PlusTerveys

Näin pidät hammaslääkärin loitolla

Jaa

Jopa 80 prosenttia hampaiden terveydestä on itsestä kiinni. Tässä vinkit, joilla vähennät hammaslääkäriaikaasi.

Hammaslääkäri tarjoaa avun moneen vaivaan, mutta kun puhutaan hampaiden terveydestä kokonaisuutena, on hänen työnsä osuus yllättäen vain 20 prosenttia. Hammashoidosta suurin osa tapahtuu kotona – tai on tapahtumatta. Kaikki on kiinni arkisista tottumuksista.

Pieni panos, iso tulos

Hampaiden ja suun terveydestä huolehtiminen on yllättävän helppoa ja nopeaa.

- Kun jaksat harjata hampaita hammastahnalla kaksi minuuttia aamuin illoin ja muistat puhdistaa hammasvälitkin, olet tehnyt jo paljon terveytesi eteen, lupaa Elina Alvesalo PlusTerveys Hammaslääkäreistä.

- Viidessä minuutissa per päivä ehtii ehkäistä monia suun sairauksia, kuten hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Kun huolehdit hampaidesi hoidosta, estät suussa olevia tulehduksia leviämästä muualle kehoon. Esimerkiksi vaarattomalta kuulostava ientulehdus lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Hoitamaton suu myös heikentää monien sairauksien hoitoa.

Asiantuntijatiimi auttaa

Hammaslääkärit eivät ole vain reikien paikkaamista varten. Todelliset asiantuntijat tekevät selkeän suun hoitosuunnitelman sekä auttavat oikeiden kotihoitovälineiden ja -tapojen löytämisessä.

- Vaikka hampaiden hoitaminen on yksinkertaista, meissä kaikissa on yksilöllisiä eroja. Toiselle sopii parhaiten hammasväliharja ja toiselle hammaslankain. Yhteistyössä hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa kannattaa hakea itselleen parhaat ratkaisut, Alvesalo muistuttaa.

Oma luottohammaslääkäri auttaa huolehtimaan hampaiden terveydestä. Hän neuvoo ja opastaa omahoidossa ja huomaa ajoissa, jos suuhun on kehittymässä ongelmia.

- Me PlusTerveydessä ajattelemme niin, että suunterveyden ammattilainen on yhteistyökumppani, joka tukee ja opastaa. Hyvää omahoitoa saaneelle suulle riittävät yleensä säännölliset hammastarkastukset ja hammaskiven poisto, eikä suuria, epämiellyttävältä tuntuvia hoitoja juurikaan tarvita.

Hoitotarpeen väheneminen on suoraa säästöä. Säännölliset tarkastukset tulevat pitkällä aikavälillä halvemmiksi kuin isot kertaluontoiset remontit.

4 VINKKIÄ TERVEEMPÄÄN SUUHUN

Tavat ratkaisevat

Tuttu ohje pätee: Harjaa hampaat kahdesti päivässä ja puhdista hammasvälit hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Jos repsahdat, älä lannistu, vaan jatka taas seuraavana päivänä. Uusien tapojen oppiminen vie aikansa.

Pienin askelin maaliin

Totuttaudu uusiin keinoihin vähitellen: Jos olet laiminlyönyt hammasvälien puhdistuksen täysin, pyri alkuun lankaamaan vaikka pari kertaa viikossa. Tihennä lankailua vähitellen, kunnes siitä tulee jokapäiväinen rutiini.

Luota ammattilaiseen

Valitse yhdessä hammaslääkärin kanssa sinulle parhaiten sopivat hoitotavat. Käy hammaslääkärissä säännöllisesti, vaikka sinulla ei olisi ikinä ollut reikiä tai muita oireita. Hammaslääkäri tarkistaa myös ikenet ja limakalvot eli sen, että koko suu on terve.

Mieti mitä laitat suuhusi

Hampaat eivät pidä sokerista, happamista ruuista eivätkä napostelusta. Hammasystävälliseen ruokavalioon kuuluu 4-6 ruokailukertaa päivässä. Yhdistä herkutteluhetkesi aterian yhteyteen, niin vältyt ylimääräisiltä happohyökkäyksiltä. Aterioinnin päätteeksi kannattaa happohyökkäys katkaista xylitol-tuotteella tai pienellä palalla kovaa juustoa.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PlusTerveys
PlusTerveys
Malmin asematie 6
00700 Helsinki

09 351 040https://www.plusterveys.fi/

PlusTerveys Hammaslääkärit Oy on Suomen suurimpiin lukeutuva yksityisiä suun terveydenhuollon palveluita tuottava yritys. PlusTerveys Hammaslääkäreiden laaja palveluverkosto kattaa 127 hammaslääkäriasemaa 70 paikkakunnalla ympäri Suomen. PlusTerveys Hammaslääkäreissä työskentelee 1000 henkilöä. PlusTerveys Hammaslääkärit on osa täysin suomalaista PlusTerveys-konsernia, jonka omistavat siellä työskentelevät hammaslääketieteen ja lääketieteen ammattilaiset. PlusTerveys-konsernin liikevaihto oli 116 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta PlusTerveys

PlusTerveyden 5 hammaslääkäriasemaa valittavissa Tampereen seudun hammashoidon valinnanvapauskokeilussa25.5.2018 11:17:39 EESTTiedote

Tampereen seudun suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilussa tamperelaiset ja kuuden Tampereen lähikunnan asukkaat voivat touko-kesäkuun vaihteessa valita suun terveydenhuollon toimipisteen yksityisten ja julkisten palveluntuottajien hammashoitoloista. PlusTerveyden yksilöllisistä hammaslääkäriasemista valittava on Tampereelta PlusTerveys Hammasasema Valo, PlusTerveys Hammasasema Loiste, PlusTerveys TempoDent ja PlusTerveys TempoDent Lielahti sekä Kangasalta PlusTerveys Kangasalan Hammaslääkäriasema.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme