Naantalin kaupunki

Naantalin ympäristöohjelma on julkaistu

Jaa

Ympäristöohjelman päämääränä on taata Naantalin asukkaille terveellinen, viihtyisä ja luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö nyt ja tulevaisuudessa.

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Ympäristöohjelman päämääränä on taata Naantalin asukkaille terveellinen, viihtyisä ja luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö nyt ja tulevaisuudessa. Ohjelman strategiset tavoitteet ja toimenpiteet liittyvät niin ilmastonmuutoksen hillintään, luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen, Saaristomeren tilan parantamiseen kuin kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseen toimintaan.

Naantalin kaupungin ympäristöpäällikkö, ympäristöohjelman laatinut Saija Kajala kertoo, että ympäristöohjelmatyö osui hyvin optimaaliseen aikaan.

– Ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvät teemat ovat olleet nyt paljon esillä valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti. Nykyisen kehityksen pysäyttäminen vaatii massiivisia muutoksia ihmisen toiminnassa. Jostakin pitää aloittaa. Ympäristöohjelman myötä meillä on nyt raamit lähteä toteuttamaan muutoksia Naantalissa, Kajala toteaa.

Ympäristöohjelma on yksi Naantalin kaupunkistrategian kärkitoimenpiteistä. Kajala kiittelee, että ympäristöohjelman laadintaan oli osoitettu hyvin resursseja ja siihen oli mahdollista panostaa.

Naantalin ympäristöohjelma on laadittu vuoteen 2024 saakka, ja vuosittain talousarvion yhteydessä määritetään toteutettavat toimenpiteet. Toimenpiteiden toteutumista seurataan tilinpäätöksissä. Kajala toivookin, että ympäristöohjelman tavoitteiden toteuttamisesta tulee luonteva osa kaupungin toimintaa.

Kaupunkilaiset mukana laadinnassa

Ympäristöohjelman laadintaan on osallistunut vuoden 2019 aikana suuri joukko naantalilaisia sekä kaupungin henkilökuntaa ja luottamushenkilöitä niin työpajojen kuin sähköisten kyselyjen muodossa. Kaupunkilaisille suunnattuun kyselyyn saatiin jopa noin 450 vastausta.

Ympäristöohjelma koskee kaupungin omaa toimintaa, mutta sen vaikutukset tulevat näkymään myös kuntalaisten arjessa. Kunnan ratkaisuilla voidaan mahdollistaa kuntalaisten ekologisemman arjen valinnat esimerkiksi kiinteistöjen energiaratkaisuissa ja liikennekäyttäytymisessä.

– Ympäristöohjelmassa on esitetty myös kuntalaisille toiveita sekä ohjeita, esimerkiksi ekologiseen rakentamiseen liittyen. Toiveena on, että kuntalaisetkin voivat aktivoitua hoitamaan omaa lähiympäristöään vaikkapa asukkaiden yhteisillä talkoilla. Ympäristö on meidän kaikkien yhteinen asia, Kajala sanoo.

Kaupunkilaiset pääsivät myös vaikuttamaan ympäristöohjelmasta laaditun esitteen ilmeeseen. Esite on pääosin kuvitettu kaupunkialaisten ottamilla luontokuvilla, joita kerättiin valokuvauskilpailun kautta.

– Paljon kiitoksia kaikille osallistumisesta kyselyyn, työpajoihin ja valokuvauskilpailuun sekä palautteen antamisesta. Valokuvakilpailussa saatiin paljon todella hienoja kuvia, Kajala toteaa.

Kilpailuun osallistuneiden kesken suoritettiin arvonta, ja voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Erityiskiitos useista loistavista kuvista Matti Rinteelle sekä Markku Lehtiselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saija Kajala
ympäristöpäällikkö
Naantalin kaupunki
040 482 4340
etunimi.sukunimi@naantali.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu hyvällä tasolla26.6.2020 09:07:04 EESTTiedote

Naantalin uimapaikoilla on ollut tänä kesänä hyvä pulikoida, sillä uimaveden laatu on hyvällä tasolla. Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet on otettu viimeisen parin viikon aikana kaikilta Naantalin 14 uimapaikalta. Naantalin uimavesiä valvoo Raision ympäristöterveys. Naantalin ainoan yleisen uimarannan, Nunnalahden uimarannan vedenlaatu on luokaltaan erinomaista. Luokitus tehdään viimeisen neljän vuoden näytetulosten perusteella yleisillä EU-uimarannoilla. Pienempien uimapaikkojen vedenlaatua ei luokitella virallisesti, mutta Raision kaupungin terveystarkastaja Johanna Hämölä kuvailee Naantalin kaikkien uimapaikkojen vedenlaatua hyväksi. – Uimaveden laadun puolesta on ollut normaali kesä, Hämölä toteaa. Helteiden ansiosta uimareiden ei myöskään tarvitse palella: meriveden lämpötila on kohonnut uimapaikoilla jo lähes 20 asteen paikkeille. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että uimapaikat ovatkin olleet kesäkuussa aktiivisessa käytössä aamusta iltaan.

Kuparivuoren skeittiparkin laajennustyö on saatu valmiiksi: ”Varsinais-Suomen paras”16.6.2020 10:01:39 EESTTiedote

Kuparivuoren skeittiparkin vuoden 2020 laajennustyö on tullut valmiiksi. Työt aloitettiin huhtikuun viimeisellä viikolla, ja nyt skeittiparkkiin odotetaan vielä uusia kaiteita väliaikaisten tilalle. Laajennusosa on kuitenkin jo valmis ja kokonaisuudessaan kaikkien käytettävissä. Skeittiparkkia on työn aikana monipuolistettu ja laajennettu. Ramppien laajennusten myötä skeittiparkkiin on saatu hienoja uusia kaarteita ja vauhdikkaita mäkiä. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että vanhat vaneriset rampit poistettiin, ja ne korvattiin uusilla betonisilla rampeilla. – Vanerilevyt vaativat huoltoa kahden vuoden välein, etteivät ne lähde repsottamaan. Uudet rampit mahdollistavat scootilla ja skeittilaudalla esteettömän menon. Skeittiparkki on nyt myös huoltovapaampi, Holmberg kertoo. Skeittiparkin pääsuunnitelman on tehnyt Aleksi Fräki. Mukana suunnittelussa on ollut myös naantalilainen monivuotinen harrastaja Juho Nummelin. – Skeittiparkki on ehkä jopa Vars

Naantali avaa uudet ruokamatkailuun keskittyvät verkkosivut – The Delicious Side Of Naantali alkaa ruokakummien haulla2.6.2020 13:54:46 EESTTiedote

Naantali haluaa olla Suomen ruokamatkailun ykköskohde. Ruokamatkailu on ollut viimeiset viisi vuotta monien kansainvälisten kaupunkien kärkituotteena. Jotta ruokamatkailu Suomessa on uskottavaa, vaatii se elämyksellisiä ja monimuotoisia kokemuksia matkailijoille. Naantali on ainutlaatuinen yhdistelmä karua saaristoa sekä dynaamista rantakaupunkia, ja se luo erinomaiset edellytykset ykkösluokan ruokaelämyksien toteuttamiselle. Yksi esimerkki tästä ovat island hopping -kierrokset, jossa osallistujat pääsevät kokemaan päiväretken aikana useita lähiruokaelämyksiä eri kohteissa. Naantali avaa uuden lähiruokaan, paikallisiin ravintoloihin ja kahviloihin, ruokatapahtumiin sekä paikallisten tuottajien herkkuihin keskittyvän ruokasivuston. The Delicious Side Of Naantali -niminen sivusto avataan juhannusviikolla, ja siellä esitellään kattavasti kaupungin ruoka- ja tapahtumatarjontaa niin kaupunkilaisten, yrittäjien, lähituottajien kuin turistienkin näkökulmasta. – Lähdimme toteuttamaan sivustoa,

Naantalin Haijaisten ulkoilualuetta uudistetaan – uusi laavu ja opastekyltit valmistuvat kesäkuun aikana28.5.2020 08:30:00 EESTTiedote

Haijaisten ulkoilualueelle on tulossa uudistuksia seuraavien viikkojen aikana. Vanha laavu puretaan, ja tilalle tulee uusi laavu. Lisäksi alueen opastekylttejä uusitaan. Toukokuun aikana yksi uudistus on jo alueelle tehty: laavun lähelle on saatu täysin uusi puucee. Naantalin kaupungin uusi liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että aurinkoiset säät ovat pitäneet työntekijät kiireisinä ulkoilukohteiden hoidossa, mutta töihin ryhdytään pian Haijaisissa. – Uusi laavu on tällä hetkellä jäähallissa kyllästettävänä ja osissa, ja se asennetaan Haijaisiin kesäkuun aikana. Uusi laavu on aiempaa kookkaampi, käyttäjillä on enemmän tilaa ja laavuun pääsee suojaan entistä paremmin, Holmberg kertoo. Haijaisten laavu on suosittu ulkoilukohde Naantalissa. Holmbergin mukaan uudistustöihin ryhdyttiin, sillä ulkoilukohde on ollut kovalla käytöllä ja laavu ja puucee olivat tulleet tiensä päähän. Naantalissa kehitetään aktiivisesti vapaa-ajanpalveluita. Ulkoile frisbeegolfia pelaten, kuntorad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme