Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA

Myynti- ja markkinointiala kiittää: työnantajille korvausvelvollisuus kilpailukieltosopimuksiin

Jaa

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen kilpailukieltosopimuksia koskevasta lainsäädännön muutoksesta 10. marraskuuta 2021. Uudistetun lain mukaan työnantajalla on velvollisuus maksaa työntekijälle korvaus kilpailukieltosopimuksen rajoitusajalta. Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on tyytyväinen lakimuutokseen, sillä kilpailukielto on alan työsopimuksissa erittäin yleinen käytäntö.

Työsopimuslain mukaan kilpailukieltosopimus voidaan solmia työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyvästä erityisen painavasta syystä. Erityisesti myyntialalla kilpailukieltosopimukset ovat lähes aina vakiona, ja työntekijällä on harvoin sellainen neuvotteluasema, että hän pystyisi sopimaan kilpailukieltoehdon poistamisesta.

− Kun kilpailukieltosopimuksen tehnyt työntekijä on vaihtanut työpaikkaa, on hän joutunut itse arvioimaan riskin korvausvastuustaan sekä siitä, onko sopimukselle erityisen painava syy. Työnantajalle riskiä tai seurauksia ei ole ollut, vaikka kilpailukieltosopimukselle ei olisi lain mukaista erityisen painavaa syytä, selventää nykyisen lain problematiikkaa MMA:n työsuhdejuristi Taija Numminen.

Työntekijälle maksettava korvaus

Kilpailukiellolle on jatkossakin oltava erityisen painava syy. Nyt työsopimuslain kolmannen luvun viidenteen pykälään tehtiin lisäys, jonka mukaan työnantajalla on aina velvollisuus maksaa korvaus työntekijälle kilpailukieltosopimuksen rajoitusajalta. Muutos on merkittävä, sillä jatkossa työnantaja ei enää hyödy kilpailukieltosopimuksesta ilmaiseksi.

Työnantajan on maksettava rajoitusajalta 40 prosenttia työntekijän tavanomaisesta palkasta, jos kilpailukieltosopimuksen rajoitusaika on kuusi kuukautta tai vähemmän. Puolta vuotta pidemmissä rajoituksissa korvauksen määrä on 60 prosenttia työntekijän tavanomaisesta palkasta.

Tervetullut muutos

− Tämä lakimuutos on myynnin ja markkinoinnin ammattilaisille erittäin tervetullut. Kilpailukieltosopimuksia on monesti tehty työntekijän kannalta kevein perustein. Aloillamme yleistynyt käytäntö on tarkoittanut työntekijöille merkittävää ansiotulojen vähenemistä ja rajoittanut työpaikan vaihtamista, huomauttaa MMA:n puheenjohtaja Marko Hovinmäki.

− Lakimuutos on askel oikeaan suuntaan. Korvauksen tason tulisi vastata täyttä palkkaa. Hyvä asia on, että työnantajat joutuvat nyt pohtimaan tarkemmin, millaisiin tehtäviin on oikeasti perusteltua asettaa kilpailunrajoitus. Lakimuutos tekee kilpailukieltosopimuksesta myös vähemmän kohtuuttoman työntekijälle, korostaa Numminen.

Lakimuutos koskee 1.1.2022 jälkeen tehtyjä kilpailukieltosopimuksia. Vuoden 2023 alusta laki ulottuu myös ennen lakimuutosta tehtyihin sopimuksiin.

Lisätietoja:

Marko Hovinmäki
puheenjohtaja
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA
puh. 0400 747 333
sähköposti: marko.hovinmaki@mma.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA
Asemamiehenkatu 2
00520 HELSINKI

020 122 4400http://www.mma.fi

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on ammatillinen etujärjestö kaikille niille, joita yhdistää palo myyntiin ja markkinointiin. Yhdessä jäsentensä kanssa MMA tekee alojen äänen kuuluvaksi yhteiskunnassa ja luo suuntaa tulevaisuuden hyvinvoivalle työelämälle. Lisätietoa: mma.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA

Digitalisaatio mullistaa myyjien ja markkinoijien työuria30.8.2021 13:00:19 EEST | Tiedote

Työmarkkinoiden murros on työntekijöille työurien murros. Digitalisaatio rikkoo perinteisiä bisneksiä ja liiketoimintamalleja, mikä näkyy myös myyjien ja markkinoijien työurissa. Digitalisaatio luo aivan uudenlaisia ammatteja ja työnteon tapoja samoin kuin vaateen jatkuvasta uuden oppimisesta työntekijöille. Myynti- ja markkinointialalla työelämän murros muuttaa ammattilaisten työtä yhä kiihtyvämmällä tahdilla.

Palkkatutkimus 2020: Myyntialan merkitys näkyy palkkapussissa6.4.2021 10:22:25 EEST | Tiedote

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n teettämä tutkimus osoittaa, että myynnin ja markkinoinnin osaajien palkat ovat pysyneet koronapandemiasta huolimatta verrattain korkealla tasolla. Tutkimukseen vastanneiden mediaanipalkka oli 5 000 €/kk vuonna 2020. Hyväpalkkaisuus kuitenkin kohdentuu vain tietyille toimialoille. Lisäksi tutkimus osoittaa, että naisten palkat jäävät edelleen tuntuvasti miesten palkkoja jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme