Nammo Vihtavuori Oy

Nammo Vihtavuoren ruutitehdas täyttää 100 vuotta – Valtion Ruutitehtaasta globaaliksi ruutiteollisuuden toimijaksi

Jaa

Kansainväliseen Nammo-konserniin kuuluva Vihtavuoren ruutitehdas Laukaassa Keski-Suomessa täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Itsenäisen Suomen ensivuosina huoltovarmuutta ja materiaalista turvallisuutta takaamaan perustettu tehdas on kehittynyt vuosien varrella maailman laadukkaimman ruudin tuottajaksi. Vihtavuoren ruuti on nykyään menestyksekäs vientituote.

Suomen ainoa ruutitehdas Laukaan Vihtavuoressa on ollut perustamisestaan asti maamme huoltovarmuuden ja materiaalisen turvallisuuden takaaja. Tehdas oli pitkään valtion enemmistöomistuksessa, ja esimerkiksi 1970–1990-luvuilla osa Kemiraa.

Suomalainen menestystarina

Tuotteiden huippulaatu tunnetaan kansainvälisesti niin puolustusteollisuudessa kuin urheiluampujien ja metsästäjien parissa. Huippulaadun taustalla on vuosikymmenten tuotekehitystyö ja valmistusprosessien kehittäminen. Laadullista kehitystä on palvellut myös merkittävän asiakkaan, Puolustusvoimien, käyttämien ruutituotteiden tiukat laatuvaatimukset.

Nykyään tehtaan tuotevalikoima on toimialan laajin ja soveltuu useisiin tuotteisiin pienoiskiväärin patruunoista tykistön panoksiin. Tehtaalla valmistetaan ruuteja sotilas- ja siviilikäyttöön sekä puolivalmisteita ampumatarviketeollisuudelle.

Vihtavuori on laadukkaalla tuotannollaan puolustusteollisuuden globaali toimija, sillä yli 80 prosenttia tehtaan vuosituotannosta menee vientiin. Tehtaan päämarkkina-alueet ovat Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa. Asiakkaat ovat puolustusteollisuuden toimijoita, kuten ampumatarvikevalmistajia ja patruunoiden jälleenlataajat.

Patruunoiden jälleenlataajille Vihtavuoren laatu näkyy ennen kaikkea ruudin tasalaatuisuudessa. Ruuti käyttäytyy samalla tavalla erästä toiseen, eikä latausarvoja tarvitse siksi säätää. Tasalaatuisuus varmistetaan valmistusprosessin tiukoilla laatuvaatimuksilla.

Osa vahvaa Nammo-konsernia

Vihtavuoren tehtaan historiasta löytyy 2000-luvultakin dramaattisia käänteitä. Vuonna 2013 uhkana oli kuuden tappiollisen vuoden jälkeen maksukyvyttömyys ja konkurssi, mutta tehtaan toiminnan jatkumisen pelasti yrityskaupalla Norjassa pääkonttoriaan pitävä puolustusvälinekonserni Nammo. Konsernin omistavat yhtä suurilla osuuksilla Norjan valtio ja Patria Oyj. Nammon Vihtavuori on viime vuosina investoinut tehtaaseensa yli 30 miljoonaa euroa. Investointien avulla tehdas on astunut 2020-luvulle prosessejaan tehostamalla. Tehdas on hionut toimintatapojaan ja pystynyt nopeuttamaan tuotekehitystään sekä kasvattanut tuotantoaan erityisesti pienkaliiperiruudeissa, joiden kysyntä on ollut kasvussa korona-aikana.

Vihtavuorella on tehty myös mittavia ympäristöinvestointeja, kuten parannettu hukkalämmön käyttöönottoa ja energiatehokkuutta sekä pienennetty vedenkäyttöä. Kaksi tehtaan jäähdytysvesipiireistä siirrettiin suljettuun kiertoon vuosina 2016–2020, joten tehdas käyttää nyt 50 prosenttia aiempaa vähemmän vettä, joka otetaan paikallisesta Siikajärvestä.

Tehtaan liikevaihto on noin 25 miljoonaa euroa. Tehtaalla on noin 120 työntekijää, joten se on merkittävä paikallinen työnantaja.


Lisätietoja: Toimitusjohtaja Ilkka Heikkilä, Nammo Vihtavuori Oy, p. 040 866 9145, ilkka.heikkila@nammo.com

Tietoja julkaisijasta

Nammo Vihtavuori Oy
Ruutitehtaantie 80
41330 Vihtavuori

https://www.vihtavuori.com/

Nammo on kansainvälinen ilmailu- ja puolustusalan yritys, jonka pääkonttori on Norjassa. Nammo on yksi maailman johtavista erikoisammusten ja rakettimoottorien toimittajista maailmassa niin sotilas- kuin siviiliasiakkaille. Yhtiössä työskentelee yli 2 700 työntekijää 12 maassa, ja sillä on 28 tuotantolaitosta Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Nammo Vihtavuori Oy

Vuosisadan ajan ruudin huoltovarmuutta – tervetuloa tutustumaan 100 vuotta täyttävään Vihtavuoren ruutitehtaaseen 25.5.202211.5.2022 10:00:00 EEST | Kutsu

Laukaassa sijaitseva kansainväliseen Nammo-konserniin kuuluva Vihtavuoren ruutitehdas täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Itsenäisen Suomen ensivuosina huoltovarmuutta ja materiaalista turvallisuutta takaamaan perustettu tehdas on kehittynyt vuosien varrella maailman laadukkaimman ruudin tuottajaksi. Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan Vihtavuoren-tehtaaseen keskiviikkona 25.5.2022 kello 9–12. Tilaisuuden aikana Nammo Vihtavuori Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Heikkilä ja Nammo Lapua Oy:n toimitusjohtaja Raimo Helasmäki kertovat tehtaan historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuuden näkymistä sekä kierrättävät vieraita laajalla tehdasalueella. Tilaisuus alkaa aamukahvilla ja päättyy lounaaseen. Tilaisuuden aikana on mahdollista haastatella tehtaan johtoa ja henkilöstön edustajia. Vihtavuoren tuotteiden huippulaatu tunnetaan kansainvälisesti niin puolustusteollisuudessa kuin urheiluampujien ja metsästäjien parissa. Huippulaadun taustalla on vuosikymmenten tuotekehitystyö ja valmistuspros

Vihtavuoren ruutitehdas täyttää 100 vuotta – Valtion Ruutitehtaasta maailman laadukkaimman ruudin valmistajaksi11.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Kansainväliseen Nammo-konserniin kuuluva Vihtavuoren ruutitehdas Laukaassa Keski-Suomessa täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Itsenäisen Suomen ensivuosina huoltovarmuutta ja materiaalista turvallisuutta takaamaan perustettu tehdas on vuosien varrella kehittynyt maailman laadukkaimman ruudin tuottajaksi. Vihtavuoren ruuti on nykyään menestyksekäs vientituote, jonka tuntevat metsästäjät, urheiluampujat ja muut ammuntaa harrastavat ympäri maailmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme