Novart

Näillä kodin ratkaisuilla ehkäiset hävikkiä ja parannat kodin lajittelua

Jaa
Ruokaa menee roskiin suomalaisissa kotitalouksissa yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Keittiö onkin keskeisessä asemassa ympäristöä kuormittavan hävikin synnyn suhteen. Tässä tiedotteessa annamme oivaltavia vinkkejä hävikin vähentämiseen ja kierrätyksen kehittämiseen, eikä kaiken edes tarvitse tapahtua keittiössä. Keittiömaailman vinkit pitävät silmällä myös jätelain uudistusta, joka asettaa kotitalouksille portaittain uusia kierrätysvelvollisuuksia.
Vihanneslaatikossa vihannekset säilyvät pidempään.
Vihanneslaatikossa vihannekset säilyvät pidempään.

Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan ruokaa menee roskiin kotitalouksissa yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Henkilöä kohden tämä tarkoittaa noin 20-25 kiloa vuodessa. Keittiö on kodin sydän myös tässä asiassa; keittiön kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä, ja keittiö on se paikka, jossa ympäristöä kuormittavaa hävikkiä joko syntyy tai sitä vältetään.

Hävikin syntyyn voidaan vaikuttaa ihmisten kulutustottumuksien ja elämäntyylin lisäksi myös keittiön säilytys- ja lajitteluratkaisuilla. Miltä kuulostaisi lajittelujärjestelmä monitoimikaapissa? Entä jos vihannekset säilyisivätkin entistä pidempään?

Esittelemme alla vinkkejä hävikin ehkäisyyn ja lajittelun kehittämiseen keittiössä. Vinkit pitävät silmällä myös jätelain uudistusta, joka asettaa kotitalouksille uusia kierrätysvelvollisuuksia, mm. vuonna 2024 biojätteen erilliskeräysvelvoitteen yli 5 000 hengen taajamissa.

Säilytys- ja lajitteluratkaisuissa monia mahdollisuuksia

Kodin lajittelua miettiessä mieleen juolahtaa helposti matala allaskaappi ja ahdas, toimimaton jäteastiayhdistelmä. Lajitteluun on kuitenkin mahdollista valita useita eri vaihtoehtoja.

  • Keittiömaailman eri lajittelujärjestelmät mahdollistavat oman tarpeen mukaisen lajittelun, ja astioiden määrät ja tilavuudet ovat valittavissa. Astioihin on mahdollista valita myös värikoodilliset tarrat, ja värit voidaan yhdistää käytössä oleviin taloyhtiön keräysastioihin. Keittiömaailman lajittelusangot on valmistettu 100 prosenttisesti kierrätysmuovista.
  • Elintarvikkeiden ikää voi pidentää kotona säilyttämällä niitä oikein. Esimerkiksi A la Carten Urban-vihanneslaatikossa säilyvät niin leipä kuin suuri osa vihanneksista ja hedelmistä paremmin kuin pöydällä tai jääkaapissa. Kylmälaitteiden lämpötilaa kannattaakin pitää silmällä, etteivät elintarvikkeet palellu ennen aikojaan.
  • Mekanismikomero voi olla elintarvikkeen pelastus. Kaapin oven mukana kääntyvän mekanismin ansiosta elintarvikkeet ja tavarat eivät unohdu kaapin perälle – hyvästi hävikki!
  • Keittiömaailman Puulaatikko-säilytyskaappi on asiakkaiden kestosuosikki. Alun perin halkolaatikoksi tarkoitettua laatikkoa voi käyttää esimerkiksi paperin, muovin tai pullojen lajitteluun.
  • Sokkelilaatikko on huomaamaton tilaihme. Se toimii vallan mainiosti esimerkiksi paperin tai lapsiperheen pilttipurkkien kierrätykseen.

Tuotekuvia löytyy tiedotteen yhteydestä.

Kaiken lajittelun ei ole pakko tapahtua keittiössä

Kodin säilytys- ja lajittelumahdollisuudet ovat kehittyneet valtavasti viimeisten vuosien aikana. Lajittelua ja kierrätystä voidaan tehostaa erilaisilla runkoratkaisuilla myös eteisessä tai kodinhoitohuoneessa. Kodin komerot ja tasot voidaan valjastaa helposti tätä tarkoitusta varten. Monitoimikomeroihin on mahdollista saada laaja skaala erilaisia tuotteita: lajitteluastioita, koukkuja, pyyhetelineitä ja ulosvedettäviä mekanismeja.

Näistä ja monista muista säilytys- ja lajitteluratkaisuista voi kysyä lisää Keittiömaailman suunnittelijoiltamme.

 

Lisätietoja malliston säilytys- ja lajitteluratkaisuista

Eeva Kokkonen
Kaupallisen tuotevalikoiman päällikkö
Novart Oy
eeva.kokkonen@novart.fi
+358 40 7099466

Tutkimustulosten lähde: Luonnonvarakeskuksen tutkimus

Avainsanat

Kuvat

Vihanneslaatikossa vihannekset säilyvät pidempään.
Vihanneslaatikossa vihannekset säilyvät pidempään.
Lataa
Leipälaatikossa mm. leivät säilyvät pidempään.
Leipälaatikossa mm. leivät säilyvät pidempään.
Lataa
Puulaatikko soveltuu monenlaiseen lajitteluun.
Puulaatikko soveltuu monenlaiseen lajitteluun.
Lataa
Mekanismikomeron ansiosta elintarvikkeet eivät unohdu kaapin perälle.
Mekanismikomeron ansiosta elintarvikkeet eivät unohdu kaapin perälle.
Lataa
Monitoimikomero soveltuu täydellisesti kodin lajitteluun.
Monitoimikomero soveltuu täydellisesti kodin lajitteluun.
Lataa
Sokkelilaatikko on kodin tilaihme, joka antaa lisämahdollisuuksia kodin lajitteluun ja kierrätykseen.
Sokkelilaatikko on kodin tilaihme, joka antaa lisämahdollisuuksia kodin lajitteluun ja kierrätykseen.
Lataa
Jäteastiayhdistelmiä on mahdollista saada useita, juuri omaan tarpeeseen sopivina.
Jäteastiayhdistelmiä on mahdollista saada useita, juuri omaan tarpeeseen sopivina.
Lataa
Jäteastiayhdistelmiä on useita.
Jäteastiayhdistelmiä on useita.
Lataa
Kestävä kangaskassi on oiva ratkaisu lajitteluun. Sen voi sisällyttää mm. monitoimikaappiin.
Kestävä kangaskassi on oiva ratkaisu lajitteluun. Sen voi sisällyttää mm. monitoimikaappiin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen suurin keittiökalusteiden valmistaja Novart Oy kuuluu kansainväliseen Nobia-konserniin, joka on johtava keittiökalusteiden valmistaja Euroopassa ja yksi suurimpia koko maailmassa. A la Carte- ja Petra-keittiökalusteiden lisäksi Novartin valikoimaan kuuluvat kylpyhuonekalusteet sekä kodin muut kiinteät säilytyskalusteet.

Valikoiman, tuotteet ja lisävarusteet löydät helposti verkkosivuiltamme: keittiömaailma.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novart

Keittiötrendit 2023 – inspiraatiota luonnosta ja särmää kontrasteista18.1.2023 09:30:00 EET | Tiedote

Vuoden 2023 keittiötrendit saavat inspiraationsa luonnosta. Keittiöissä näkyvät luonnolliset värit ja muodot sekä eri tyylisuuntien yhdistelmät. Kontrastit tuovat mielenkiintoa sisustukseen ja niitä tuodaan värien, muotojen ja erilaisten materiaalien avulla. Harkituilla yksityiskohdilla luodaan persoonallista ilmettä keittiöön. Suomen suurin keittiövalmistaja Novart listasi tämän vuoden trendit.

Rakastu täydelliseen yhdistelmään – puu ja maanläheiset sävyt keittiössä22.9.2022 06:45:00 EEST | Tiedote

Keittiön värien ikisuosikit valkoinen ja musta yhdistettyinä muihin väreihin ja materiaaleihin pitävät pintansa vuodesta toiseen, mutta näiden lisäksi suureen suosioon ovat nousseet luonnonmukaiset värit. Luonnonläheisyyttä keittiöltään kaipaava haluaa melkein poikkeuksetta lisätä keittiöönsä puun eri sävyjä, josta onkin syntynyt upea luonnon ja kodin kohtaaminen – täydellinen yhdistelmä. Ihastu eri väriyhdistelmiin ja hyödynnä neljää vinkkiä, kuinka puu yhdistyy kauniisti muiden värien kanssa.

Novart Oy selkeyttää myyntikanaviaan – Petra-tuotteita saa jatkossa Keittiömaailma-myymälöistä2.8.2022 07:40:00 EEST | Tiedote

Kansainväliseen Nobia-konserniin kuuluva Novart Oy selkeyttää myyntikanaviaan, minkä johdosta erilliset Petra-myymälät lopettavat toimintansa elokuun 2022 loppuun mennessä. Aiemmin Novart Oy:n tuotteita on myyty kahdessa kuluttajamyyntikanavassa, joita ovat olleet Keittiömaailma- ja Petra-myymälät. Jatkossa Petra-tuotteita saa yhä Keittiömaailman myymälöistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme