Hyvinvointiala HALI ry

Näin saadaan yli 8000 hoitajaa lisää – HALIn jäsenet: koulutusvaatimukset kohdalleen

Jaa

Hyvinvointiala HALI ry:n 1550 jäsentä ottavat liittokokouksessaan tiukan kannan Suomen sote-kenttää vaivaavaan työvoimapulaan. HALIn jäsenet painottavat, että ratkaisut hoitajapulaan eivät voi enää odottaa, vaan päätöksiä on tehtävä nyt.

− Hoitoa ja hoivaa ei riitä kaikille sitä tarvitseville, jos työvoimaa ei saada lisää. Me HALIn jäsenet esitämme, että työvoimapulan helpottamiseksi sote-alan koulutusvaatimuksia järkeistetään työtehtäviä vastaaviksi. Esittämillämme toimilla saataisiin nopeasti yli 8000 hoitajan työpanos tarkoituksenmukaiseen käyttöön, sanoo HALIn hallituksen puheenjohtaja, Terveystalon toimitusjohtaja Ville Iho

HALIn jäsenet esittävät kannanotossaan, että hoiva-avustajien käyttöä lisättäisiin hoivapalveluissa. Hoiva-avustajia voisi lain mukaan hyödyntää selvästi nykyistä enemmän, mutta käytännössä esteenä ovat lupa- ja valvontaviranomaisten ylitiukat tulkinnat.

− Kun hoiva-avustajia voisi käyttää enemmän, saataisiin heistä lisätyövoimaa sote-alalle ja ohjattua kaikkien ammattilaisten osaaminen tarkoituksenmukaisesti. Lähihoitajat ja sairaanhoitajat voisivat keskittyä tehtäviin, joissa heidän osaamistaan vaaditaan, Ville Iho sanoo.

− Näin tilanne helpottuisi myös terveydenhuollon puolella ja työtyytyväisyys paranisi, kun kukin ammattilainen saisi tehdä koulutustaan vastaavaa työtä, hän jatkaa.  

Myös digitalisaation parempi hyödyntäminen koko sote-kentällä auttaisi HALIn mukaan työvoimaongelmien ratkaisussa.

− Yksityisessä terveydenhuollossa digitalisaatioon on panostettu jo pitkään, ja tällä hetkellä Suomessa rakennetaan maailmanluokan teknologisia ratkaisuja. Niiden avulla nostetaan joka päivä alan tuottavuutta ja parannetaan ammattitaidon kohdentumista oikeaan tarpeeseen, Ville Iho huomauttaa.

− Parhaita käytäntöjä pitää hyödyntää sekä julkisella että yksityisellä puolella. Teknologia tarjoaa nopeita ratkaisuja, hän jatkaa.

Sote-alan yrityksistä ja järjestöistä koostuva HALIn jäsenistö painottaa, että ilman työvoimapulaa helpottavia toimia tilanne pahenee ja muun muassa hoitajamitoituksen 0,7-kiristyksestä tulee mahdotonta.  

− Työvoimapulaan tarvitaan monta ratkaisua. Meillä on useita ehdotuksia, jotka voi ottaa käyttöön heti. Me HALIn jäsenet haluamme, että jokaista asiakasta kohtaamaan, hoivaamaan ja hoitamaan riittää ammattilaisia, joilla on tehtäväänsä sopiva osaaminen. Haluamme, että kaikki hoitajat ja alan ammattilaiset saavat tehdä koulutustaan vastaavaa työtä. Yhtään osaamista ei ole varaa hukata, Ville Iho päättää. 

Hyvinvointiala HALI ry:n liittokokouskannanotto on tiedotteen liitteenä. 

Lisätietoja: 

Ville Iho 

Puheenjohtaja, Hyvinvointiala HALI ry:n hallitus 

Toimitusjohtaja, Suomen Terveystalo Oy 

ville.iho@terveystalo.com

Haastattelupyynnöt johtaja (ulkoinen viestintä ja mediasuhteet) Anne Alarotu 050 4871308, anne.alarotu@terveystalo.com

Arja Laitinen 

Johtaja, hoiva ja osaaminen, Hyvinvointiala HALI ry 

040 868 0980, arja.laitinen@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme