Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Naiset rikoksentekijöinä ja uhreina esillä tutkimus- ja verkostoitumispäivässä

Jaa

Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue sekä Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos ja yhteiskuntatieteiden laitos järjestävät tutkimus- ja verkostoitumispäivän 11. marraskuuta 2021. Järjestyksessään neljännen tapaamisen teemana on tällä kertaa ”Väkivallan uhrina ja tekijänä – Rikostaustaisten naisten kokemukset, toimijuus ja väkivaltatyö”.

Naiset ovat rikoksentekijöinä ja vankeina marginaalinen ryhmä. Väkivaltaisia rikoksia tehneitä miehiä ja naisia yhdistää haavoittuvassa asemassa eläminen usein jo lapsuudesta lähtien ja päihdeongelmaisuus. Kuitenkin naisia rikoksentekijöinä käsittelevä tutkimus nostaa useita erityisiä piirteitä heidän teoissaan, rikosseuraamuksissaan ja vapautumisen jälkeisen elämän rakentamisessa. Naiset ovatkin yleisemmin uhrin kuin tekijän asemassa, ja heidän tekemänsä vankilaan johtavat rikolliset teot ovat usein yksittäisiä tekoja. Naiset myös uusivat rikollisia tekoja harvemmin kuin miehet. Tämänhetkisessä keskustelussa nousevat esiin traumainformoitu työ sekä sosiaalisten verkostojen merkitys rikoksen teossa ja rikollisuudesta irtautumisesta.

Tutkimus- ja verkostoitumispäivän aikana tematiikkaa lähestytään toimijuuden, naiserityisyyden ja tuen näkökulmista. Tutkija Vera Virolainen Tampereen yliopistosta avaa toimijuuteen ja identiteettiin liittyviä näkökulmia. Naiserityisyyteen pureudutaan erityisesti Vanajan vankilan johtajan Kaisa Tammen sekä Kriminaalihuollon tukisäätiön projektipäällikön Sari Lönnbergin ja psykologi Suvi Kivimäen puheenvuoroissa. Naisten tukemista kohti väkivallatonta arkea ja vastuunottoa avaa koordinaattori Emma Laine Maria akatemia ry:stä. Päivän aikana kuulemme myös kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja.

Tilaisuuden kohderyhmänä ovat rikosseuraamuslaitoksen työntekijät, yliopiston opiskelijat, tutkijat ja opettajat, rikosseuraamuslaitoksen yhteistyökumppanit sekä kaikki asiasta kiinnostuneet. Tilaisuus on maksuton, ja sitä on mahdollista seurata verkossa. Sosiaalisessa mediassa Twitterissä päivään liittyvään keskustelua voi seurata ja siihen voi osallistua tunnisteella #uefrisepäivä.

Lisätiedot ja ohjelma löytyvät osoitteesta: https://www.uef.fi/fi/tapahtuma/vakivallan-uhrina-ja-tekijana-rikostaustaisten-naisten-kokemukset-toimijuus-ja-vakivaltatyo. Tervetuloa!

Lisätietoja:

Miika Kaskinen, kehityspäällikkö, Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen aluekeskus, miika.kaskinen@om.fi

Mia Kilpeläinen, yliopisto-opettaja, oikeustieteiden laitos, Itä-Suomen yliopisto, mia.kilpelainen@uef.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Kvinnor som gärningspersoner och offer i fokus på forsknings- och nätverksdagen8.11.2021 09:38:11 EET | Tiedote

Östra och Norra Finlands brottspåföljdsregion samt juridiska institutionen och institutionen för samhällsvetenskaper vid Östra Finlands universitet har en gemensam temadag kring forskning och nätverkande den 11 november 2021. Rubriken för dagen, som nu ordnas för fjärde gången, är ”Offer för och förövare av våld – Erfarenheter, aktörskap och våldsåtgärdande insatser hos kvinnor med brottsbakgrund”.

Klienternas särbehov nu bättre tillgodosedda i öppna anstalten för kvinnor i Kestilä21.10.2021 13:36:07 EEST | Tiedote

Processen att förvandla Kestilä fängelse till en öppen anstalt för kvinnor ha gått bra. Personalen har varit aktivt med och adapterat sysselsättningarna. Klientorientering är en central utgångspunkt när det gäller att utveckla verksamheten. Kvinnliga dömda placeras framgent i två öppna anstalter, antingen i Kestilä fängelse eller på öppna avdelningen vid Vånå fängelse.

Experiment pågår i fängelser: Intagna delar på datorer och väktarnas arbete synliggörs27.9.2021 10:00:26 EEST | Tiedote

Pressmeddelande från Brottspåföljdsmyndigheten och Arbetshälsoinstitutet 27.9.2021: En ökad elektronisk kommunikation med begränsad tillgång till internet och digitala tjänster och ett bättre utnyttjande av digitala system i arbetet med de intagna har testats med goda resultat i ett gemensamt projekt mellan Brottspåföljdsmyndigheten och Arbetshälsoinstitutet. De beprövade metoderna kommer att spridas till andra fängelser genom utbildning och mentorskap.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme