Naantalin kaupunki

Naantalin Vanhankaupungin rantaan saatiin uutta valaistusta: "iloa ja yllätyksiä kulkijoille pimeän tullessa"

Jaa

Uusi valaistus on osa Vanhankaupungin rannan valaistuksen yleissuunnitelmaa, jonka toteuttaminen jatkuu seuraavien vuosien ajan.

Naantalin aurinko -kuviovalo muodostaa kaarevia valonsäteitä maahan.
Naantalin aurinko -kuviovalo muodostaa kaarevia valonsäteitä maahan.

Naantalin Vanhankaupungin rantaan on saatu uutta valaistusta alkuviikosta. Uudet valoelementit on asennettu Vanhankaupungin rantalaitureille sekä Mannerheiminkadun ja Nunnakadun päähän, joissa voi ihastella kahta tarinallista kuviovaloa.

Rantalaiturille saatiin uusi kaidevalaistus, led-spottivalaisimet, jotka valaisevat kulkupinnan keilamaisilla valoalueilla kaiteen alta. Mannerheiminkadun päässä maahan heijastuva valokuvio kuvaa Naantalin auringon säteitä, ja Nunnakadun päädyssä kuviot ovat saaneet aiheensa purjelaivojen mastoista ja köysistöstä.

Uudistuksen tarkoituksena on kehittää rannan valaistusta ja tarjota viihtyvyyttä paikallisille asukkaille ja vierailijoille.

– Valaistuksen myötä Vanhankaupungin rantaan halutaan tuoda uutta mielenkiintoa pimeän aikaan. Rantalaituri on koettu pimeänä, ja siksi sen valaistusta haluttiin kehittää. Kuviovaloilla haluttiin tuoda iloa ja yllätyksiä kulkijoille pimeän tullessa, kertoo Naantalin kaupungin suunnitteluinsinööri Heli Ojanen.

Uutta valaistusta on suunniteltu Vanhankaupungin rannan historiaa ja kulttuuriympäristöä kunnioittaen. Ojanen kertoo, että tärkeitä periaatteita suunnittelussa ovat olleet muun muassa tunnelmallisuus ja valosaasteen minimointi. Rantalaiturin ledivalot on integroitu osaksi kaiteita, jotta alueella on voitu säästää tilaa ja vähentää visuaalisten elementtien määrää.

Kuviovalojen teemat juontavat juurensa Naantalin historiaan. Mannerheiminkadun päässä oleva kuviovalo kuvastaa Naantalin aurinkoa, mutta kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa kertoo, että kuvio tällä paikalla tuo myös toistuman vanhasta. Aikoinaan samoilla paikkeilla Mannerheiminkadun päässä oli asfalttiin maalattu aurinkokuvio, jonka Uurasmaa muistaa Unikeonkestien piirustuskilpailupaikkana.

Nunnakadun päässä oleva, purjelaivan köysistöä kuvaava valo taas on paikalla, josta purjehtijat entisaikoina rantautuivat, Uurasmaa kertoo. Purjelaivat eivät tulleet rantaan saakka, vaan laivat ankkuroitiin lahdelle ja purjehtijat rantautuivat pienemmillä veneillä luostarikaupunkiin.

– Valo sopii hyvin paikalle nykyisen vieressä olevan vierasvenesataman ja alueen satamahistorian puolesta, Uurasmaa toteaa.

Valaistusta uudistetaan pala palalta

Nyt toteutetut valaistukset ovat osa Vanhankaupungin rannan valaistuksen yleissuunnitelmaa, jonka tarkoituksena on antaa suuntaviivoja alueen valaistuksen uusimiseen. Tavoitteena on lopulta luoda alueelle yhtenäinen ja ehjä pimeänajan ilme.

Valaistuksen uudistaminen Vanhassakaupungissa jatkuu muiden hankkeiden yhteydessä. Esimerkiksi rantalaiturien kaidevalaistusta jatketaan ravintola Merisalin kohdalta laiturin leventämisen yhteydessä näillä näkymin ensi vuonna.

Kuviovalaistuksia on tarkoitus tulla lisää. Seuraavat sijoittuvat Kaivohuoneen ja Tuulensuojan väliin ja Rakkaudenpolulle. Suunnitelman mukaan Vanhankaupungin rantaan voisi jossain vaiheessa muodostua yhdeksän valon eri teemoja esittelevä kuviovalopolku, joka ulottuu Kailon saaren sillalta Rakkaudenpolulle saakka.

Ojanen kerto, että kuviovalopolun valoja on mahdollista tulevaisuudessa myös ideoida uudestaan ja vaihtaa, millainen kuvio valosta muodostuu. Esimerkiksi muutaman vuoden päästä valaistu Naantalin aurinko voisi saada taas uuden muodon.

Vanhankaupungin rannan yleissuunnitelma toimii suuntaviivoina myöhemmin laadittaville toteuttamissuunnitelmille, joissa aikataulu ja toteutettavat elementit tarkentuvat. Ojanen korostaa, että valaistuksen toteutuminen riippuu alueen muiden hankkeiden toteutumisesta. Rannan valaistusta on tarkoitus uusia pala palalta vuosien kuluessa.

Vanhankaupungin rannan yleissuunnitelma valmistui alkuvuodesta. Yleissuunnitelman pohjaksi järjestettiin ideakilpailu sekä avoin työpaja syksyllä 2019, johon osallistui niin alueen asukkaita kuin yrittäjiäkin. Tutustu tarkemmin Vanhankaupungin rannan valaistuksen yleissuunnitelmaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa suunnitelmasta:

Heli Ojanen
suunnitteluinsinööri
050 339 0562
heli.ojanen@naantali.fi

Lisätietoa toteutuksesta:

Mika Hirvi
yhdyskuntatekniikan päällikkö
050 464 9902
mika.hirvi@naantali.fi

Kuvat

Naantalin aurinko -kuviovalo muodostaa kaarevia valonsäteitä maahan.
Naantalin aurinko -kuviovalo muodostaa kaarevia valonsäteitä maahan.
Lataa
Nunnakadun päädyn kuviovalon teemana on viereinen vierasvenesatama ja alueen satamahistoria.
Nunnakadun päädyn kuviovalon teemana on viereinen vierasvenesatama ja alueen satamahistoria.
Lataa
Rantalaitureiden valaistus ulottuu ravintola Amandikselta Nunnakadun päähän saakka. Merisalin kohdilta valaistus yhtenäistetään myöhemmin.
Rantalaitureiden valaistus ulottuu ravintola Amandikselta Nunnakadun päähän saakka. Merisalin kohdilta valaistus yhtenäistetään myöhemmin.
Lataa
Aurinkoaiheinen valo toisesta suunnasta kuvattuna.
Aurinkoaiheinen valo toisesta suunnasta kuvattuna.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Nesteen Naantalin jalostustoiminnan lakkaaminen kova päätös Naantalin ja alueen kannalta30.11.2020 11:18:58 EETTiedote

Neste Oyj ilmoitti syyskuussa suunnittelevansa jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyjä Porvoossa ja Naantalissa Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn varmistamiseksi. Tänään julkaistussa tiedotteessaan Neste ilmoittaa, että yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun 2021 loppuun mennessä. Yhtiö keskittää Naantalin toiminnan terminaali- ja satamatoimintoihin sekä uudistaa Öljytuotteiden operatiivista toimintamallia. Muutoksen toisessa vaiheessa Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Tiedotteen mukaan toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa. Naantalin jalostustoiminnan lopettamisen sekä Öljytuotteiden operatiivisen toimintamallin uudistamisen myötä yhtiössä päättyy yhteensä noin 370 työtehtävää. Nesteen ensimmäisessä tiedotteessa ei kerrottu Nesteen Naantalin toimipaikasta päättyvien työtehtävien määrä

Naantalissa ilahdutetaan ikäihmisiä vapaaehtoisten joulupaketeilla – tule mukaan tuomaan joulumieltä!27.11.2020 10:00:00 EETTiedote

Naantalissa alkaa maanantaina 30.11. joulukampanja Jouluiloa ikäihmisille, jossa ilahdutetaan kotihoidon asiakkaita ja omaishoitajia pienillä vapaaehtoisten hankkimilla joulupaketeilla. Mukana kampanjassa on naantalilaisia yrityksiä, jotka mahdollistavat lahjojen hankinnan liikkeistään tai verkkokaupoistaan. Tavoitteena on kerätä reilut 400 pakettia ikäihmisten koteihin. Jouluiloa ikäihmisille -kampanja on käynnissä Naantalissa 30.11.–12.12.2020, jonka jälkeen kotihoito toimittaa lahjat perille. Kampanjan myötä ikäihmisille ja omaishoitajille halutaan tuoda iloa ja hyvää mieltä poikkeuksellisen vuoden päätteeksi. Samalla tarkoituksena on tukea paikallisia yrittäjiä, joille vuosi on ollut niin ikään haastava. – Koronaepidemian aiheuttama eristäytyminen on lisännyt kotihoidon asiakkaiden yksinäisyydentunnetta, kun kontaktit ovat vähentyneet. Pienin joulupaketein halutaan ilahduttaa ikäihmisiä ja omaishoitajia ja osoittaa, että heitä ei ole unohdettu, toteaa hoito- ja vanhuspalveluiden av

Naantalin Hautuja-veistos valaistaan tänäkin vuonna teemavalaistuksin – mukana kaksi uutta teemapäivää20.11.2020 13:27:47 EETTiedote

Aurinkotien Hautuja-veistos valaisee pimeää aikaa tänäkin vuonna erilaisin värikkäin teemavalaistuksin. Teemavalaistukset on päivitetty syksyn aikana, ja mukaan on otettu kaksi uutta teemapäivää. Uusiin teemavalaistuksiin ehdotukset saatiin kuntalaisilta. Keskiviikkona 25.11. Hautuja valaistaan oranssina naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi YK:n Oranssit päivät -kampanjan hengessä. Kampanjaa vietetään ympäri maailmaa 25.11.–10.12. Helmikuussa Hautuja kylpee lämpimän keltaisessa valossa kansainvälisenä lasten syövän päivänä, jota vietetään 15.2. Taiteilija Jani Rättyän Hautuja-veistoksen teemavalaistukset otettiin käyttöön pian teoksen valmistumisen jälkeen vuonna 2018, nyt alkanut teemavalaistuskausi on jo kolmas. Naantalin museonjohtaja Anne Sjöström kertoo, että Hautujan teemavalaistukset aloitettiin naapurikaupunki Turun Kirjastosillan valaistuksen ja maailman kaupunkien esimerkkiä seuraten. Naantalissa valaistuksista oltiin saatu jo ennen Hautujaa positiivisia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme