Naantalin Musiikkijuhlat

Naantalin Musiikkijuhlat muistaa sunnuntaina säveltäjämestari Pendereckiä

Jaa

Puolalainen säveltäjä ja kapellimestari Krzysztof Penderecki oli suuri Naantalin Musiikkijuhlien sekä tapahtuman perustaneen Arto Noraksen ystävä, joka vieraili Naantalissa säännöllisesti vuosien ajan. Keväällä 2020 menehtynyttä säveltäjää muistetaan Maestro Penderecki in memoriam -muistokonsertissa sunnuntaina Naantalin kirkossa. Ennen konserttia Kirkkopuistoon istutetaan hänen kunniakseen tammi, jonka tuo Naantalille Puolan suurlähettiläs Piotr Rychlik.

Krzysztof Penderecki Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2018.
Krzysztof Penderecki Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2018.

Yksi aikamme suurista säveltäjistä tunnetaan myös elokuvamusiikista

Krzysztof Penderecki (1933-2020) oli 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun esitetyimpiä ja palkituimpia säveltäjiä. Hänen tuotantonsa on laaja ja monipuolinen sisältäen muun muassa neljä oopperaa, kahdeksan sinfoniaa, lukuisia instrumentaali- ja kuoroteoksia sekä kamarimusiikkia. Hänet tunnetaan myös elokuvamusiikista, esimerkiksi Friedkinin Manaajasta ja Kubrickin Hohdosta.

Naantalin kirkkopuistoon tammi Pendereckin muistoksi

Penderecki tunnettiin myös suurena puiden ystävänä – hänen 15 hehtaarin arboretuminsa Puolassa käsittää jopa 1800 puuta ja pensasta. Niinpä Adam Mickiewicz -instituutin aloitteesta eri puolille maailmaa, Pendereckille tärkeisiin paikkoihin istutetaan puita maailmanlaajuiseksi muistopuistoksi. Näin nyt myös Naantaliin.

Konsertin alla klo 18.30 Kirkkopuistoon istutetaan tammi, jonka lahjoittaa Naantalille Puolan suurlähettiläs Piotr Rychlik ja jonka vastaanottaa Naantalin kaupungin puolesta kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Jan Lindström. Läsnä tilaisuudessa ovat myös muun muassa Pendereckin hyvä ystävä ja Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras sekä Pendereckin leski ja tytär.

Nykyisen ja tulevan taiteellisen johtajan yhteisesiintyminen

Naantalin kirkossa klo 19 alkavassa konsertissa kuullaan Pendereckin Sextet sekä Ciaccona, joka on omistettu paavi Johannes Paavali II:n muistolle. Jälkimmäisessä on mahdollista kuulla Naantalin Musiikkijuhlien nykyisen ja tulevan taiteellisen johtajan eli sellisti Arto Noraksen ja viulisti Elina Vähälän esiintyvän yhdessä. Ohjelmassa on myös Schubertin Jousikvintetto C-duuri. Konsertin esiintyjät ovat maailmantähtiä - mukana ovat edellä mainittujen lisäksi muun muassa pianisti Barry Douglas, viulisti Mihaela Martin, sellisti Frans Helmerson sekä käyrätorvisti Radovan Vlatkovic.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Krzysztof Penderecki Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2018.
Krzysztof Penderecki Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2018.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin Musiikkijuhlat
PL 46
21101 Naantali

050 5590 186http://www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkitapahtumista. Monipuoliset ja korkeatasoiset konsertit järjestetään merellisen Naantalin ja lähiseudun idyllisissä konserttipaikoissa jälleen 7.–18.6.2022. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin Musiikkijuhlat

Naantalin Musiikkijuhlat toteutui jälleen runsaana ja korkeatasoisena konserttisarjana20.6.2022 14:19:39 EEST | Tiedote

Naantalin Musiikkijuhlat voitiin toteuttaa normaalisti kesäkuun alussa 7.-18.6.2022 kahden koronavuoden jälkeen. Yli 30 konsertista ja muusta tapahtumasta koostuva kokonaisuus toi Naantalin ja lähimiljöön kirkkoihin ja muihin idyllisiin miljöihin yli 200 taiteilijaa kahdentoista päivän aikana. Festivaali juhlisti niin yleisökonserttien paluuta kuin perustajansa sellisti Arto Noraksen työtä.

MUISTUTUS Kutsu Naantalin Musiikkijuhlien avajaispressiin maanantaina 6.6. klo 11 Naantalin Kylpylässä6.6.2022 07:54:36 EEST | Kutsu

Naantalin Musiikkijuhlat käynnistyy tiistaina 42. kerran. Kahdentoista päivän mittainen festivaali tuo yleisön koettavaksi yli 200 taiteilijaa 30 konsertissa ja muussa tapahtumassa. Toivotamme tiedotusvälineet lämpimästi tervetulleeksi kuulemaan festivaalin uutisia ja tunnelmia maanantaina 6.6. klo 11 Naantalin Kylpylän Seaview -tilaan (ravintola Rucolan vieressä).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme