Naantalin kaupunki

Naantalin avoin varhaiskasvatus viettää 25-vuotisjuhlavuotta

Jaa

Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta alkoi Naantalissa 4.9.1995. Nykyisin toiminta on entistä pedagogisempaa ja tavoitteellisempaa, ja Väentuvan avoimesta päiväkodista on tullut perheille mielekäs paikka.

Kuvituskuva. Kuva: Timo Jakonen
Kuvituskuva. Kuva: Timo Jakonen

Naantalin avoin varhaiskasvatus täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Merkkipäivää juhlistettiin maanantaina 31.8. aamupäivällä aurinkoisessa säässä Väentuvan avoimen päiväkodin pihalla Väentuvan perheiden sekä lähipäiväkotien ja perhepäivähoidon lapsiryhmien kanssa sekä iltapäivällä entisten ja nykyisten yhteistyökumppanien kanssa.

Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta alkoi Naantalissa syyskuussa vuonna 1995. Ensimmäisen vuoden ajan tilat olivat Torikadulla Huvikummuksi nimetyssä rakennuksessa, joka sai nimensä nimikilpailun myötä muun muassa talon vinouden vuoksi.

Seuraavana vuonna avoimen varhaiskasvatuksen toiminta siirtyi Karvettiin Väentuvalle. Avoimessa varhaiskasvatuksessa järjestettiin silloin esimerkiksi viriketoimintana kerhoja sekä avointa toimintaa, jossa perheet ovat päässeet kahvittelun lomassa tutustumaan ja juttelemaan.

Varhaiskasvatuksen esimies Ritva Parviainen kertoo, että 25 vuodessa avoimen varhaiskasvatuksen toiminta on laajentunut sekä muuttunut pedagogisemmaksi ja entistä suunnitelmallisemmaksi ja tavoitteellisemmaksi. Toiminta pohjautuu varhaiskasvatussuunnitelmaan.

– Avointen päiväkotien toiminnassa olennaista on varhaisen vuorovaikutuksen ja vanhemmuuden tukeminen. Perheet pääsevät verkostoitumaan toisiin pikkulapsiperheisiin ja saavat toiminnoissa tukea varhaiskasvatuksen ammattilaisilta ja vertaistukea toisilta vanhemmilta, Parviainen toteaa.

Väentuvan avoimessa päiväkodissa järjestetään monien erilaisten ryhmien ja avoimien aikojen lisäksi moniammatillisen perhevalmennuksen kokoontumisia sekä ryhmäneuvolatoimintaa.

”Tärkeä paikka”

Naantalissa avoimen varhaiskasvatuksen toiminnot ovat olleet suosittuja: toimintaan osallistuu vuosittain yli 200 perhettä. Parviainen kuvailee, että ennen korona-aikaa Väentuvan pienissä tiloissa oli usein tiivis ja lämminhenkinen tunnelma, kun useita kymmeniä vanhempia lapsineen kokoontui paikalle.

– Avoimesta varhaiskasvatuksesta on tullut paljon positiivista palautetta. Perheet kokevat Väentuvan todella mielekkääksi, turvalliseksi ja tärkeäksi paikaksi. Olemme saaneet hyvää palautetta siitä, että kaikki otetaan lämpimästi vastaan ja huomioidaan toiminnassa. Meillä on innokkaat ja ammattitaitoiset vetäjät, mistä voimme olla kiitollisia, Parviainen toteaa.

Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu syksyllä kesän tavoin ulkona niin pitkään kuin säät sallivat. Koronavirustilannetta seurataan aktiivisesti. Uutta toimintaakin on suunnitteilla. Keväällä koronatilanteen vuoksi tauolle jäänyttä lapsiparkkitoimintaa suunnitellaan järjestettävän pop-up-henkisesti Rymättylän, Merimaskun ja keskustan alueella. Suunnitelmissa on myös pop-up-puistotoimintaa, jossa jalkauduttaisiin lähemmäs perheitä. Uusia toimintoja järjestetään, mikäli perheillä on niille tarvetta ja osallistujia löytyy tarpeeksi.

Avoimeen varhaiskasvatuksen toiminnot on suunnattu perheille, joiden lapset eivät ole kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Toimintoihin lukeutuu Rymättylän ja Väentuvan avointen päiväkotien toiminta sekä kerho- ja puistotoiminta.

Avoimet päiväkodit tarjoavat maksutonta perhetoimintaa, jonne vanhemmat voivat osallistua yhdessä lasten kanssa. Kerho- ja puistotoiminta tarjoaa vaihtoehdon perheille, joissa ei ole tarvetta kokoaikaiselle varhaiskasvatukselle. Kaupunki järjestää puistotoimintaa yhdessä Naantalin seurakunnan kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ritva Parviainen
varhaiskasvatuksen esimies
Naantalin kaupunki
050 361 5352
etunimi.sukunimi@naantali.fi

Kuvat

Kuvituskuva. Kuva: Timo Jakonen
Kuvituskuva. Kuva: Timo Jakonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Itämeren suojeluun keskittyvä #MEIDÄNMERI-seikkailupäivä järjestetään Naantalissa lauantaina 19.9.16.9.2020 09:01:24 EESTTiedote

Muumimaailma, Naantalin kaupunki ja Raisio-Naantalin Nuorkauppakamari järjestävät lauantaina 19.9.2020 kello 11–14 Itsenäisyydenpuistossa ja Vanhassakaupungissa koko perheen elämyksellisen seikkailupäivän. Tapahtuma on osa Muumien 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi luotua #MEIDÄNMERI-hyväntekeväisyyskampanjaa. Kampanjan järjestävät Moomin Characters ja John Nurmisen Säätiö. Sen tarkoituksena on levittää tietoa erilaisista keinoista auttaa Itämerta sekä kerätä varoja John Nurmisen Säätiön työhön Itämeren puhdistamiseksi ja suojelemiseksi. Naantalissa järjestettävä #MEIDÄNMERI-seikkailupäivä on suunniteltu lapsia ajatellen, mutta kaikenikäiset ovat tervetulleita mukaan. Tapahtumaan on vapaa pääsy. – Seikkailupäivän tarkoituksena on antaa lapsiystävällisesti käytännönläheisiä vinkkejä, mitä jokainen meistä voi tehdä Itämeren suojelun hyväksi, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Eveliina Hagelberg-Häkkinen Raisio-Naantalin Nuorkauppakamarista. – Meri on vahvasti Naantalissa läsnä. Haluamme oll

Nesteen suunnitelmilla merkittävät vaikutukset Naantalin kaupungin ja Varsinais-Suomen työllisyyteen ja talouteen14.9.2020 13:54:42 EESTTiedote

Neste on ilmoittanut suunnitelmistaan Suomen jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyistä. Yhtiö tutkii Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Yhtiö aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Porvoossa ja Naantalissa. Toteutuessaan suunnitelmat tarkoittavat enintään 470 työpaikan vähenemistä, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset. Työpaikkoja Naantalin Nesteen yksikössä on 330. Naantalin kaupungille uutinen on järkytys. – Olemme ottaneet uutisen vastaan surullisina ja huolestuneina. Naantalin jalostamotoimintojen sulkeminen aiheuttaa Varsinais-Suomessa merkittävää työpaikkojen vähenemistä, jota on vaikea korvata vastaavilla työpaikoilla. Mikäli toimintoja supistetaan, on kaupungilla suuri huoli työntekijöistä ja heidän perheistään, toteaa kaupunginjohtaja Jouni Mutanen. – Toivomme, että yhtiö vielä harkitsisi asiaa ja ottaisi suun

Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu hyvällä tasolla26.6.2020 09:07:04 EESTTiedote

Naantalin uimapaikoilla on ollut tänä kesänä hyvä pulikoida, sillä uimaveden laatu on hyvällä tasolla. Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet on otettu viimeisen parin viikon aikana kaikilta Naantalin 14 uimapaikalta. Naantalin uimavesiä valvoo Raision ympäristöterveys. Naantalin ainoan yleisen uimarannan, Nunnalahden uimarannan vedenlaatu on luokaltaan erinomaista. Luokitus tehdään viimeisen neljän vuoden näytetulosten perusteella yleisillä EU-uimarannoilla. Pienempien uimapaikkojen vedenlaatua ei luokitella virallisesti, mutta Raision kaupungin terveystarkastaja Johanna Hämölä kuvailee Naantalin kaikkien uimapaikkojen vedenlaatua hyväksi. – Uimaveden laadun puolesta on ollut normaali kesä, Hämölä toteaa. Helteiden ansiosta uimareiden ei myöskään tarvitse palella: meriveden lämpötila on kohonnut uimapaikoilla jo lähes 20 asteen paikkeille. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että uimapaikat ovatkin olleet kesäkuussa aktiivisessa käytössä aamusta iltaan.

Kuparivuoren skeittiparkin laajennustyö on saatu valmiiksi: ”Varsinais-Suomen paras”16.6.2020 10:01:39 EESTTiedote

Kuparivuoren skeittiparkin vuoden 2020 laajennustyö on tullut valmiiksi. Työt aloitettiin huhtikuun viimeisellä viikolla, ja nyt skeittiparkkiin odotetaan vielä uusia kaiteita väliaikaisten tilalle. Laajennusosa on kuitenkin jo valmis ja kokonaisuudessaan kaikkien käytettävissä. Skeittiparkkia on työn aikana monipuolistettu ja laajennettu. Ramppien laajennusten myötä skeittiparkkiin on saatu hienoja uusia kaarteita ja vauhdikkaita mäkiä. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että vanhat vaneriset rampit poistettiin, ja ne korvattiin uusilla betonisilla rampeilla. – Vanerilevyt vaativat huoltoa kahden vuoden välein, etteivät ne lähde repsottamaan. Uudet rampit mahdollistavat scootilla ja skeittilaudalla esteettömän menon. Skeittiparkki on nyt myös huoltovapaampi, Holmberg kertoo. Skeittiparkin pääsuunnitelman on tehnyt Aleksi Fräki. Mukana suunnittelussa on ollut myös naantalilainen monivuotinen harrastaja Juho Nummelin. – Skeittiparkki on ehkä jopa Vars

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme