Naantalin kaupunki

Naantalin Hautuja-veistos valaistaan tänäkin vuonna teemavalaistuksin – mukana kaksi uutta teemapäivää

Jaa
Hautuja teemavalaistuksessa. Kuva: Jani Rättyä
Hautuja teemavalaistuksessa. Kuva: Jani Rättyä

Aurinkotien Hautuja-veistos valaisee pimeää aikaa tänäkin vuonna erilaisin värikkäin teemavalaistuksin. Teemavalaistukset on päivitetty syksyn aikana, ja mukaan on otettu kaksi uutta teemapäivää. Uusiin teemavalaistuksiin ehdotukset saatiin kuntalaisilta.

Keskiviikkona 25.11. Hautuja valaistaan oranssina naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi YK:n Oranssit päivät -kampanjan hengessä. Kampanjaa vietetään ympäri maailmaa 25.11.–10.12. Helmikuussa Hautuja kylpee lämpimän keltaisessa valossa kansainvälisenä lasten syövän päivänä, jota vietetään 15.2.

Taiteilija Jani Rättyän Hautuja-veistoksen teemavalaistukset otettiin käyttöön pian teoksen valmistumisen jälkeen vuonna 2018, nyt alkanut teemavalaistuskausi on jo kolmas. Naantalin museonjohtaja Anne Sjöström kertoo, että Hautujan teemavalaistukset aloitettiin naapurikaupunki Turun Kirjastosillan valaistuksen ja maailman kaupunkien esimerkkiä seuraten.

Naantalissa valaistuksista oltiin saatu jo ennen Hautujaa positiivisia kokemuksia, kun teemavalaistuksia toteutettiin kulttuuritapahtumaviikonloppu Lux Gratiaen yhteydessä Naantalin kirkon julkisivuun sekä Suomen satavuotisjuhlavuonna kaupungintalolla.

– Teemavalaistusten myötä katukuvaan halutaan tuoda väriä ja kaupunkilaisille iloa pimeään aikaan. Erilaiset teemavalot nostavat taideteosta esiin eri tavalla. Sosiaalisesta mediasta olemme voineet huomata, että ihmiset käyvät katsomassa ja valokuvaavat eri värein valaistua teosta mielellään, Sjöström kertoo.

Hautuja valaistaan värein vakiintuneina juhlapäivinä, kuten itsenäisyydenpäivänä, jouluna, pääsiäisenä ja vappuna. Hautuja on valaistu myös tärkeitä aiheita esiin nostavina teemapäivinä, kuten Maailman sydänpäivän ja Roosan nauhan päivän vuoksi. Maaliskuussa Earth Hourin aikaan Hautujan valot sammuvat tunniksi.

Teemavalaistuksia käytetään niinä vuodenaikoina, joina ne parhaiten näkyvät. Kevään viimeinen teemavalaistus on toukokuussa äitienpäivänä ja syksyn ensimmäinen Naantali-päivänä 23.8. Kesäkuukausina käytössä on normaali yövalaistus. Hautujan valaistus on kytketty katuvalojen aikoihin.

Sjöströmin mukaan teemavalaistusten suunnitelma päivitetään kerran vuodessa syksyisin, ja nykyinen valaistussuunnitelma on voimassa syksyyn 2021. Valaistukset ja niiden värit on mietitty kaupungin kulttuuri- ja teknisten palveluiden työryhmän kanssa.

Sjöström kertoo, että kuntalaisten ehdotuksia uusista teemavalaistuspäivistä otetaan edelleen vastaan. Uusia värivalaistuksia otetaan kuitenkin maltillisesti mukaan, sillä teemavalaistukset halutaan pitää erottuvina. Uudet valaistukset tuovat myös uusia kustannuksia.

Hautuja-teosta koristavat aika ajoin myös kiinteät koristeet, joilla on muistettu esimerkiksi paikallisten yhdistysten tasavuotisjuhlavuosia. Tällä hetkellä Hautujaa koristaa Naantalin Voimistelijat ry:n 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi huivi. Koristeiden kiinnittäminen on luvanvaraista, ja niihin on tarkat ohjeet, esimerkiksi liikenneturvallisuus tai teoksen pinta ei saa vahingoittua.

Palautetta teemavalaistuksista ja ehdotuksia uusista valaistuksista voi lähettää sekä luvan koristeiden kiinnittämiseen voi tiedustella Anne Sjöströmiltä, anne.sjostrom@naantali.fi

Teemavalaistukset 2020–2021

 • Svenska dagen 6.11.2020 (sinikeltainen)
 • Isänpäivä 8.11.2020 (tumma lila)
 • Naisiin kohdistuvan välivallan lopettamiseksi, Oranssit päivät 25.11.2020 (oranssi)
 • Itsenäisyyspäivä 6.12.2020 (sininen)
 • Lucian päivä 13.12.2020 (keltainen)
 • Joulu 24.–26.12.2020 (punainen)
 • Uusivuosi 31.12.2020 (punainen-turkoosi-sininen)
 • Lasten syövän päivä 15.2.2021 (keltainen)
 • Kalevalanpäivä 28.2.2021 (sininen)
 • Kansainvälinen naistenpäivä 8.3.2021 (vihreä)
 • Pääsiäinen 1.–5.4.2021 (keltainen)
 • Veteraanipäivä 27.4.2021 (sinivalkoinen)
 • Vappu 30.4.–1.5.2021 (punainen-turkoosi-sininen)
 • Äitienpäivä 9.5.2021 (tumma vihreä)
 • Naantali-päivä 23.8.2021 (kullankeltainen)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Sjöström
museonjohtaja
Naantalin kaupunki
050 590 9365
etunimi.sukunimi@naantali.fi

Kuvat

Hautuja teemavalaistuksessa. Kuva: Jani Rättyä
Hautuja teemavalaistuksessa. Kuva: Jani Rättyä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Nesteen Naantalin jalostustoiminnan lakkaaminen kova päätös Naantalin ja alueen kannalta30.11.2020 11:18:58 EETTiedote

Neste Oyj ilmoitti syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi. Tänään julkaistussa tiedotteessaan Neste ilmoittaa, että yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun 2021 loppuun mennessä. Yhtiö keskittää Naantalin toiminnan terminaali- ja satamatoimintoihin sekä uudistaa Öljytuotteiden operatiivista toimintamallia. Muutoksen toisessa vaiheessa Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Tiedotteen mukaan toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa. Naantalin jalostustoiminnan lopettamisen sekä Öljytuotteiden operatiivisen toimintamallin uudistamisen myötä yhtiössä päättyy yhteensä noin 370 työtehtävää. Nesteen ensimmäisessä tiedotteessa ei kerrottu Nesteen Naantalin toimipaikasta päättyvien työtehtävien määrä

Naantalissa ilahdutetaan ikäihmisiä vapaaehtoisten joulupaketeilla – tule mukaan tuomaan joulumieltä!27.11.2020 10:00:00 EETTiedote

Naantalissa alkaa maanantaina 30.11. joulukampanja Jouluiloa ikäihmisille, jossa ilahdutetaan kotihoidon asiakkaita ja omaishoitajia pienillä vapaaehtoisten hankkimilla joulupaketeilla. Mukana kampanjassa on naantalilaisia yrityksiä, jotka mahdollistavat lahjojen hankinnan liikkeistään tai verkkokaupoistaan. Tavoitteena on kerätä reilut 400 pakettia ikäihmisten koteihin. Jouluiloa ikäihmisille -kampanja on käynnissä Naantalissa 30.11.–12.12.2020, jonka jälkeen kotihoito toimittaa lahjat perille. Kampanjan myötä ikäihmisille ja omaishoitajille halutaan tuoda iloa ja hyvää mieltä poikkeuksellisen vuoden päätteeksi. Samalla tarkoituksena on tukea paikallisia yrittäjiä, joille vuosi on ollut niin ikään haastava. – Koronaepidemian aiheuttama eristäytyminen on lisännyt kotihoidon asiakkaiden yksinäisyydentunnetta, kun kontaktit ovat vähentyneet. Pienin joulupaketein halutaan ilahduttaa ikäihmisiä ja omaishoitajia ja osoittaa, että heitä ei ole unohdettu, toteaa hoito- ja vanhuspalveluiden av

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen jätti eroanomuksen: työ päättyy kesällä 20213.11.2020 12:00:17 EETTiedote

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen on tänään jättänyt irtisanomisilmoituksen, jonka mukaan hänen virkasuhteensa päättyisi tulevan valtuustokauden alussa 30.6.2021 lukien tai mikäli kaupunki toivoo myöhempää ajankohtaa viimeistään 31.8.2021. Hän täyttää ensi kesänä 63 vuotta. – Keskeisin syy ratkaisuuni on se, että haluan jatkossa päättää aikatauluistani omien ja läheisteni toivomusten mukaisesti. Toivon päätökseni edistävän myös sitä, että voin viettää eläkevuosiani hyväkuntoisena, kertoo Mutanen ratkaisustaan. Jouni Mutanen on työskennellyt Naantalin kaupunginjohtajana syyskuusta 2014 alkaen. Hän on tehnyt kuntajohtajan tai kuntayhtymän johtajana pitkän uran, joka on kestänyt 35 vuotta. – Työt ovat olleet mielenkiintoisia, monipuolisia ja haasteellisia. Kääntöpuoli on ollut se, että työpäivät ovat olleet pitkiä, ja mahdollisuudet vaikuttaa omaan ajankäyttöön ovat olleet vähäiset, toteaa kaupunginjohtaja. Mutanen on irtisanoutumistaan pohtiessaan miettinyt kaupungin kannalta mahd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme