Digi- ja väestötietovirasto

Nämä digitaidot jokaisen pitäisi osata

Jaa
Jokaisen suomalaisen pitäisi osata ainakin sähköpostin käyttö, omien asioiden hoitaminen digitaalisissa palveluissa sekä salasanojen käyttö ja palveluihin tunnistautuminen. Tämä käy ilmi Digi- ja väestötietoviraston julkaisemista digitaitosuosituksista. Suositukset on julkaistu osana tänään alkavan Digitaitoviikon ohjelmaa. Viikon teemana on digirohkeus. Digirohkeutta tarvitaan, jotta Suomessa voidaan siirtyä tarjoamaan ensisijaisesti digitaalisia palveluja.
Digitaitosuositukset julkaistaan Digi- ja väestötietoviraston Digitaitoviikolla 8. - 12.5.2023
Digitaitosuositukset julkaistaan Digi- ja väestötietoviraston Digitaitoviikolla 8. - 12.5.2023

Digitaitosuositukset kokoavat yhteen taitoja, jotka jokaisen digiajassa elävän suomalaisen tulisi hallita. Suositukset pohjautuvat Digi- ja väestötietoviraston syksyn ja talven 2022–2023 aikana tekemään selvitykseen siitä, mitkä ovat kaikenikäisille ihmisille välttämättömät digitaidot. Keskeisimpiä taitoja ovat sähköpostin käyttö, omien asioiden hoitaminen digitaalisissa palveluissa sekä salasanojen ja palveluihin tunnistautumisen hallinta.

Lisäksi kaikki ikäryhmät kokivat olennaiseksi, että he ymmärtävät oman osaamistasonsa ja luottavat kykyihinsä kehittää omaa digiosaamistaan. Iäkkäämmät vastaajat korostivat ymmärrystä siitä, ettei digiosaaminen ole koskaan valmis. Nuoremmat puolestaan tunnistivat, että olennaisia taitoja on määrällisesti paljon ja niiden tarve määrittyy elämäntilanteen mukaan. Nuoret korostivat erityisesti hyvinvointitaitojen ja medialukutaidon merkitystä.

Eri ikäisten kansalaisten tuntoja digitaalisesta tulevaisuudesta kuvaa suositusaineistoon liitetty sitaatti työpajasta: "Kansalaisilta ei voi edellyttää itsenäistä asiointia palveluissa ennen kuin palveluntuottajilta edellytetään aidosti käyttäjäystävällisten ja saavutettavien palveluitten tuottamista".

Digi ensin, mutta ei yksin

Digitaitosuosituksia käsitellään Digi- ja väestötietoviraston järjestämällä valtakunnallisella Digitaitoviikolla 8.–12.5.2023. Teemaviikko järjestetään nyt neljännen kerran. Viikon pääaihe on digirohkeus, joka syntyy organisaatioiden ja ihmisten yhteistyöllä.

Virastomme on esittänyt, että tulevalla hallituskaudella digitaalisesta asioinnista tehtäisiin lakisääteisesti ensisijainen asiointitapa heille, joille digipalveluiden käyttö on mahdollista. Tähän tarvitaan digirohkeutta. Sekä tarjottavien palveluiden että digiosaamisen tasoa on nostettava, sillä emmehän me voi edellyttää ihmisten käyttävän palveluita, jotka eivät toimi, sanoo johtava asiantuntija Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta.

Termi digirohkeus nousi esiin syksyllä 2022 julkaistussa Digitaitoraportissa. Organisaatioiden kohdalla se tarkoittaa uskallusta kehittää palveluita rohkeasti, ihmisten arjen käyttötarpeet edellä niin, että huonolaatuiset palvelut uudistetaan tai hylätään kokonaan. Yhtä lailla se tarkoittaa kannustamista ja mahdollisuuksien tarjoamista uuden opetteluun. Meitä ihmisiä digirohkeus auttaa sinnittelemään jatkuvan teknologisen muutoksen mukana silloinkin, kun vähän hirvittää. Digirohkeat ihmiset uskaltavat yrittää ja kokeilla, mutta myös myöntää, että kokevat toisinaan epävarmuutta.

Digirohkea yhteiskunta tukee digitaalisen osaamisen kehittämistä ja luo ympäristön, joka kannustaa omien taitojen jatkuvaan ja ennakkoluulottomaan kehittämiseen. Se myös ymmärtää, että tarvitaan riittävästi tukea paitsi niille, joille digi ei ole mahdollinen, myös kaikille meille, joita digi ajoittain haastaa.

Tutustu digitaitosuosituksiin: https://dvv.fi/digituen-julkaisut

Faktalaatikko

Tule mukaan Digitaitoviikolle 8.-12.5.2023

Digitaitoviikko tarjoaa kiinnostavaa ja ajankohtaista sisältöä sekä keskustelumahdollisuuksia aiheen ympärillä koko viikon ajan. Kaikille avoin liveohjelma pyörii verkossa maanantaina ja keskiviikkona klo 9–11.00 ja sen jälkeen on mahdollisuus osallistua teemakeskusteluihin Teamsissa klo 13–14.00. Perjantaina ohjelma alkaa klo 9.30 ja siihen voi osallistua myös paikan päällä Tiedekulmassa Helsingissä.

Ohjelmasta vastaa Digi- ja väestötietovirasto ja se toteutetaan yhteistyössä Sitran, Opetushallituksen, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen sekä Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry:n kanssa.

Koko viikon päivittyvä ohjelma on luettavissa osoitteessa https://dvv.fi/digitaitoviikko

Median edustajat ovat tervetulleita haastattelemaan viikon vieraita lähetysten jälkeen Digi- ja väestötietovirastolle (osoite: Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki).

Tarjoamme medioille myös mahdollisuuden streemata viikon puheenvuoroja omissa kanavissaan.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä dvv.viestinta@dvv.fi 

Digitaitoviikko

  • Digitaitoviikko on Digi- ja väestötietoviraston vuosittainen digiosaamisen teemaviikko, joka järjestetään neljättä kertaa 8.–12.5.2023.

  • Viikon päiväkohtaiset teemat ovat

  • maanantai 8.5.: Digirohkeus on demokraattisen yhteiskunnan edellytys

  • keskiviikko 10.5.: Digiajan työelämässä menestytään rohkeudella  

  • perjantai 12.5.: Digi ensin, mutta ei yksin 

  • Digitaitoviikko on kaikille avoin, maksuton tapahtuma

  • Digi- ja väestötietovirasto vastaa digituen valtakunnallisesta koordinaatiosta, toimii digituen valtakunnallisena kehittäjänä ja digituen tuottajien tukiorganisaationa.

  • Digituki kuuluu Sanna Marinin hallituksen ohjelman yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin, joiden avulla pyritään vahvistamaan yksilöiden ja yhteisöjen osallisuutta yhteiskunnassa.



Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digi- ja väestötietovirasto
Johtava asiantuntija Minna Piirainen
p. +358 295 535 280, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Kuvat

Digitaitosuositukset julkaistaan Digi- ja väestötietoviraston Digitaitoviikolla 8. - 12.5.2023
Digitaitosuositukset julkaistaan Digi- ja väestötietoviraston Digitaitoviikolla 8. - 12.5.2023
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

Digihumaus-rapporten 2024: Åldrande och mångfald driver på förvaltningen, men man måste satsa mer på digital infrastruktur än i nuläget11.4.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en ny Digihumaus-rapport. I rapporten analyseras förändringar i Finlands befolkning och deras betydelse för den offentliga förvaltningen. Rapporten är en fortsättning på Digihumaus-rapporterna som publicerats under de fyra senaste åren. I rapporten har temat delats in i fyra undertrender: åldrande, invandring, differentiering av områden och mångfald.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye