Naantalin kaupunki

Naantalin Hautuja-veistos valaistaan tänäkin vuonna teemavalaistuksin – mukana kaksi uutta teemapäivää

Jaa
Hautuja teemavalaistuksessa. Kuva: Jani Rättyä
Hautuja teemavalaistuksessa. Kuva: Jani Rättyä

Aurinkotien Hautuja-veistos valaisee pimeää aikaa tänäkin vuonna erilaisin värikkäin teemavalaistuksin. Teemavalaistukset on päivitetty syksyn aikana, ja mukaan on otettu kaksi uutta teemapäivää. Uusiin teemavalaistuksiin ehdotukset saatiin kuntalaisilta.

Keskiviikkona 25.11. Hautuja valaistaan oranssina naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi YK:n Oranssit päivät -kampanjan hengessä. Kampanjaa vietetään ympäri maailmaa 25.11.–10.12. Helmikuussa Hautuja kylpee lämpimän keltaisessa valossa kansainvälisenä lasten syövän päivänä, jota vietetään 15.2.

Taiteilija Jani Rättyän Hautuja-veistoksen teemavalaistukset otettiin käyttöön pian teoksen valmistumisen jälkeen vuonna 2018, nyt alkanut teemavalaistuskausi on jo kolmas. Naantalin museonjohtaja Anne Sjöström kertoo, että Hautujan teemavalaistukset aloitettiin naapurikaupunki Turun Kirjastosillan valaistuksen ja maailman kaupunkien esimerkkiä seuraten.

Naantalissa valaistuksista oltiin saatu jo ennen Hautujaa positiivisia kokemuksia, kun teemavalaistuksia toteutettiin kulttuuritapahtumaviikonloppu Lux Gratiaen yhteydessä Naantalin kirkon julkisivuun sekä Suomen satavuotisjuhlavuonna kaupungintalolla.

– Teemavalaistusten myötä katukuvaan halutaan tuoda väriä ja kaupunkilaisille iloa pimeään aikaan. Erilaiset teemavalot nostavat taideteosta esiin eri tavalla. Sosiaalisesta mediasta olemme voineet huomata, että ihmiset käyvät katsomassa ja valokuvaavat eri värein valaistua teosta mielellään, Sjöström kertoo.

Hautuja valaistaan värein vakiintuneina juhlapäivinä, kuten itsenäisyydenpäivänä, jouluna, pääsiäisenä ja vappuna. Hautuja on valaistu myös tärkeitä aiheita esiin nostavina teemapäivinä, kuten Maailman sydänpäivän ja Roosan nauhan päivän vuoksi. Maaliskuussa Earth Hourin aikaan Hautujan valot sammuvat tunniksi.

Teemavalaistuksia käytetään niinä vuodenaikoina, joina ne parhaiten näkyvät. Kevään viimeinen teemavalaistus on toukokuussa äitienpäivänä ja syksyn ensimmäinen Naantali-päivänä 23.8. Kesäkuukausina käytössä on normaali yövalaistus. Hautujan valaistus on kytketty katuvalojen aikoihin.

Sjöströmin mukaan teemavalaistusten suunnitelma päivitetään kerran vuodessa syksyisin, ja nykyinen valaistussuunnitelma on voimassa syksyyn 2021. Valaistukset ja niiden värit on mietitty kaupungin kulttuuri- ja teknisten palveluiden työryhmän kanssa.

Sjöström kertoo, että kuntalaisten ehdotuksia uusista teemavalaistuspäivistä otetaan edelleen vastaan. Uusia värivalaistuksia otetaan kuitenkin maltillisesti mukaan, sillä teemavalaistukset halutaan pitää erottuvina. Uudet valaistukset tuovat myös uusia kustannuksia.

Hautuja-teosta koristavat aika ajoin myös kiinteät koristeet, joilla on muistettu esimerkiksi paikallisten yhdistysten tasavuotisjuhlavuosia. Tällä hetkellä Hautujaa koristaa Naantalin Voimistelijat ry:n 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi huivi. Koristeiden kiinnittäminen on luvanvaraista, ja niihin on tarkat ohjeet, esimerkiksi liikenneturvallisuus tai teoksen pinta ei saa vahingoittua.

Palautetta teemavalaistuksista ja ehdotuksia uusista valaistuksista voi lähettää sekä luvan koristeiden kiinnittämiseen voi tiedustella Anne Sjöströmiltä, anne.sjostrom@naantali.fi

Teemavalaistukset 2020–2021

 • Svenska dagen 6.11.2020 (sinikeltainen)
 • Isänpäivä 8.11.2020 (tumma lila)
 • Naisiin kohdistuvan välivallan lopettamiseksi, Oranssit päivät 25.11.2020 (oranssi)
 • Itsenäisyyspäivä 6.12.2020 (sininen)
 • Lucian päivä 13.12.2020 (keltainen)
 • Joulu 24.–26.12.2020 (punainen)
 • Uusivuosi 31.12.2020 (punainen-turkoosi-sininen)
 • Lasten syövän päivä 15.2.2021 (keltainen)
 • Kalevalanpäivä 28.2.2021 (sininen)
 • Kansainvälinen naistenpäivä 8.3.2021 (vihreä)
 • Pääsiäinen 1.–5.4.2021 (keltainen)
 • Veteraanipäivä 27.4.2021 (sinivalkoinen)
 • Vappu 30.4.–1.5.2021 (punainen-turkoosi-sininen)
 • Äitienpäivä 9.5.2021 (tumma vihreä)
 • Naantali-päivä 23.8.2021 (kullankeltainen)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Sjöström
museonjohtaja
Naantalin kaupunki
050 590 9365
etunimi.sukunimi@naantali.fi

Kuvat

Hautuja teemavalaistuksessa. Kuva: Jani Rättyä
Hautuja teemavalaistuksessa. Kuva: Jani Rättyä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Uusi seinämaalaus tuo väriä Karvetin alikulkukäytävään7.9.2021 12:45:59 EEST | Tiedote

Karvetin kevyenliikenteen alikulkukäytävään on valmistunut uusi julkinen taideteos. Värikkään seinämaalauksen Aurinkotien ja Ripikadun yhdistävään alikulkuun ovat toteuttaneet taiteilijat Hans-Peter Schütt ja Miina Laine. Seinämaalaus on toteutettu spraymaaleilla sapluunoiden avulla. Siinä on kuvattu kaksi hahmoa, jotka uivat tai lentävät eteenpäin eri suuntiin ja joiden katseet kohtaavat. Laine ja Schütt kuvailevat hahmoja lempeiksi ja iloisiksi. Mukana teoksessa on myös liikennekasvatuksellinen puoli, sillä hahmojen liikkeen suunta osoittaa kevyenliikenteen kulkusuuntia. – Teoksella haluamme tuoda iloa ja levittää hyvää mieltä niille lapsille ja nuorille, jotka liikkuvat tällä alueella. Emme voita mitään olemalla tylyjä toisillemme – kannattaa uskaltaa olla ystävällinen toisille, Miina Laine kiteyttää ajatusta teoksen taustalla. Sekä Schütt että Laine ovat kotoisin Naantalista ja alikulun alue ja sen toisella puolella sijaitseva Karvetin monitoimitalo ovat heille tuttuja paikkoja. Mo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme