Myllyhoitoyhdistyksen esitys päihdepalvelujärjestelmän tilan, toimivuuden ja kustannusvaikutusten selvittämiseksi - Päihdepalvelut hallitusohjelmaan 2019
Esitys: Hallitus asettaa työryhmän, jonka tehtävä on selvittää laajasti ja kattavasti Suomen päihdepalvelujärjestelmän tila, toimivuus, kustannusvaikutukset ja tuloksellisuus sekä laatia toimenpidesuositukset. Työryhmälle osoitetaan riittävät resurssit tehtävän toteuttamiseen.
Tausta: Päihdeongelmat ja -riippuvuus ovat merkittäviä kansanterveydellisiä kysymyksiä, jotka aiheuttavat valtavat kustannukset kansantaloudelle. Alkoholiperäisiin syihin kuolee Suomessa yli 2000 ja huumeiden aiheuttamiin myrkytyksiin noin 140 ihmistä vuosittain. Päihdeongelmaiset rasittavat ylisuhteisesti mm. terveydenhoitojärjestelmää, sosiaalitoimea ja lastensuojelua. Lisäksi tulevat välilliset kustannukset, kuten menetetty työvoimapotentiaali ja tuottavuus yrityksissä sekä läheisten oireilun hoitaminen sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmän piirissä. THL:n arvion mukaan Suomessa on noin 560.000 alkoholin riskikäyttäjää. *1 Suomalaisen tutkimuksen sekä pohjoismaisen vertailuaineiston perusteella arvioidaan, että riskikäyttäjien määrästä alkoholiriippuvaisia on noin 225.–270.000 ihmistä (5-6 % aikuisväestöstä). Lisäksi huumeriippuvaisia arvioidaan Suomessa olevan n. 30.000.
Useat päihdepalveluita koskevat lakimuutokset ja uudistukset jäivät toteutumatta edellisellä hallituskaudella (mielenterveys- ja päihdehuolto-, itsemääräämisoikeus- ja asiakasmaksulaki). Vastuu päihdehuollosta on kunnilla, joilla on hyvin kirjava käytäntö päihdepalvelujen tarjoamisen suhteen. Vuoden 2018 lopulla tehdyn kyselytutkimuksen mukaan noin puolet alkoholiongelmia lähipiirissään kokeneista oli hakenut apua, ja heistä ainoastaan 20% koki saaneensa apua ongelmiinsa. *2 Hoidon tarve ja sopiva palvelu/hoito eivät siis kohtaa tai niitä ei ole tarjolla, jonka lisäksi hoitosuosituksia sovelletaan huonosti. *3
Suomessa ei ole kattavasti arvioitu päihdeongelmien yhteiskunnallisia kokonaiskustannuksia (välittömät, välilliset sekä läheisiin kohdistuvat haitat). Ruotsin hallituksen asettama työryhmä (Missbruksutredningen 2011) arvioi, että yhteiskunnalliset kokonaiskustannukset Ruotsissa ovat noin 150 mrd. SEK (15 mrd. euroa). *4 Tästä voisi päätellä, että kustannukset Suomessa ovat suuruusluokkaa 7-8 mrd. euroa. Palveluvalikoimaneuvosto arvioi marraskuussa 2018 päihde- ja mielenterveyshäiriöiden aiheuttavan 6 mrd. euron vuotuiset kustannukset.5 Edellä mainittu Ruotsin hallituksen asettama työryhmä luovutti raporttinsa ml. toimenpidesuositukset vuoden 2011 lopulla. Suomessa ei ole tehty vastaavaa kokonaisvaltaista selvitystä päihdepalveluista.
Yhteistyössä:
- A-klinikka Oy
- Fenix Klinikat Oy
- Hoitokoti Tuhkimo Oy
- Kalliola Oy
- Kantamo Oy
- Minnesota Kainuu Oy
- Naistenkartano ry
- Oikeahetki Ky
- Päijät-Hämeen Myllyhoitoklinikka Oy
- Sininauhaliitto ry
- Tietu ry
Lisäksi yhteistyössä Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen kunniapuheenjohtaja Hannu Ekholm, toipumisterapeutti Kalervo Koskela ja Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen entinen jäsen Matti Nokela.
Lähteet:
3 https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/rdquo-laakarit-stigmatisoivat-paihdehoitoa-rdquo/
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
- Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Jouni Lehto, puh. 045 130 8799
- Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen asiantuntija, psykiatrian erikoislääkäri, päihdelääketieteen erityispätevyys Antti Loimalahti, puh. 044 240 5961
- Myllyhoitoyhdistyksen toipumiskeskeisen hoidon verkoston asiantuntijajäsen Konsta Heikkilä, puh. 044 722 8926
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Annankatu 29 A 9
00100 Helsinki
03 884 840 (9-15)http://www.myllyhoitoyhdistys.fi
Myllyhoitoyhdistys on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka työntekijät ja verkostot omaavat laajasti riippuvuuksiin liittyvää asiantuntemusta. Yhdistyksen tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen, päihderiippuvuuteen tai muihin haitallisiin riippuvuuksiin sairastuneiden ja heidän läheistensä auttaminen sekä toipumiskeskeisen riippuvuushoidon kehittäminen. Lisätietoja: ww.myllyhoitoyhdistys.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Myllyhoitoyhdistys ry
Järjestöt: Uudessa päihdehoitolaissa sivuutetaan riippuvuudesta toipuminen14.6.2022 06:30:00 EEST | Tiedote
Hallitus uudistaa mielenterveys- ja päihdepalveluja koskevaa lainsäädäntöä. Päihdealan järjestöjen mukaan päihderiippuvuudesta toipuminen unohtuu lakiesityksessä kokonaan.
Päihteitä käyttävän läheiset jäävät surullisen usein yksin – Läheistenpäivä muistuttaa tuesta2.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Läheiset unohtuvat helposti, kun päihteitä käyttävälle tarjotaan tukea. Läheisen tuen tarvetta ei yleensä tunnisteta eikä tukipaikkoja tunneta. Myöskään läheiset itse eivät aina tiedä olevansa oikeutettuja lainmukaiseen tukeen.
Kutsu medialle: Keskustelutilaisuus päihteitä käyttävien läheisten tarpeista ja julkisten palvelujen puutteista27.4.2022 09:26:59 EEST | Kutsu
Päihdealan ammattilaiset, asiantuntijat ja järjestöt kertovat näkemyksiään siitä, miten läheisten palvelut tulisi järjestää. Tervetuloa kuulolle!
Haastattelukutsu: väitöstutkija Essi Rovamo ja kuntoutuspäällikkö Juha Lantz vastaavat kysymyksiin päihderiippuvuuden stigmasta 26.11. Helsingissä21.11.2021 07:00:00 EET | Kutsu
Millaisia muotoja päihderiippuvuuteen liittyvä stigma saa ja miten se vaikuttaa päihdehoidon aikana? Myllyhoitoyhdistys järjestää toimittajille mahdollisuuden haastatella sosiaalityön väitöstutkija (HUS psykiatria, YTM) Essi Rovamoa sekä kuntoutuspäällikkö (Rehab365) Juha Lantzia 26.11. klo 11.30-12.30 päihderiippuvuuden stigmasta ja päihdehoidosta.
Miltä päihderiippuvuuden stigma tuntuu? - kutsu verkkokoulutukseen 26.11.8.11.2021 07:00:00 EET | Kutsu
Millaisia muotoja päihderiippuvuuteen liittyvä stigma saa ja miten se vaikuttaa ihmiseen? Myllyhoitoyhdistys järjestää toimittajille avoimen verkkokoulutuksen 26.11. päihderiippuvuuden stigmasta ja päihdehoidosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme