Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Näin OmaData helpottaa sinunkin elämääsi

Jaa

Jokainen digitaalinen asiointi kerryttää dataa erilaisiin tietojärjestelmiin – myös henkilökohtaista dataa. Mitä jos saisit itse hallinnoida ja vaikuttaa enemmän omien tietojesi käyttöön? Tähän haasteeseen vastaa OmaData-periaate, jota on kokeiltu käytännössä myös Suomessa erittäin positiivisin kokemuksin.

Lapsen koulussa on uimahallireissu, mutta lupalappu on hukkunut eteisen laatikostoon. Tarvitsen opiskelijalipun junamatkalle, mutta opintotoimiston todistuksenleimaajat ovat kesälomalla. Taasko pitää täyttää uusi lomake, jotta saan uusittua invapysäköintilupani

Tässä on esimerkkejä muutamista arkisista tilanteista, joissa kansalainen hyötyisi tietojen sujuvammasta liikkumisesta kaupungin eri palveluiden välillä. Tähän tarkoitukseen on luotu OmaData: tietojenkäsittelyn ja -hallinnan periaate, joka pyrkii parantamaan ihmisten mahdollisuuksia määritellä itse ehdot oman henkilökohtaisen datansa käsittelyyn.

Avoimesti ja perustellusti sekä molempien osapuolien suostumuksella kerätty tieto mahdollistaa sujuvan tiedonkulun ja paremmat palvelut ihmisille. Kansalaisella puolestaan on aina oikeus hallinnoida hänestä kerättävää tietoa. Hän voi missä tahansa vaiheessa antaa tai olla antamatta suostumuksensa tietojen luovuttamiseen tai hyödyntämiseen.

Kun OmaData on käytössä, lupalappu- ja lomaketulvan saa torpattua yhdellä klikkauksella. Lomakkeet pysyvät tallessa ja siirtyvät automaattisesti tietoja tarvitseville toimijoille. Kaikki tietysti niin, että ihmisellä itsellään säilyy hallinta henkilötietojen käsittelyyn ja hyödyntämiseen.

Suomessa OmaData-periaatetta on kokeiltu käytännössä Helsingin, Espoon, Turun ja Oulun yhteishankkeessa, joka löysi lukuisia tapoja helpottaa ihmisten arkea. Keskeisintä on automatisoida tiedonkulkua eri järjestelmästä toiseen ja parantaa näin kaupunkilaisille tarjottavia palveluja.

”Helsingin kaupungilla on valtavasti dataa. Keskeinen haaste on se, miten saamme datan käyttöön ja yhteen toimivaksi ihmisten ehdoilla, lakeja ja määräyksiä kunnioittaen. Siksi digistrategiamme tärkeä tavoite on se, että kaupunkilaisten dataa käsitellään heidän ehdoillaan ja OmaData-periaatteet viedään käytäntöön”, sanoo Helsingin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

Kaupunkilaisten arjen helpottamisen lisäksi OmaDatasta hyötyvät myös kaupunkien työntekijät ja päättäjät. Malli auttaa tekemään viisaampia suunnitelmia ja parempia päätöksiä kerätyn tiedon ja ennakoinnin avulla. Tiedonkulun automatisointi tehostaa tekemistä ja laskee kustannuksia. Myös tiedonkäsittelyn läpinäkyvyys lisääntyy. OmaDatan avulla voidaan vaikuttaa lisäksi kestävään kehitykseen, digitaalisiin ihmisoikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen.

Tutustu hankkeen oppeihin täällä (suomeksi) ja täällä (englanniksi).

Katso myös video OmaData-hankkeen opeista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama, 050 5722229, mikko.rusama(at)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvioehdotuksen raamin27.6.2022 17:29:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 27. kesäkuuta talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2023–2025 laatimisohjeet ja niihin sisältyvät kaupunkitasoisen käyttötalouden kokonaisraamin toimintamenoille. Kaupunginhallitus hyväksyi myös investointiraamin talousarviokohdittain sekä alustavan investointiohjelman vuosille 2023–2032. Lisäksi kaupunginhallitus lähetti laatimisohjeet lauta- ja johtokunnille noudatettaviksi talousarvioehdotusten valmistelussa.

KORJATTU TIEDOTE: Helsingin kaupunki mukana juhlistamassa Helsinki Pridea27.6.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

HUOM: Tiedotetta korjattu 29.6.2022 kaupungintalolla järjestettävien keskustelutilaisuuksuuksien osalta. Oikeat päivämäärät ovat torstai 30.6. sekä perjantai 1.7. Kahden vuoden koronatauon jälkeen Helsinki Pride näkyy jälleen vahvasti katukuvassa ja Helsingin kaupunki liputtaa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Pride-viikolla 27.6.–3.7.

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: TE-palveluiden siirto kuntiin hyvä tavoite – toteutuksessa valuvikoja22.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi on ollut lausuntokierroksella kunnissa. Uudistuksessa TE-palveluiden järjestäminen siirtyy valtiolta paikallistasolle. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat pitävät uudistuksen tavoitteita hyvinä, mutta toteutuksen valuviat on mahdollista vielä korjata ennen kuin hallituksen esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.

Erot helsinkiläisten turvattomuuskokemuksissa eri asuinalueilla säilyneet samansuuruisina21.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin turvallisuustutkimuksen tuloksista käy ilmi, että asuinalueiden välillä on eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueensa. Vaikka asuinalueiden väliset erot turvattomuuskokemuksissa ovat merkittäviä, erot ovat kuitenkin edellisiin tutkimuskertoihin verrattuna säilyneet samansuuruisina. Kaupunkilaisia huolestuttaa eniten viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme