Naantalin kaupunki

Naantalin kaupungin kiinteistöissä käytetään nyt ekologista tuulienergiaa

Jaa

Viime vuonna Naantalissa päätettiin siirtyä käyttämään uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. Aurinkoenergiaratkaisuja suunnitellaan myös uusille asuinalueille. Toimenpiteet ovat osa Naantalin ympäristöohjelmaa.

Naantalin kaupungin kiinteistöissä käytetään nykyisin uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. Sähkönhankinta kilpailutettiin viime vuonna, ja uusi sopimus astui voimaan vuoden vaihtuessa.

Kilpailutuksessa pyydettiin tarjouksia sekä vapaalla tuotantotavalla tuotetusta että uusiutuvilla energianlähteillä tuotetusta sähköstä. Naantalin Energian tarjous voitti, ja sopimus tehtiin vihreällä sähköllä, joka oli hiukan tavallista ns. ”sekasähköä” kalliimpi vaihtoehto.

– Vihreä sähkö on arvovalinta. Naantali on sitoutunut vähentämään kaupungin kasvihuonekaasupäästöjä. Uuden sähkösopimuksen myötä hiilidioksidipäästöjä saadaan pienennettyä konkreettisesti, Naantalin kaupungin tekninen johtaja Reima Ojala toteaa.

Uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön siirtyminen on yksi askel Naantalin kaupungin ympäristöohjelman 2020–2024 toteuttamiseksi. Ohjelman yhtenä strategisena tavoitteena on, että kaupunki toimii ilmastoystävällisesti ja ilmastonmuutosta hillitsevästi sekä vähentää suunnitelmallisesti kasvihuonekaasupäästöjä. Yhtenä kärkitoimenpiteenä kaupunki ottaa keskeisimmissä hankinnoissaan huomioon ympäristönäkökohdat.

Uuden sähkösopimuksen myötä kaupungin hiilijalanjälki on vuodessa 3 000 CO2-tonnia pienempi kuin aiemmin. Sähkösopimus kattaa esimerkiksi kaupungin kiinteistöjen valaistuksen, sähkö- ja kylmälaitteet, jätevesipumppaamot ja osittain lämmitystä ja veden lämmitystä. Kaupungin kiinteistöt lämpenevät pääasiassa kaukolämmöllä, joka tuotetaan yli 70-prosenttisesti uusiutuvilla polttoaineilla.

Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala kertoo, että uusiutuvilla energianlähteillä tuotettu sähkö on käytännössä 100-prosenttisesti tuulivoimalla tuotettua. Yhtiö omistaa tuulivoimalaosuuksia Pohjois-Pohjanmaalla. Sen lisäksi Naantalin Energia on hankkinut ympäristösertifikaatteja, joilla todennetaan sähkön alkuperä.

Haaralan mukaan Naantalin kaupunki on nyt yksi yhtiön suurimmista vihreää sähköä käyttävistä asiakkaista, mutta myös kotitaloudet ja yrittäjät ovat löytäneet ympäristöystävällisen sähkön.

– Uusiutuvan energialähteillä tuotetun sähkön kysyntä on räjähtänyt käsiin. Vihreän sähkön osuus on nyt jo yli 20 % kaikesta myymästämme sähköstä, Haarala sanoo.

Uusia aurinkoenergiaratkaisuja

Ekologisen sähkön hyödyntäminen näkyy myös uusilla asuinalueilla Naantalissa. Asuntomessualueen ja Luonnonmaan perhetalon alueen asemakaavoihin ja rakennustapaohjeisiin on laadittu määräyksiä muun muassa aurinkoenergian hyödyntämiseen. Ympäristöohjelmassa kärkitoimenpiteeksi on asetettu, että kaupunki huolehtii osaltaan rakentamisen ekologisuudesta Naantalissa.

Asuntomessualue Lounatuulessa on käynnissä Naantalin Energian ja Naantalin kaupungin yhteinen aurinkosähköhanke. Matalahden rantaan valmistuu aurinkosähkövoimala.

– Asuntomessualueelle valmistuva aurinkosähkövoimala on valmistuessaan verkostoalueemme suurin. Asuntomessualueen keskelle rakennetussa älymuuntamossa alueella tuotettu aurinkosähkö voidaan varastoida ja käyttää tarvittaessa. Esimerkiksi sähkökatkon aikana katuvalaistus voidaan palauttaa varaston avulla ja näin parantaa turvallisuutta. Toinen käyttökohde on käyttää sen varastoima energia sähkön hankintahinnan tasaamisessa esimeriksi korkeiden tuntihintojen aikana, Haarala kertoo.

Myös Luonnonmaan Perhetalon alueella suunnitellaan aurinkoenergian ja maalämmön hyödyntämistä. Suunnittelu on parhaillaan käynnissä.

Kuntalaisia on myös kannustettu uusiutuvan energian käyttöön tänä vuonna aurinkosähkön yhteishankinnan kautta. Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonia järjestää kilpailutuksen, johon naantalilaiset pientalojen asukkaat saivat osallistua 19.3.2021 mennessä. Kilpailutukseen saatiin mukaan noin 20 pientaloa.

Kilpailutus tehdään kevään aikana ja asenneukset toteutetaan ennakkoarvion mukaan elokuun loppuun mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reima Ojala
tekninen johtaja
Naantalin kaupunki
050 082 9048
reima.ojala@naantali.fi

Pasi Haarala
toimitusjohtaja
Naantalin Energia
044 023 4644
pasi.haarala@naantalinenergia.fi

Lisätietoa ympäristöohjelmasta:
Saija Kajala
ympäristöpäällikkö
Naantalin kaupunki
040 482 4340
saija.kajala@naantali.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Hangan lauttarantaan saadaan uusi odotuskoppi16.4.2021 12:30:21 EEST | Tiedote

Rymättylän Hankaan on valmistunut uusi odotustila. Hangan rantaan yhteysaluslaiturin läheisyyteen tuleva rakennus on tarkoitettu Hanka–Seili–Nauvo-reitillä liikkuvien käyttöön, esimerkiksi Pienen Rengastien pyöräilijöiden odotus- ja levähdyspaikaksi. Odotustilan ovat rakentaneet kaupungin kunnossapidon kirvesmiehet. Varsinainen rakennus on nyt viimeistelyä vaille valmis, ja paikoilleen Hangan rantaan se tuodaan vielä tämän kuun aikana. Odotustilan on suunnitellut Naantalin kaupungin kaavoitusarkkitehti Mika Sahlström. Rakennuksen suunnittelussa on otettu huomioon, että samaa rakennetta voitaisiin monistaa tuleviin saman tyylisiin rakennuksiin Naantalissa. – Rakennuksessa on kehärakenne, jossa talon runko ja katto muodostavat tavallaan yhtenäisen kehän. Näin kaikki runkorakenteet saadaan tehtyä kerralla valmiiksi. Vaikka malli on hieman monimutkainen, kehärakenne tuo nopeutta sen valmistamiseen, kertoo Naantalin kaupungin kunnossapitomestari Mikko Viitala. – Kehärakenne mahdollistaa sen

Turun, Naantalin ja Raision kaupunginjohtajat sitoutuvat Naantalin Nesteen alueen kehittämiseen25.3.2021 10:45:00 EET | Tiedote

Selvityshenkilö Panu Routila on luovuttanut Naantalin Nesteen jalostamon alueen tulevaisuutta koskevan selvitystyönsä elinkeinoministeri Mika Lintilälle. Routilan selvityksen mukaan alueelle olisi mahdollista muodostaa bio- ja kiertotalouden keskittymä. Selvitystyössä on tunnistettu useita yrityksiä, jotka ovat alueesta kiinnostuneita. – Panu Routila on tehnyt erittäin merkittävän työn selvittäessään alueen mahdollisuudet ja etsiessään yritykset, jotka näkevät alueen kiinnostavana teollisen toiminnan alustana. Parhaimmillaan tästä hankkeesta muodostuu esimerkki teollisuuden uudistumisen mahdollisuuksista, mutta se edellyttää kaikkien tahojen sitoutumista ja panostusta sekä työn jatkumista keskeytyksettä, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. Jalostamotoiminnassa ollut alue on kokonaisuudessaan yli 200 hehtaaria ja saavutettavuudeltaan erinomainen sekä maantieyhteyksin, rautateitse, että syväväylää pitkin. Kyseessä onkin kansainväliselläkin tasolla houkutteleva kohde uudelle teollisu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme