Naantalin kaupunki

Naantalin ympäristöohjelma on julkaistu

Jaa

Ympäristöohjelman päämääränä on taata Naantalin asukkaille terveellinen, viihtyisä ja luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö nyt ja tulevaisuudessa.

Naantalin kaupungin ympäristöohjelma vuosille 2020–2024 on valmistunut. Naantalin kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan 16.3.2020, ja kuluneen kevään aikana ohjelmasta on laadittu kaupunkilaisille esite, joka on nyt saatavilla kaupungin asiointipisteestä ja luettavissa verkossa. Kaupungin verkkosivuilla voi myös tutustua varsinaiseen ympäristöohjelmaan.

Ympäristöohjelman päämääränä on taata Naantalin asukkaille terveellinen, viihtyisä ja luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö nyt ja tulevaisuudessa. Ohjelman strategiset tavoitteet ja toimenpiteet liittyvät niin ilmastonmuutoksen hillintään, luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen, Saaristomeren tilan parantamiseen kuin kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseen toimintaan.

Naantalin kaupungin ympäristöpäällikkö, ympäristöohjelman laatinut Saija Kajala kertoo, että ympäristöohjelmatyö osui hyvin optimaaliseen aikaan.

– Ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvät teemat ovat olleet nyt paljon esillä valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti. Nykyisen kehityksen pysäyttäminen vaatii massiivisia muutoksia ihmisen toiminnassa. Jostakin pitää aloittaa. Ympäristöohjelman myötä meillä on nyt raamit lähteä toteuttamaan muutoksia Naantalissa, Kajala toteaa.

Ympäristöohjelma on yksi Naantalin kaupunkistrategian kärkitoimenpiteistä. Kajala kiittelee, että ympäristöohjelman laadintaan oli osoitettu hyvin resursseja ja siihen oli mahdollista panostaa.

Naantalin ympäristöohjelma on laadittu vuoteen 2024 saakka, ja vuosittain talousarvion yhteydessä määritetään toteutettavat toimenpiteet. Toimenpiteiden toteutumista seurataan tilinpäätöksissä. Kajala toivookin, että ympäristöohjelman tavoitteiden toteuttamisesta tulee luonteva osa kaupungin toimintaa.

Kaupunkilaiset mukana laadinnassa

Ympäristöohjelman laadintaan on osallistunut vuoden 2019 aikana suuri joukko naantalilaisia sekä kaupungin henkilökuntaa ja luottamushenkilöitä niin työpajojen kuin sähköisten kyselyjen muodossa. Kaupunkilaisille suunnattuun kyselyyn saatiin jopa noin 450 vastausta.

Ympäristöohjelma koskee kaupungin omaa toimintaa, mutta sen vaikutukset tulevat näkymään myös kuntalaisten arjessa. Kunnan ratkaisuilla voidaan mahdollistaa kuntalaisten ekologisemman arjen valinnat esimerkiksi kiinteistöjen energiaratkaisuissa ja liikennekäyttäytymisessä.

– Ympäristöohjelmassa on esitetty myös kuntalaisille toiveita sekä ohjeita, esimerkiksi ekologiseen rakentamiseen liittyen. Toiveena on, että kuntalaisetkin voivat aktivoitua hoitamaan omaa lähiympäristöään vaikkapa asukkaiden yhteisillä talkoilla. Ympäristö on meidän kaikkien yhteinen asia, Kajala sanoo.

Kaupunkilaiset pääsivät myös vaikuttamaan ympäristöohjelmasta laaditun esitteen ilmeeseen. Esite on pääosin kuvitettu kaupunkialaisten ottamilla luontokuvilla, joita kerättiin valokuvauskilpailun kautta.

– Paljon kiitoksia kaikille osallistumisesta kyselyyn, työpajoihin ja valokuvauskilpailuun sekä palautteen antamisesta. Valokuvakilpailussa saatiin paljon todella hienoja kuvia, Kajala toteaa.

Kilpailuun osallistuneiden kesken suoritettiin arvonta, ja voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Erityiskiitos useista loistavista kuvista Matti Rinteelle sekä Markku Lehtiselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saija Kajala
ympäristöpäällikkö
Naantalin kaupunki
040 482 4340
etunimi.sukunimi@naantali.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Kaupungin soutuveneet ovat lainattavissa syyskaudella ilmaiseksi23.9.2020 15:02:27 EESTTiedote

Naantalissa pääsee syksylläkin soutelemaan ja kalastamaan, vaikka omaa venettä ei löytyisi, sillä kaupungin soutuveneet ovat lainattavissa Vanhankaupungin rannasta. Syyskaudella kaupunkiveneiden lainaus on maksutonta. Soutuveneiden lainauksesta vastaavat kaupungin liikunta-alueiden kenttämiehet, ja avainten nouto ja palautus sovitaan jäähalleille Kuparivuorelle. Pelastusliivit saa mukaansa jäähallilta avainten noudon yhteydessä. Naantalin kaupungin saaristolautakunta hankki soutuveneet kesällä 2019. Hankinnan tarkoituksena on edistää kaupunkilaisten soutu- ja kalastusharrastusta. Soutuveneet tarjoavat uusia mahdollisuuksia ulkoiluun ja liikkumiseen ja niiden myötä lähivedet tulevat helpommin saavutettavaksi, vaikka omaa venettä ei olisikaan. – Vapaa-ajan kalastus tarjoaa elämyksiä ja kiireettömyyttä nauttia luonnosta. Lähivesiin kannattaa lähteä tutustumaan, toteaa Naantalin kaupungin viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää. Soutuveneet ovat vuokrattavissa kesäisin Nunna

Itämeren suojeluun keskittyvä #MEIDÄNMERI-seikkailupäivä järjestetään Naantalissa lauantaina 19.9.16.9.2020 09:01:24 EESTTiedote

Muumimaailma, Naantalin kaupunki ja Raisio-Naantalin Nuorkauppakamari järjestävät lauantaina 19.9.2020 kello 11–14 Itsenäisyydenpuistossa ja Vanhassakaupungissa koko perheen elämyksellisen seikkailupäivän. Tapahtuma on osa Muumien 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi luotua #MEIDÄNMERI-hyväntekeväisyyskampanjaa. Kampanjan järjestävät Moomin Characters ja John Nurmisen Säätiö. Sen tarkoituksena on levittää tietoa erilaisista keinoista auttaa Itämerta sekä kerätä varoja John Nurmisen Säätiön työhön Itämeren puhdistamiseksi ja suojelemiseksi. Naantalissa järjestettävä #MEIDÄNMERI-seikkailupäivä on suunniteltu lapsia ajatellen, mutta kaikenikäiset ovat tervetulleita mukaan. Tapahtumaan on vapaa pääsy. – Seikkailupäivän tarkoituksena on antaa lapsiystävällisesti käytännönläheisiä vinkkejä, mitä jokainen meistä voi tehdä Itämeren suojelun hyväksi, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Eveliina Hagelberg-Häkkinen Raisio-Naantalin Nuorkauppakamarista. – Meri on vahvasti Naantalissa läsnä. Haluamme oll

Nesteen suunnitelmilla merkittävät vaikutukset Naantalin kaupungin ja Varsinais-Suomen työllisyyteen ja talouteen14.9.2020 13:54:42 EESTTiedote

Neste on ilmoittanut suunnitelmistaan Suomen jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyistä. Yhtiö tutkii Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Yhtiö aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Porvoossa ja Naantalissa. Toteutuessaan suunnitelmat tarkoittavat enintään 470 työpaikan vähenemistä, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset. Työpaikkoja Naantalin Nesteen yksikössä on 330. Naantalin kaupungille uutinen on järkytys. – Olemme ottaneet uutisen vastaan surullisina ja huolestuneina. Naantalin jalostamotoimintojen sulkeminen aiheuttaa Varsinais-Suomessa merkittävää työpaikkojen vähenemistä, jota on vaikea korvata vastaavilla työpaikoilla. Mikäli toimintoja supistetaan, on kaupungilla suuri huoli työntekijöistä ja heidän perheistään, toteaa kaupunginjohtaja Jouni Mutanen. – Toivomme, että yhtiö vielä harkitsisi asiaa ja ottaisi suun

Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu hyvällä tasolla26.6.2020 09:07:04 EESTTiedote

Naantalin uimapaikoilla on ollut tänä kesänä hyvä pulikoida, sillä uimaveden laatu on hyvällä tasolla. Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet on otettu viimeisen parin viikon aikana kaikilta Naantalin 14 uimapaikalta. Naantalin uimavesiä valvoo Raision ympäristöterveys. Naantalin ainoan yleisen uimarannan, Nunnalahden uimarannan vedenlaatu on luokaltaan erinomaista. Luokitus tehdään viimeisen neljän vuoden näytetulosten perusteella yleisillä EU-uimarannoilla. Pienempien uimapaikkojen vedenlaatua ei luokitella virallisesti, mutta Raision kaupungin terveystarkastaja Johanna Hämölä kuvailee Naantalin kaikkien uimapaikkojen vedenlaatua hyväksi. – Uimaveden laadun puolesta on ollut normaali kesä, Hämölä toteaa. Helteiden ansiosta uimareiden ei myöskään tarvitse palella: meriveden lämpötila on kohonnut uimapaikoilla jo lähes 20 asteen paikkeille. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että uimapaikat ovatkin olleet kesäkuussa aktiivisessa käytössä aamusta iltaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme