Pirkanmaan ELY-keskus

Myyränkankaan tuulivoimahankkeen YVA-menettelyssä tulee täydentää sähkönsiirtoon liittyvien ja ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointeja

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa ABO Wind Oy:lle Myyränkankaan tuulivoimahankkeen ja siihen liittyvän voimajohdon ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää joitakin lisäyksiä ja tarkennuksia YVA-ohjelmaan muun muassa luontoarvoihin, ihmisiin ja yleiseen turvallisuuteen kohdistuviin vaikutuksiin liittyen.

ABO Wind Oy suunnittelee enintään 29 tuulivoimalasta koostuvan tuulipuiston rakentamista Kihniön kunnan ja Virtain kaupungin alueille. Suunniteltava hanke sijaitsee 4 km Kihniön keskustasta lounaaseen ja 20 km Virtain keskustasta länteen. Hankealueen laajuus on noin 4050 hehtaaria. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho 7–10 MW.

Tuulivoimaloiden lisäksi alueelle rakennetaan tarvittavat uudet tiet, voimaloiden väliset huoltotiet, kenttäalueet, maakaapelointi voimaloiden välille ja sähköasemat. Alustavassa sähkönsiirtosuunnitelmassa sähkö siirretään hankealueelta noin 35 km pitkällä 400 kV:n voimajohdolla länteen tai noin 40 km pitkällä 400 kV:n voimajohdolla etelään.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan alla olevia vaihtoehtoja:

Vaihtoehto VE 0: Hanketta ei toteuteta.

Vaihtoehto VE 1: Kihniön kunnan ja Virtain kaupungin alueelle rakennetaan enintään 29 tuulivoimalaa.

Vaihtoehto VE 2: Kihniön kunnan alueelle rakennetaan enintään 21 tuulivoimalaa.

Vaihtoehto VE3: Virtain kaupungin alueelle rakennetaan enintään 8 tuulivoimalaa.

Sähkönsiirron vaihtoehdot:

Sähkönsiirron vaihtoehto SVE1: Valtakunnan verkkoon liittyminen toteutetaan rakentamalla hankealueelta noin 35 km pituinen 400 kV:n voimajohto hankealueen länsipuolelle Fingridin suunnittelemaan Åback-Melo-linjaan. Linjaus-vaihtoehto SVE1 sijaitsee hankealueelta länteen ulottuvalla alueella.

Sähkönsiirron vaihtoehto SVE2: Valtakunnan verkkoon liittyminen toteutetaan rakentamalla hankealueelta noin 40 km pituinen 400 kV:n voimajohto hankealueen länsipuolelle Fingridin suunnittelemaan Åback-Melo-linjaan. Linjaus-vaihtoehto SVE2 sijaitsee hankealueelta etelään ulottuvalla alueella.

Sähkönsiirrosta aiheutuvien ja ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointeja täydennettävä

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä selvitetään tuulivoimahankkeen vaikutusten ohella siihen liittyvän sähkönsiirron ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutukset. Yhteysviranomainen pitää sähkönsiirron tarkastelua jossakin määrin puutteellisena. Hankkeesta vastaavan on tärkeää varmistaa, että lainsäädännön tarkoittamat ympäristövaikutukset selvitetään riittävällä tarkkuudella myös sähkönsiirron vaihtoehdoissa ja tarkastelu kohdistetaan niin rakentamisen, käytön- kuin käytöstä poistamisen aikaisiin vaikutuksiin. Sähkönsiirron reittivaihtoehtojen ympäristön nykytila tulee kuvata.

Ihmisiin ja yleiseen turvallisuuteen liittyvät vaikutukset nousevat keskeisiksi arviointiohjelmassa. Hankealueen ympäristössä ei ole nykyisin melua tai välkettä aiheuttavia toimintoja, ja hanke muuttaa maisemaa. Arvioinnissa tuleekin huomioida ääni- ja valo-olosuhteissa sekä maisemassa tapahtuvan muutoksen vaikutukset lähiasukkaiden viihtyvyyteen ja terveyteen sekä alueen virkistyskäyttöön. Lisäksi hankkeesta vastaavan on tutkittava suunnittelussa voimajohtojen säteilyn vaikutukset.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tuulivoimahankkeen riskitekijöistä tehdään riskitarkastelu, jossa huomioidaan onnettomuus- ja vaaratilanteiden vaikutukset ja niiden vähentämiskeinot. Riskitarkastelussa tulee huomioida onnettomuustilanteessa rikkoutuneiden lapojen osien lentäminen ympäristöön, jäänheitto, maastopaloriski, voiteluaineiden tai vastaavien aineiden päästöt ympäristöön ja riski pohjavesialueelle sekä tuulivoimalapalon riski.

Maisemavaikutuksiin otettu kantaa palautteissa

Useissa arviointiohjelmasta annetuissa lausunnoissa tunnistetaan hankkeen merkittäviksi vaikutuksiksi sen aiheuttamat muutokset maisemassa. Suunnitellun kokoluokan tuulivoimalat näkyvät kauas. Maisemavaikutusten arvioinnissa merkityksellisiä tekijöitä ovat visuaalisten vaikutusten ohella maiseman luonne ja muutosherkkyys.

Yhteysviranomainen pitää ABO Wind Oy:n suunnitelmaa maisemavaikutusten arvioimisesta pääosin riittävänä. Tarkastelualueen rajauksia on kuitenkin arvioitava kriittisesti ja varmistettava, että maisemavaikutukset selvitetään koko hankkeen vaikutusalueella. Päiväaikaisia maisemavaikutuksia ja lentoeste- ja huomiovalojen vaikutuksia pimeänaikaiseen maisemaan tulee arvioida havainnekuvien lisäksi sanallisesti hankealueen läheisyydessä asuvien ja lomailevien ihmisten kannalta.

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta verkossa

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta on luettavissa ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/myyrankankaantuulivoimahankeYVA (ymparisto.fi).

YVA-menettely jatkuu arviointiselostuksen laadinnalla. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa hankkeesta vastaava esittää tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä yhtenäisen arvion niiden todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista. Alustavan aikataulun mukaan hankkeen YVA-selostus tulisi nähtäville helmi-maaliskuussa 2023.

Lisätietoja:

Hankesivu: www.ymparisto.fi/myyrankankaantuulivoimahankeYVA (ymparisto.fi)

Yhteysviranomainen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: lakimies Maria Hakala, puh. 0295 036 118, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Hankkeesta vastaava ABO Wind Oy:Andrej Borgmästars, puh. 040 352 8894, etunimi.sukunimi(at)abo-wind.fi

Konsultti Ramboll Finland Oy: Axel Andersson, puh. 044 727 3451, etunimi.sukunimi(at)ramboll.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Perhevapaalta työelämään -valmennukset jatkuvat – maksutonta tukea Tampereen ja lähiseudun kotivanhemmille edelleen tarjolla19.9.2022 11:29:24 EEST | Tiedote

Maksuttomat Perhevapaalta työelämään -valmennukset jatkuvat Tampereella. Perhevapaalla oleville ja lapsia kotona hoitaville vanhemmille suunnattuun valmennukseen voi ilmoittautua mukaan vielä ensi kesäkuun loppuun asti aiemmasta tiedosta poiketen. Tukea työelämään on ollut mahdollista saada valmennuksesta Tampereen alueella jo reilun vuoden ajan. Mukaan voi tulla myös lähialueilta, kuten Kangasalta, Lempäälästä tai Nokialta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme