Amnesty International

Naistenviikko tähtää turvalliseen tulevaisuuteen

Jaa

Vuonna 2030 yksikään nainen ei kuole parisuhdeväkivallan seurauksena. Vuonna 2030 yksikään nainen ei enää joudu vainon kohteeksi. Vuonna 2030 seksuaalinen häirintä on historiaa. Amnestyn ja Ensi- ja turvakotien liiton Naistenviikko-kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan alkaa tänään.

”Tavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta mitä muuta voisimme tavoitella? Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen vakavampia ihmisoikeusongelmia”, Pia Puu Oksanen sanoo. Oksanen toimii Amnestyn Suomen osastossa sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntijana.

Suomi on Euroopan väkivaltaisimpia maita naisille. Joka kolmas nainen on kokenut väkivaltaa tai turvattomuutta elämänsä aikana. Seksuaalista väkivaltaa kokee noin 50 000 naista vuosittain.

Kampanjassa vaaditaan päättäjiltä tahtoa, valtiolta resursseja ja viranomaisilta osaamista naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi. Tavoitteena on, että vuonna 2030 yksikään nainen ei kuole parisuhdeväkivallan seurauksena, ei joudu vainotuksi eikä raiskatuksi.

Tällä hetkellä turvakotipaikkoja on liian vähän: vuonna 2016 yli tuhat naista ei päässyt siihen turvakotiin, johon pyrki. Seksuaalirikosten uhreille on vain yksi tukikeskus, Helsingissä, vaikka niitä tarvittaisiin jokaiseen maakuntaan.

”Haluamme, että vuonna 2030 turvakotiverkosto kattaa koko maan, ja väkivaltaa kohdannut saa apua heti ja riittävän pitkään. Tähän tarvitaan rahaa valtiolta”, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä sanoo.

Naistenviikon aikana kerätään varoja järjestöjen työhön ja nimiä kannanottoon, joka luovutetaan peruspalveluministeri Annika Saarikolle huhtikuussa. Amnesty ja Ensi- ja turvakotien liitto haluavat kannustaa kaikki mukaan työhön.

”Me emme kansalaisjärjestöinä pääse tavoitteeseen yksin, vaan tarvitsemme koko yhteiskunnan mukaan sinnikkääseen ja tärkeään työhön naisten tulevaisuuden turvaamiseksi”, sanovat Pia Puu Oksanen ja Riitta Särkelä.

Kampanjassa on mukana kirjailija Laura Manninen, joka on juuri julkaissut esikoiskirjansa Kaikki anteeksi. Fiktiivinen kirja pohjautuu Mannisen omaan kokemukseen parisuhdeväkivallasta.

“#MeToo-ilmiön myötä seksuaalinen häirintä on tullut näkyväksi. Toivon, että seuraavaksi uskallettaisiin puhua rohkeasti ja häpeilemättä myös parisuhdeväkivallasta, sillä se on avain ilmiön pysäyttämiseksi”, Laura Manninen sanoo.

Naistenviikko on Amnestyn Suomen osaston sekä Ensi- ja turvakotien liiton yhteinen kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Suomen naisten tulevaisuus halutaan kirjoittaa uusiksi. Järjestöt haluavat nähdä tulevaisuuden, jossa yksikään nainen ei kuole parisuhdeväkivallan seurauksena, eikä joudu raiskatuksi. Tulevaisuuden, jossa seksuaalinen häirintä on jäänyt historiaan ja turvakoteja on riittävästi. Kampanjassa kerätään varoja naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön.  

www.naistenviikko.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty jalkautuu kaduille Trumpin ja Putinin huippukokouksen aikana13.7.2018 11:04Tiedote

Presidentit Trump ja Putin tapaavat Suomessa salaisella agendalla. Amnesty International on päätellyt, että kyse täytyy olla ihmisoikeuksien huippukokouksesta. Tavoitteena on muistuttaa presidenttejä sekä muita viestimme näkeviä ihmisiä, että juuri näillä kahdella miehellä on mahdollisuus lopettaa ihmisoikeuksien heikentäminen omissa maissaan ja varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan kaikkialla. Amnesty näkyy ja kuuluu kaduilla sunnuntaina ja maanantaina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme