Helsingin yliopisto

Näin COVID-19 mullisti suomalaisten liikkumisen

Jaa

Suomalainen matkapuhelinaineisto näyttää koronarajoitusten vaikutuksen ihmisten maantieteelliseen jakautumiseen.

Helsingin yliopiston geoinformatiikan tutkimusryhmä Digital Geography Lab analysoi helmi-maaliskuulta matkapuhelimen käytöstä kertynyttä paikkatietoaineistoa.

Paikkatietoaineisto vahvistaa rajoitusten purreen.

Kuntien välinen liikkuminen romahti Suomessa maaliskuussa. Ihmiset pysyivät pääosin kotikunnissaan. Suurin muutos tapahtuu jo maaliskuun puolivälissä hallituksen kehotettua välttämään liikkumista. Kansallisella tasolla Uudenmaan sulku aiheuttaa enää pienen laskun liikkumisessa.

Oleskelu putosi erityisesti kaupungeissa. Pienten mökkikuntien väkimäärissä nähtiin puolestaan suuria hyppäyksiä.  

Rajuin väkiluvun suhteellinen väheneminen oli kuitenkin Ahvenanmaan kunnissa rajavalvonnan käynnistyttyä Ruotsin suuntaan.

Lapin kunnat keräsivät väkeä hiihtokeskuksiin tasaisesti helmikuun hiihtolomaviikkojen aikana. Välillä väkimäärä hyvinkin tuplaantui helmikuun ensimmäisestä viikosta. Romahdus keskusten sulkeuduttua 23.3. oli nopea.

Tarkemmat tulokset, kartat ja graafit blogissa: Missä ja milloin COVID-19 mullisti liikkumisen? Analyysiä suomalaisilla matkapuhelinaineistoilla

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Tuuli Toivonen, Helsingin yliopisto
tuuli.toivonen@helsinki.fi
Twitter:@TuuliToivonen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme