Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Nastarenkaiden käyttökielto alkaa Lönnrotinkadulla

Jaa

Nastarengaskielto on astunut voimaan osassa Lönnrotinkatua 28. syyskuuta 2022 alkaen. Kolmivuotisen kokeilun tavoitteena on parantaa ilmanlaatua ja vähentää liikenteen aiheuttamaa melua lähiympäristössä.

Nastarengaskielto alkaa Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa
Nastarengaskielto alkaa Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa

Lönnrotinkadun nastarengaskielto käsittää Mannerheimintien ja Hietalahdenkadun välisen osuuden noin 900 metrin pituudelta. Yksisuuntainen katu kulkee keskustasta länteen palvellen läpiajoa Pohjoisesplanadilta Ruoholahden suuntaan sekä ajoyhteytenä Kampin ja Punavuoren kaupunginosiin.

Uuden tieliikennelain mukaista nastarenkailla läpiajon kieltävää liikennemerkkiä kokeillaan Lönnrotinkadulla syksyyn 2025 asti. Kokeilun tavoite on selvittää nastarengaskiellon vaikuttavuutta kitkarenkaiden yleistymiseen ja ilmanlaatuun. Samalla arvioidaan kiellon seurauksia, noudattamista ja tarkoituksenmukaisuutta.

Nastarengaskielto näkyy kadun varsille lisättyinä liikennemerkkeinä sekä ilmanlaadun ja nastarenkaiden seurantalaitteina.

Nastoilla tontille ajaminen on edelleen sallittua

Nastarenkaat kieltävä merkki sallii kiinteistölle ajon. 

Vaihtoehtoinen, noin 300 metriä pidempi läpiajoreitti Ruoholahteen kulkee Mannerheimintien ja Pohjoisen Rautatiekadun kautta. Kampin ja Punavuoren kaupunginosiin vaihtoehtoisena reittinä palvelee Bulevardi, jolloin matka pitenee noin 200 metriä.

Nastarengaskiellon vaikutukset Lönnrotinkadun ja lähialueen yrityksiin on arvioitu vähäisiksi, samoin autoliikenteen saavutettavuuteen perustuvat yritysvaikutukset. Kiellon vaikutuksia arvioidaan jo kokeilukauden aikana, ja järjestelyihin voidaan tehdä muutoksia tarpeen mukaan.

Rengasvalinnalla on vaikutuksia ilmanlaatuun

Helsingissä ilmanlaatu on pääsääntöisesti hyvä. Vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla ilman hiukkaspitoisuudet ovat kuitenkin paikoin suuria liikenteen aiheuttamien pakokaasupäästöjen ja katupölyn vuoksi. Siirtymisellä nastarenkaista kitkarenkaisiin on arvioitu olevan merkittävä positiivinen vaikutus ilmanlaatuun ja liikenteen aiheuttamaan meluun.

Katupöly koostuu hiekoitusmateriaalin lisäksi päällysteestä irtoavasta aineksesta, jota erityisesti nastarenkaat rouhivat irti tiestä. Erityisen herkkiä pölyn terveysvaikutuksille ovat lapset, astmaatikot sekä sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät.  

Helsingin kaupungin tavoitteena on kitkarenkaiden käytön lisääminen niin, että vuonna 2030 kitkarenkaiden osuus olisi Helsingissä 70 prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala:

Henna Hovi
liikenneinsinööri
p. 09 310 21337
henna.hovi@hel.fi

Marek Salermo
liikenneinsinööri
p. 09 310 37106
marek.salermo@hel.fi

Kuvat

Nastarengaskielto alkaa Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa
Nastarengaskielto alkaa Lönnrotinkadulla. Kuva: Roni Rekomaa
Lataa
Nastarenkaiden kieltomerkki
Nastarenkaiden kieltomerkki
Lataa
karttakuva kadusta
karttakuva kadusta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.11.202224.11.2022 20:47:32 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.11.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 8.12.2022 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme