/henkiloasiakkaiden-asiakaspalvelu

Mikä on Suomi.fi-viestit?

Suomi.fi-viestit on nopea ja turvallinen tapa vastaanottaa viranomaisviestit paperipostin sijaan sähköisessä muodossa. Kun otat palvelun käyttöösi, saat viranomaisviestit (esim. päätökset ja tiedonannot) sähköisesti Suomi.fi-verkkopalvelussa sijaitsevaan Viestit-laatikkoon. Tämän jälkeen viestit eivät tule sinulle enää paperipostina. Esimerkiksi Vero, HUS ja Poliisi käyttävät Suomi.fi-viestejä. Suomi.fi-viestien käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saapuneet viestit voi lukea myös Suomi.fi-mobiilisovelluksen kautta.

Lisätietoa Suomi.fi-viesteistä:
https://suomi.fi/viestit
Ohje Suomi.fi-viestien käyttöönottoon

Yhteyshenkilöt

Median yhteydenotot:

Digi- ja väestötietovirasto
Anne Sänkiaho, ryhmäpäällikkö, kotimaan muutot, p. 0295 536 207
Jari Taipale, johtaja, rekisteripalvelut, p. 0295 537 400
etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi Data Exchange Layer would also solve information security challenges of operators on the private sector20.11.2020 11:00:00 EETPress release

The Digital and Population Data Services Agency reminds that the Suomi.fi Data Exchange Layer would provide a solution to the pressure surrounding the information security and register maintenance of private operators. The data from authorities belonging to hundreds of thousands of Finnish citizens pass through the service daily between different public organisations but the Data Exchange Layer can also be used by private organisations. The use of the Data Exchange Layer is free of charge.

Suomi.fi-informationsleden skulle lösa utmaningarna med datasäker informationshantering även för aktörer i den privata sektorn20.11.2020 11:00:00 EETTiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata påminner om att Suomi.fi-informationsleden skulle vara en lösning på den belastning informationssäkerhet och registerföring innebär för privata aktörer. Via tjänsten förmedlas redan dagligen hundratusentals finländares myndighetsuppgifter mellan olika offentliga organisationer, men Informationsleden kan också tas i bruk av privata organisationer. Det är gratis att använda Informationsleden.

Suomi.fi-palveluväylä ratkaisisi tietoturvallisen tiedonhallinnan haasteita myös yksityisen sektorin toimijoille20.11.2020 11:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto muistuttaa, että Suomi.fi-palveluväylä tarjoaisi ratkaisun yksityisten toimijoiden tietoturva- ja rekisterinylläpitopaineisiin. Palvelun kautta kulkee jo päivittäin satojen tuhansien suomalaisten viranomaistietoja eri julkisten organisaatioiden välillä, mutta Palveluväylän voivat ottaa käyttöön myös yksityiset organisaatiot. Palveluväylän käyttö on ilmaista.

Digi- ja väestötietovirasto valitsi vahvan tunnistamisen välityspalveluntarjoajaksi OP Yrityspankin19.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kilpailutti vahvan tunnistamisen välineiden välityksen koko julkishallinnolle. Kilpailutus toteutettiin DVV:n dynaamiseen hankintajärjestelmään kuuluvien luottamusverkoston välityspalvelutoimittajien välillä. Määräaikaan mennessä tarjouksen jätti kolme välityspalvelutoimittajaa. Kilpailutuksen perusteella välityspalveluntarjoajaksi valittiin OP Yrityspankki.

250 organisaatiota osallistuu henkilötietojen tietoturvaloukkausta simuloivaan TAISTO20-harjoitukseen19.11.2020 08:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto järjestää kolmatta kertaa TAISTO-harjoituksen, joka simuloi henkilötietojen tietoturvan loukkaustilannetta. Valtakunnalliseen harjoitukseen osallistuu yhteensä 250 julkisen hallinnon organisaatiota ja niiden sidosryhmää. Mukana on monenlaisia toimijoita valtionhallinnon organisaatioista oppilaitoksiin ja eri kokoisiin kuntiin. Tämän syksyn kolmas ja samalla viimeinen harjoituspäivä on 19.11.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme