Työterveyslaitos

Naisten työnvaihtoaikeet ovat kasvaneet korona-aikana

Jaa

Naisten työpaikan vaihtoaikeet ovat lisääntyneet koronapandemian aikana. Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -seurantatutkimuksen mukaan naisten eroaikeet työstään olivat kesällä 2021 korkeammat kuin ennen koronaa. Miesten eroaikeet sen sijaan olivat ennallaan. Kokonaisuudessaan työpaikan vaihtoaikeet ovat edelleen melko vähäisiä. Ennakkotieto vielä julkaisemattomasta Työterveyslaitoksen Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksesta puolestaan osoittaa, että erityisesti työnantajien vaihtamista harkitsevien sairaanhoitajien määrä on korona-aikana selvästi noussut.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 22.12.2021 

Miten Suomi voi? -seurantatutkimus alkoi ennen pandemiaa joulukuussa 2019 ja siinä on kerätty aineistoa työhyvinvoinnista ja työasenteista noin kuuden kuukauden välein. Aineisto osoittaa, että korona-ajan alussa eroaikeet vähenivät. Myöhemmin työpaikan vaihtoaikeet ovat hienoisesti nousseet. Tässä kehityksessä on ryhmien välisiä eroja. 

Naisten eroaikeet olivat kesällä 2021 korkeammat kuin ennen koronaa, ja heidän eroaikeensa lisääntyivät erityisesti keväällä 2021. Taustalla näyttää olevan työhyvinvoinnin heikentyminen. 

– Työn kuormittavuus ennustaa yleensäkin työpaikan vaihtoaikeita, ja Miten Suomi voi? -seurantatutkimuksessamme olemme havainneet naisten työhyvinvoinnin heikentyneen hieman enemmän kuin miesten, toteaa tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta. 

Kasvussa kesällä 2021 olivat myös vähiten koulutettujen eroaikeet. Tässä ryhmässä eroaikeet lisääntyivät jo syksyllä 2020 ja jatkoivat kasvuaan keväällä 2021. Kasvua työpaikan vaihtoaikeissa on havaittavissa myös julkisen sektorin töissä ja läsnätyötä tekevillä. Kokonaisuudessaan työpaikan vaihtoaikeet Suomessa ovat kuitenkin vähäisiä. 

– Väestötasolla Suomessa emme siis löydä merkkejä sellaisesta irtisanoutumis-buumista, josta viime aikoina on paljon puhuttu, Hakanen summaa. 

Sote-alalla työnvaihtoaikeet kasvussa 

Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksen mukaan työnantajien vaihtamista harkitsevien määrä on noussut selvästi suuremmaksi verrattuna aikaan ennen koronaa. Vuonna 2019 työnantajan vaihtamista oli harkinnut tutkimukseen vastanneista 47 prosenttia. Vuonna 2021 vastaava luku oli 54 prosenttia. Sote-alan ammattiryhmistä tässä korostuivat sairaanhoitajat. Heistä 69 prosenttia kertoi harkinneensa työantajan vaihtamista, kun vuonna 2019 luku oli 56 prosenttia. 

  Pandemiakuormitus toki lisää tällaista harkintaa ja myös yhteiskunnallisella keskustelulla voi olla osansa. On kuitenkin hyvä välttää liian yksioikoisia johtopäätöksiä. Hyvinvointi hoitotyössä on mainettaan parempaa ja terveydenhuollossa on myös monta muuta alaa enemmän vaihtoehtoja, mihin vaihtaa ja mistä valita, tutkimusprofessori Mika Kivimäki arvioi. 

Yli 70 prosenttia sote-alan henkilöstä kokeekin tekevänsä mielekästä työtä ja on tyytyväinen henkilökohtaiseen kehittymiseen sekä siihen, että tekee merkityksellistä työtä. Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksen tulokset julkistetaan kokonaisuudessaan 14. tammikuuta 2022. 

Tutustu

Lisätiedot

  • tutkimusprofessori Jari Hakanen, Työterveyslaitos, puh. 040 562 5433, jari.hakanen[at]ttl.fi 
  • erikoistutkija Janne Kaltiainen, Työterveyslaitos, puh. 050 476 5980, janne.kaltiainen[at]ttl.fi 
  • tutkimusprofessori Mika Kivimäki, Työterveyslaitos, puh. 040 730 8879, mika.kivimaki2[at]ttl.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Instute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Asiantuntijamme medialle
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Aiemmat tiedotteemme

Sosiaalinen media: @tyoterveys

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Covid-19 och övergången till välfärdsområden är en utmaning för anställda inom social- och hälsovården14.1.2022 09:30:00 EET | Tiedote

Pandemin liksom oron för övergången till välfärdsområden belastar hårt de anställda inom social- och hälsovården. Resultaten från enkäten om arbetshälsa "Mitä kuuluu?" tyder på att coronaviruspandemin tär på krafterna på många sätt i ett flertal yrkesgrupper. Gedigen yrkeskompetens, arbetsgemenskapens stöd och ett vägledande ledarskap stödjer för sin del arbetshälsan.

Arbetshälsan inom social- och hälsovården är bättre än vad ryktet säger14.1.2022 09:30:00 EET | Tiedote

Arbetet inom vården upplevs fortfarande vara meningsfullt trots den ökade arbetsbelastningen. Mer än två tredjedelar av dem som svarade på Arbetshälsoinstitutets enkät om personalens arbetshälsa anser arbetet vara meningsfullt. Av respondenterna engagerar sig 88 procent väldigt mycket eller mycket i sitt arbete. Anställda inom social- och hälsovården får stöd för sin arbetshälsa av ett fungerande samarbete och sina överordnade.

KUTSU MEDIAINFOON PE 14.1. KLO 9.00: Työterveyslaitoksen tutkimustietoa sote-alalta11.1.2022 13:31:29 EET | Kutsu

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työmäärä ja työpaineet ovat olleet koetuksella koronapandemian aikana. Tuoreisiin tutkimustuloksiin kohdistuu tavallistakin enemmän kiinnostusta aluevaalien lähestyessä. Tervetuloa seuraamaan mediainfoa Teamsin välityksellä perjantaina 14.1. klo 9.00 alkaen. Infossa esitellään Työterveyslaitoksen Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksen ja Mitä kuuluu? -työhyvinvointitutkimuksen tulokset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme