Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Naapurustotyöllä vähennetään päihdepalvelujen lieveilmiöitä Vallilassa

Jaa

Helsingin kaupunki ja yhteistyökumppanit ovat perustaneet verkoston, johon kuuluu Vallilan alueella toimivia päihdepalveluita ja asumista tarjoavia yksiköitä sekä kaupungilta että järjestökentältä. Verkostossa ovat mukana Helsingin Diakonissalaitos, A-klinikka Oy, Sininauhasäätiö, THL, Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävä toiminto sekä kaupungilta muun muassa ehkäisevä päihdetyö, terveysneuvontapiste Symppis, etsivä lähityö ja yhdyskuntatyö sekä Stara.

Kuva: Helsinki Marketing / Sasa Tkalcan
Kuva: Helsinki Marketing / Sasa Tkalcan

Syksyllä 2020 toteutettuun kaupungin päihdetilannekyselyyn saatiin runsaasti vastauksia Vallilan alueelta ja vastauksista kävi ilmi, että alueen asukkaat toivovat alueelle lisää jalkautuvaa työtä. Lisäksi toivottiin, että puistojen siisteydestä huolehdittaisiin paremmin. Asukkaat ovat huolissaan muun muassa alueen runsaasta päihdepalvelujen tarjonnasta sekä siitä, että puistoista löytyy käytettyjä neuloja. Myös Diakonissalaitoksen tekemä kysely tältä keväältä antoi saman suuntaisia tietoja alueelta.

“Verkosto on kokoontunut ratkomaan alueella esiintyviä yhteisiä haasteita niin, että rinnakkaiselo sujuu kaikkien kannalta hyvin ja arki pyörii normaalisti, ilman isompia ristiriitoja”, sanoo Helsingin kaupungin aikuisten ehkäisevän päihdetyön suunnittelija Annukka Tapiola.

“Ratkaisuksi kaupunkiturvallisuuden haasteisiin esitetään usein lisää vartiointia ja valvontaa, tämän lisäksi apua ja tukea olisi hyvä olla saatavilla nykyistä enemmän myös virka-aikojen ulkopuolella ja viikonloppuisin. Ongelma-alueille voisi lisätä naapurusto- ja ympäristötyötä, jossa jalkaudutaan kaduille, kohdataan ihmisiä ja ohjataan päihteitä käyttäviä ihmisiä muita huomioivaan käyttäytymiseen sekä pidetään ympäristö siistinä ja kaikille viihtyisänä ja turvallisena”, sanoo ehkäisevän päihdetyön asiantuntija Inari Viskari THL:stä.

”Helsingin poliisilaitos tukee Vallilan alueen eri toimijoiden sekä asukkaiden yhteistä tekemistä asuinalueen turvallisuuden ja viihtyvyyden säilyttämiseksi ja lisäämiseksi”, sanoo vanhempi konstaapeli Heikki Mäkiprosi Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnon yksiköstä.

Diakonissalaitos on käynnistänyt Vallilan alueella matalan kynnyksen siivoustalkoita, joiden tarkoituksena on saada alueen toimijat, asukkaat ja päihteitä käyttävät siivoamaan puistoja yhdessä ja näin myös tutustumaan toisiinsa. Ensimmäiset talkoot pidettiin toukokuun alussa. Jatkossa talkoita järjestetään kahden viikon välein. Talkooaikataulusta saa lisätietoa Vallilan ja Hermannin alueen Facebook-ryhmässä. Talkoiden yhteydessä on mahdollista myös tavata alueella toimivien päihdepalvelujen järjestäjiä. Kaupunki puuttuu puistojen epäsiisteyteen ja neulajäteongelmaan vaihtamalla neulajäteroska-astiat.

Vallilassa järjestetään myös alueellisia asukastilaisuuksia, joista ensimmäinen pidettiin 30. toukokuuta. Asukkaiden kokemus on, että palvelujen kokonaisasiakasmäärä on alueella liian suuri. Asiakkaiden määrä on kuitenkin pienentymässä kesäkuussa kun alkuperäisen suunnitelman mukaisesti asunnottomille nuorille tarkoitettu Nuoli palaa takaisin Mäkelänkadulle. A-klinikka avaa Itäkeskukseen uuden K-klinikan, jonne siirtyy osa Sturenkadun toimipisteen asiakkaista.

Lisätietoa:

Annukka Tapiola, erityissuunnittelija, Helsingin kaupunki, Aikuisten ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö, puh. 09 310 24297, annukka.tapiola ( at ) hel.fi

Antti Immonen, palvelupäällikkö, A-klinikka Oy, puh. 040 592 7291, antti.immonen ( at ) a-klinikka.fi

MIka Paasolainen, palvelualuepäällikkö, Diakonissalaitos, puh. 050 339 5142, mika.paasolainen (at) hdl.fi

  • Vallilalaiset voivat alueen asioihin liittyen lähettää palautetta (myös nimettömästi) Helsingin kaupungin palautelomakkeella: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/osallistu-ja-vaikuta/palaute

  • Vallilan alueen turvallisuuteen liittyvistä asioista voi olla yhteydessä poliisilaitoksen ennalta estävään toimintoon sähköpostitse: ennaltaestava.helsinki ( at ) poliisi.fi

  • 112-hätänumeron kautta saa apua, kun on olemassa vaara hengelle, terveydelle, omaisuudelle tai ympäristölle. Hätäkeskukseen soittamista ei pidä arkailla, kun yleinen järjestys tai turvallisuus vaarantuu. Hätänumerosta kysytään tarkemmin tilanteesta, hälytetään tarkoituksenmukaisin apu paikalle ja opastetaan soittajaa. Kyseisiä tilanteita voivat olla esimerkiksi tappelu, henkilön aggressiivinen ja uhkaava käytös, omaisuuden anastaminen tai vahingoittaminen, sairaskohtauksen tai päihtymyksen takia tajuton henkilö.
  • Poliisille tarkoitetut rikoksiin liittyvät vihjeet voi antaa nettivinkkilomakkeen kautta tai puhelimitse. Lisätietoa: https://poliisi.fi/jata-vihje

Kuvat

Kuva: Helsinki Marketing / Sasa Tkalcan
Kuva: Helsinki Marketing / Sasa Tkalcan
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin startup-ekosysteemin arvo kolminkertaistui kuudessa vuodessa23.6.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin seutu on kokoaan suurempi alue startup-ekosysteemien vertailussa. Helsingin startup-ekosysteemin arvo onkin kolminkertaistunut vuodesta 2015, ja startup-yritysten yhteenlaskettu arvo ylittää 25 miljardia euroa. Asia selviää tuoreesta Helsingin kaupungin uuden yrittämisen keskuksen NewCo Helsingin ja hollantilaisen startupin Dealroomin julkistamasta raportista. Dealroom on johtava startup-datan tuottaja, jonka asiakkaina on maailman merkittävimpiä kaupunkeja ja sijoitusyhtiöitä.

Uusi Heatmap-verkkosivu näyttää Helsingin ruuhkaisimmat alueet reaaliajassa23.6.2021 08:00:06 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki ja ohjelmistoyritys Hypercell avaavat tänään Heatmap-verkkosivun osoitteessa www.heatmap.fi/helsinki. Sivulta näkee pääkaupungin matkailun kannalta keskeisten alueiden, nähtävyyksien ja palveluiden kuluvan minuutin ruuhkatilanteen värikoodattuna karttanäkymään. Heatmapin avulla matkailijat ja kaupunkilaiset voivat vaikuttaa vierailuaikaansa ja välttää väenpaljoutta ja siten kokea olonsa turvallisemmaksi. Helsinki on tiettävästi ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka tuo Heatmapin kaikkien vapaaseen käyttöön turvallisuuden lisäämiseksi.

Helsingin kaupunki, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu etsivät yhdessä puhtaita ja kestäviä kaupunkiratkaisuja22.6.2021 14:01:12 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin ja Aalto-yliopiston puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin keskittyvä Urban Tech Helsinki -hautomo vahvistuu kahdella uudella kumppanilla, kun Helsingin yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu liittyvät mukaan hautomohankkeeseen. Kaupunki ja nämä kolme korkeakoulua tekevät ensimmäistä kertaa hautomoyhteistyötä yli organisaatiorajojen tavoitteenaan houkutella osaajia ja yrityksiä pääkaupunkiseudulle sekä tukea ja vauhdittaa uusien, erityisesti tutkimuslähtöisten, yritysten syntymistä ja alkuvaiheen kasvua. Helsinkiläisille startup-yrityksille suunnatun hautomon ensimmäinen hakukierros käynnistyy 30.6.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme