Suomen Punainen Risti SPR

Nälkäpäivä-lahjoitusten avulla tehdään pitkäjänteistä työtä ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi

Jaa

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestettiin 26.–28.9., ja keräys jatkui verkossa lokakuun loppuun saakka. Syys-lokakuun aikana suomalaiset lahjoittivat Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon yhteensä 2,4 miljoonaa euroa.

Kuva: IFRC
Kuva: IFRC

Katastrofirahaston turvin Suomen Punainen Risti auttaa hädänalaisia ihmisiä selviytymään mm. luonnonmullistuksista, konflikteista ja äkillisistä onnettomuuksista, niin ulkomailla kuin kotimaassa. Katastrofirahaston varoilla tehdään myös pitkäjänteistä kehitystyötä. 

Humanitaarinen apu ei yksin riitä

Ilmaston lämpenemisestä johtuvat sään ääri-ilmiöt kuten pitkät kuivuuskaudet ja toisaalta yllättävät rankkasateet, tulvat ja maanvyöryt tekevät ihmisten elämästä äärimmäisen vaikeaa tällä hetkellä erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Esimerkiksi Etiopiassa 8,5 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa, johtuen maan sisäisistä väkivaltaisuuksista, kuivuudesta ja tulvista.

– Kouluja on jouduttu sulkemaan veden puutteen takia, ja huonon hygienian vuoksi tarttuvien tautien riski on lisääntynyt. Etsimme parhaillaan yhdessä Etiopian Punaisen Ristin ja kuivuusalueilla asuvien yhteisöjen kanssa uusia, pitkäkestoisia mahdollisuuksia puhtaan veden saamiseksi, Suomen Punaisen Ristin alueellinen terveysdelegaatti Maritta Niskanen-Tamiru kertoo.

– Humanitaarinen apu ei yksinkertaisesti riitä kaikille apua tarvitseville. Jos ilmaston kehitys jatkuu samanlaisena, niin olemme siinä tilanteessa, että ihmiset joutuvat jättämään kotinsa ja muuttamaan alueille, joissa on vettä, ruokaa ja elämän edellytyksiä, muistuttaa Jouko Ala-Outinen, Suomen Punaisen Ristin Afrikan alueen katastrofiavun neuvonantaja.

– Emme kuitenkaan ole ihan toivottomassa tilanteessa. Ihmiset ympäri Afrikkaa ovat heränneet tilanteeseen ja oppivat esim. uusia viljelytapoja, jotka kestävät paremmin kuivuutta. Tämä työ on pitkäjänteistä ja yhteisöjen ja kylien pitää itse ehdottaa ratkaisuja. Vain tällä on mahdollista löytää ratkaisuja yhä suurempiin ongelmiin, Ala-Outinen painottaa.

Suomalaiset haluavat auttaa

Suomen Punaisen Ristin varainhankintapäällikkö Anna Laurinsilta iloitsee suomalaisten auttamishalusta.

– Tämän vuoden kampanjassa nostimme esille erityisesti puhtaan veden puutetta, minkä vuoksi joka tunti kuolee 33 pikkulasta. On hienoa, että ihmiset haluavat osallistua, ja että lahjoitetuilla varoilla voimme tehdä konkreettisia parannuksia puhtaan veden saamiseksi.

Nälkäpäivänä kerätyistä varoista lähes puolet kerättiin lipaskeräyksenä 26.–28.9., jolloin noin 13 000 vapaaehtoista kerääjää jalkautui kaduille ympäri Suomen.

– Haluamme kiittää jokaista lipaskerääjää ja lahjoittajaa, joiden ansiosta kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttaminen on mahdollista, Laurinsilta sanoo.

Lisätietoja:

Varainhankintapäällikkö Anna Laurinsilta, p. 040 741 1030, anna.laurinsilta@punainenristi.fi

Viestinnän asiantuntija Tuuli Daavittila, p. 040 589 3414, tuuli.daavittila@punainenristi.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: IFRC
Kuva: IFRC
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Jul i Sinnet-matköpkorten har utdelats till hemmen – medellösheten syns på familjernas matbord också i vardagen24.12.2019 07:15:00 EETTiedote

Bidragen till insamlingen Jul i Sinnet har den här julen gett mat på borden hos sammanlagt 28 000 barnfamiljer. En enkät som gjordes bland yrkespersoner inom social- och hälsovården, som fattade beslut om vem som får köpkort, visar att det i mindre bemedlade familjer råder brist på ordentlig mat, inte bara på helger utan också på vardagar.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme