Suomen Vuokranantajat ry

Nämä asiat huolettivat koronakeväänä vuokra-asumisessa

Jaa

Koronakriisi mullisti suomalaisten arjen maaliskuussa ja herätti monia kysymyksiä myös vuokrasuhteisiin liittyen. Kokosimme yhteen, mitkä asiat aiheuttivat huolta vuokranantajilla kevään aikana, sekä miten rajoitukset näkyvät kesän vuokraustoiminnassa.

Koronaepidemia aiheutti keväällä huolta myös vuokramarkkinoilla. Kuva: Shutterstock
Koronaepidemia aiheutti keväällä huolta myös vuokramarkkinoilla. Kuva: Shutterstock

Suomen Vuokranantajien juridinen neuvonta palvelee yksityisiä vuokranantajia. Kysymyksiä tuli neuvontaan kuluneena keväänä ennätysmäärä, ja neuvonnassa vastattiin kevään aikana lähes 400 koronavirustilannetta koskevaan kysymykseen. Kysymyksiä herättivät monet viruksen leviämisen estämiseksi säädetyt rajoitustoimet, kuten Uudenmaan maakunnan sulkemisen vaikutukset vuokralaisten ja vuokranantajien liikkumiseen, julkisten kokoontumisten kieltämisen vaikutukset asuntonäyttöihin ja yhtiökokouksiin sekä riskiryhmien asettaminen karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Myös valtavat lomautusmäärät herättivät huolta vuokranmaksukyvyn osalta.

”Eniten kysymyksiä tuli vuokranmaksuvelvollisuudesta sekä vuokrasopimusten päättämiseen tai peruuttamiseen liittyen. Tiivistetysti voidaan todeta, ettei poikkeusoloilla ollut lainsäädännön näkökulmasta vaikutusta näiden osalta. Toki neuvonnassamme kannustimme jatkuvasti joustavuuteen erittäin poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Suurin osa vuokranantajista halusikin nimenomaan tietää, miten nyt kannattaa toimia, eikä niinkään sitä, mikä on tismalleen lain kirjaimen mukaista”, kertoo yhdistyksen päälakimies Tarik Ahsanullah.

Vaikutukset jatkuvat edelleen

Vaikka kesäkuun alussa monia rajoitustoimia kevennettiin, Suomen Vuokranantajat suosittelee edelleen muun muassa välttämään avoimia näyttöjä asuntoa vuokratessa. Asuntoilmoituksen kuviin kannattaa erityisesti nyt panostaa. Yksityisnäyttöjä voi järjestää, mutta hygieniasta on syytä pitää edelleen erityistä huolta.

”Lain mukaan vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalle ja vuokralaiselle sopivana aikana, jos huoneisto on tarkoitus myydä tai vuokrata uudelleen. Tätä oikeutta ei ole rajoitettu poikkeusolojen aikana, mutta luonnollisesti olemme kehottaneet vuokranantajia ottamaan nyt erityisen tarkkaan huomioon vuokralaisen toiveet sopivasta ajankohdasta”, Ahsanullah jatkaa.

Esimerkiksi matkailualalla näkymät ovat edelleen haasteelliset, ja alalla työskentelevien taloudellinen tilanne voi olla hyvinkin vaikea. ”Tilapäisten maksuvaikeuksien osalta suosittelemme maksusuunnitelmien tekemistä. Vuokranantajalta ei kuitenkaan voida odottaa joustamista loputtomiin. Ensisijaisesti tilapäistä vuokranmaksukyvyn heikkenemistä varten on olemassa sosiaaliturvajärjestelmä”, Ahsanullah muistuttaa.

Yhdessä sopimalla on vältytty poikkeusoloihin liittyviltä riidoilta

Suomen Vuokranantajien mukaan vuokranantajat ja vuokralaiset ovat pystyneet sopimaan yhdessä tarvittavista poikkeusjärjestelyistä kiitettävästi, eikä isoja erimielisyyksiä ole syntynyt. ”Ainakaan meidän tietoomme ei ole kantautunut yhtäkään suoraan koronavirustilanteesta johtuvaa riitaa, jossa jouduttaisiin esimerkiksi valmistautumaan oikeudenkäyntiin”, Ahsanullah kertoo.

Suomen Vuokranantajat toteutti kyselytutkimuksen koronavirusepidemian vaikutuksista yksityisille vuokranantajille toukokuun alussa. Kyselyn mukaan vuokranantajat ovat olleet yhteydessä poikkeusolojen vuoksi vuokralaistensa kanssa noin viidesosassa vuokrasuhteissa. Lisäksi jopa 91 % yksityisistä vuokranantajista ilmoittaa pidättäytyvänsä vuokrankorotuksista lähikuukausien aikana.

”Voidaan sanoa, että valtaosa vuokrasuhteista on jatkunut entiseen malliin myös poikkeusolojen aikana. Kyselymme tulokset osoittavat kuitenkin yksityisten vuokranantajien olevan hyvin joustavia toimijoita, jotka pystyvät nopeasti reagoimaan vuokralaisen tilanteeseen”, Ahsanullah tiivistää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Koronaepidemia aiheutti keväällä huolta myös vuokramarkkinoilla. Kuva: Shutterstock
Koronaepidemia aiheutti keväällä huolta myös vuokramarkkinoilla. Kuva: Shutterstock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 21 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme