Digi- ja väestötietovirasto

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utvidgar programmet för sårbarhetspris till Suomi.fi-meddelanden

Dela
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utvidgar den 13 februari 2023 programmet för sårbarhetspris (bug bounty) till att omfatta Suomi.fi-meddelanden. Myndigheten samarbetar inom programmet med hackare i vithattar för att hitta eventuella brister i tjänsternas datasäkerhet. Programmet för sårbarhetspris (bug bounty) fortsätter fram till 30.4.2023.

- Sårbarheter i digitala tjänster leder i värsta fall till ett lyckat dataintrång.Det är väldigt nyttigt att göra en långvarig samhällsbaserad testning, likt Bug Bounty, i fråga om öppna tjänster på internet, berättar Pekka Ristimäki, datasäkerhetschef vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Den hackning som sker i programmet äventyrar inte systemens datasäkerhet. Tvärtom möjliggör en stor skara testare en mer omfattande testning, varmed eventuella sårbarheter kan hittas effektivt.

Hur fungerar hackersamarbetet?

Till programmet för sårbarhetspris bjuder man in yrkes- och amatörhackare för att undersöka datasäkerheten i de tjänster som är föremål för programmet. Programmen handlar om att testa sårbarheter i den offentliga datasäkerheten, där utomstående testare, dvs. hackare, får möjlighet att testa organisationernas digitjänster inom ramen för överenskomna principer och gränser.

– Vi har bedrivit motsvarande samarbete med hackare tidigare och erfarenheterna har varit goda. Programmet för sårbarhetspriset kompletterar på ett bra sätt vår normala applikationstestning. Samtidigt ger vi kunniga hackare möjlighet att testa sina färdigheter med tillstånd och också tjäna lite pengar för det, konstaterar Pekka Ristimäki.

Hackarna anmäler sig till testningen och förbinder sig att följa de fastställda reglerna. Om sårbarheter hittas får den som hittat sårbarheterna en belöning som står i proportion till hur betydande fyndet är. Belöningen är mellan 100 € - 30 000 €.

Bug bounty-programmet produceras av Hackrfi Oy, som är ett företag som har specialiserat sig på koordinering av sårbarheter i samhället och förvaltning av datasäkerhetstestning. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas bug bounty-program pågår under tiden 31.10.2022 - 30.4.2023. Inbjudan till programmet kan man få genom att ansöka.

Läs mer om Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas bug bounty-program och ansök om att delta på Hackrfi Oy:s webbplats: https://www.hackr.fi/ohjelmat/DVV-BB.html

Den 31.10.2022 inledde Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata bug bounty-programmet, där man letar efter eventuella sårbarheter i Suomi.fi-tjänsternas datasäkerhet. I programmet testas gränssnittet i Suomi.fi-webbtjänsten samt Suomi.fi-identifikation, Suomi.fi-fullmakter och Suomi.fi-meddelanden.

Suomi.fi är en webbtjänst som samlar offentliga tjänster och anvisningar för olika livssituationer. Via Suomi.fi kan man också kontrollera sina egna uppgifter i olika myndigheters register, ta emot myndighetspost elektroniskt och ge och begära rättigheter att uträtta ärenden för en annan persons eller ett företags räkning. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ansvarar för utvecklingen av Suomi.fi.

 

Nyckelord

Kontakter

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, datasäkerhetschef Pekka Ristimäki, tfn 0295 535 048, fornamn.efternamn[at]dvv.fi

Bilder

Om

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).

http://dvv.fi/sv

Följ Digi- ja väestötietovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto

The next digital leap for higher education institutions: information about studies completed abroad can now be exchanged electronically across borders13.3.2023 10:00:00 EET | Press release

At the beginning of 2023, Metropolia University of Applied Sciences became one of the first Finnish higher education institutions to introduce an electronic service that enables the agile and reliable transfer of study credits completed abroad to be counted towards a Finnish degree. The reform paves way for cross-border digital public services.

Högskolornas nästa digitala kliv: uppgifter om utbytesstudier rör sig i fortsättningen elektroniskt över landsgränserna13.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote

I början av 2023 var Metropolia en av de första högskolorna i Finland att ta i bruk en elektronisk tjänst som gör det möjligt att smidigt och tillförlitligt tillgodoräkna studieprestationer som avlagts under utbytet som en del av den inhemska examen. Reformen visar en modell för digitalisering av offentliga tjänster över landsgränserna.

Över 20 000 ukrainare kan ansöka om hemkommun i Finland i mars-april – råd om e-tjänster även på ukrainska6.3.2023 14:15:00 EET | Tiedote

Från början av mars har de som flytt kriget i Ukraina kunnat ansöka om hemkommun i Finland. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har förberett sig på att ta emot tusentals webbansökningar under de kommande veckorna. Vid MDB:s serviceställe i Helsingfors får man också handledning av ukrainska kundrådgivare i hur e-tjänsterna fungerar. Man kan även träffa handledarna under Rekrytori Ukraina-rekryteringsevenemanget i Mässcentrum tisdagen den 7 mars.

Yli 20 000 ukrainalaista voi hakea Suomesta kotikuntaa maalis-huhtikuussa – neuvoja verkkoasiointiin myös ukrainaksi6.3.2023 13:59:01 EET | Tiedote

Maaliskuun alusta Ukrainasta sotaa paenneet ovat voineet hakea kotikuntaa Suomessa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on varautunut vastaanottamaan tuhansia verkkohakemuksia lähiviikkojen aikana. DVV:n Helsingin palvelupaikassa neuvoja verkkoasiointiin saa myös ukrainalaisilta asiakasneuvojilta, jotka ovat tavattavissa myös Rekrytori Ukraina -tapahtumassa Messukeskuksessa tiistaina 7.3.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum