Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Nästa hösts förstaklassare anmäler sig till skolan i januari

Dela

Läroplikten för barn som är födda år 2015 börjar i augusti 2022. Anmälan till skolan sker antingen elektroniskt eller genom ett besök till skolan. Välkommen till skolan-handboken med närmare information om skolstarten skickades per post i slutet av oktober till nästa hösts förstaklassare. Information om skolstarten finns också på adressen edu.hel.fi/valkommentillskolan.

Närskolan finns angiven i meddelandet om läroplikt och på adressen asti.hel.fi

Barnets närskola finns angiven i meddelandet om läroplikt och på adressen asti.hel.fi 5–30.1.2022 efter inloggning. Meddelandet om läroplikt skickas via Suomi.fi-webbtjänsten med början 5.1. Om vårdnadshavaren har tagit i bruk tjänsten för elektroniska meddelanden på Suomi.fi för sitt barn, skickas meddelandet om läroplikt elektroniskt. I övriga fall skickas meddelandet om läroplikt per post till barnets hemadress före mitten av januari.

Anmälan till skolan sker i första hand elektroniskt

Vårdnadshavaren kan anmäla sitt barn till barnets närskola 5–30.1.2022 på adressen asti.hel.fi. E-tjänsten finns tillgänglig på svenska, finska och engelska.

Med anledning av coronaläget rekommenderas det att anmälan sker i första hand elektroniskt utan ett besök till skolan. Vårdnadshavaren kan emellertid anmäla sitt barn till skolan genom att besöka skolan på onsdagen  26.1.2022 kl. 8–10. Om skolan har fler än ett verksamhetsställe, sker anmälan i huvudskolan. Vid anmälningstillfället iakttas gällande coronarelaterade hygien-, säkerhets- och munskyddsanvisningar. I skolan sker anmälan också i första hand elektroniskt på adressen asti.hel.fi.

I vissa fall är det endast möjligt att anmäla barnet i skolan: till exempel om barnet börjar i skolan ett år senare än normalt eller om barnet har beviljats förlängd läroplikt. Om barnet söker till en annan skola än sin närskola, sker anmälan i den skola som barnet söker till.

Nästa höst inleder cirka 6 500 barn skolgången i Helsingfors  
Den första skoldagen läsåret 2022–2023 infaller på torsdagen 11.8.2022 både i de svenska och finska grundskolorna.

Mer information om anmälan till skolan
På fostrans- och utbildningssektorns servicerådgivning finns hjälp att få i alla frågor som rör anmälan till skolan. Servicerådgivningen betjänar på tfn 09 310 44986 (finska) på vardagar kl. 10–12 och 13–15. I frågor som rör elektronisk anmälan betjänar tfn 09 310 88800 (finska) på vardagar kl. 8–18.

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Sektorn för fostran och utbildning ansvarar för småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, den finska yrkesutbildningen och den fria bildningen i Helsingfors. Sektorn består av fyra servicehelheter: småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, gymnasie- och yreksutbildning och fritt bildningsarbete samt svenska tjänster. Till sektorn hör dessutom förvaltningsenheter.

Följ Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 18.1.202214.1.2022 10:05:58 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kevätkauden ensimmäinen kokous pidetään tiistaina 18. tammikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa selvitys toimialan sitovien tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2021 sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisämuutokset päiväkotihoidossa ja esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa 1.6.2022 alkaen. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

PRECISERING AV PRESSMEDDELANDE: Helsingfors vidtar proaktivt flera åtgärder med anledning av det utmanande personalläget inom småbarnspedagogiken22.12.2021 16:15:00 EET | Tiedote

I pressmeddelandet preciserar vi antalet nya barn som börjar inom småbarnspedagogiken i Helsingfors i början av år 2022. I meddelandet stod att ca 1900 nya barn börjar inom småbarnspedagogiken. Det rätta antalet är 1200 och utöver det har ca 600 familjer ansökt om intern förflyttning till ett annat daghem i Helsingfors. Nedan det korrigerade pressmeddelandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum