KIASMA

Muuttuva maailma ja taiteen rahoituksen etiikka

Jaa
Tervetuloa Kansallisgallerian ja Kiasma_strike -taiteilijaryhmän yhdessä järjestämään seminaariin, jossa keskustellaan taiteen rahoituksen ajankohtaisista kysymyksistä. Kiasmassa keskiviikkona 15.2. klo 13-16.15 järjestettävä tilaisuus on maksuton.

Taiteen yksityinen rahoitus ja taidekentän toimijoiden eettiset toimintatavat ovat herättäneet runsaasti keskustelua viime kuukausina. Keskustelu on noussut myös mediaan sen jälkeen, kun Kiasma_strike -ryhmä nosti esille kysymyksiään Kiasman saamaan taloudelliseen tukeen liittyvistä pelisäännöistä.

Seminaarin ohjelmassa kuullaan puheenvuoroja taidekentän rahoituksesta ja säätiöiden toiminnasta sekä näkemyksiä siitä, miten taidekenttä voi toimia kestävästi. Tilaisuudessa keskustellaan myös muun muassa yksityisen rahan ja kestävän varainhankinnan periaatteista. Puheenvuorojen kieli on suomi.

Tilaisuuden teemoista jatketaan keskustelua maaliskuussa järjestettävässä englanninkielisessä työpajassa. Myös sinne ovat kaikki taidekentän toimijat tervetulleita mukaan. Tarkempia tietoja työpajasta on luvassa lähempänä ajankohtaa.

Kansallisgallerian tavoitteena on rakentaa laaja-alaista yhteiskunnallista keskustelua ja tarjota kohtaamispaikkoja, joissa erilaiset äänet tulevat kuulluiksi ja toimijat voivat käsitellä turvallisesti vaikeitakin asioita. Noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Kansallisgalleria on Suomen suurin kuvataiteen museo. Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo kuuluvat Kansallisgalleriaan.

Ilmoittautumiset keskustelutilaisuuteen viimeistään 13.2.2023 kiasma.fi/rahoituksenetiikka

 

Muuttuva maailma ja taiteen rahoituksen etiikka

Kiasma-teatteri keskiviikko 15.2.2023 klo 13.00–16.15

Moderaattori: Anna Laine 

Tervetuliaissanat: museonjohtaja Leevi Haapala, Nykytaiteen museo Kiasma

Kansallisgallerian rahoituspohja ja periaatteet suhteessa museokenttään / Pääjohtaja Kimmo Levä, Kansallisgalleria

Kiasma_striken puheenvuoro / Kuvataiteilija Terike Haapoja ja kuraattori, Kiasma_strike Advisory Groupin puheenjohtaja Giovanna Yussif

Miten säätiöt toimivat eettisesti ja mikä hallituksen rooli on?/ Toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu, Säätiöt ja rahastot ry

Yksityisen taiderahoittajan ja rahoituksen saajan vastuullisuus / Tiede- ja taiderahoituksen johtaja Kalle Korhonen, Koneen säätiö

Eettiset haasteet organisaatioissa / Toiminnanjohtaja Rita Paqvalen, Kulttuuria kaikille -palvelu

Tapausesimerkki rahoitussäännöistä / Toimitusjohtaja Raija Koli, Frame Contemporary Art Finland


Kahvitauko


Paneelikeskustelu

Leevi Haapala, museonjohtaja, Nykytaiteen museo Kiasma 
Max Mickelsson, hallituksen varapuheenjohtaja, Kiasman Tukisäätiö 
Anna Talasniemi, väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto 
Annukka Vähäsöyrinki, toiminnanjohtaja, Suomen Taiteilijaseura 
Eero Yli-Vakkuri, performanssitaiteilija, Kiasma_strike 

Yleisökeskustelu

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:


Kiasman viestintä:
Piia Laita, viestintäpäällikkö, piia.laita@kiasma.fi, 0294 500 507
Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631

Linkit

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

Strike over – Kiasma_strike accepts outcome of negotiations28.4.2023 15:23:40 EEST | Press release

A strike by more than two hundred artworkers and four organisations against Museum of Contemporary Art Kiasma has ended with a negotiation outcome that will affect the entire art and museum field. A meeting of the Board of the Finnish National Gallery on 27.4 approved revised ethical guidelines for private funding, which will hopefully bring about a significant change on the Finnish museum scene, and beyond.

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida -näyttelyn teoksista voi löytää oman paikan etsimistä, kipua, rakkautta ja himoa27.4.2023 09:36:18 EEST | Tiedote

Ryhmänäyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida keskittyy seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Näyttely avautuu Kiasmassa perjantaina, ja sen teemoja ovat muun muassa yhteyden hakeminen, kodin löytäminen ja rakkauden etsiminen. Teemoja syventää entisestään Kiasma-teatterin ohjelmisto.

Kutsu medialle: Tom of Finland – Rohkea matka- ja Dreamy-näyttelyiden esittely Kiasmassa to 27.4. klo 10–1412.4.2023 09:06:45 EEST | Kutsu

Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan. Kiasmassa avautuva näyttely nostaa esiin Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä ja osoittaa hänen asemansa yhtenä 1900-luvun taiteen ja visuaalisen kulttuurin keskeisistä tekijöistä. Samaan aikaan avautuu omista kokoelmistamme koottu näyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida. Tervetuloa näyttelyiden tiedotustilaisuuteen Kiasmaan torstaina 27.4.2023 klo 10–14. Ilmoittauduthan: kiira.koskela@kiasma.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme