Kansallinen kokoomus

Nato-jäsenyys sinetöi Suomen pitkän matkan länteen

Jaa
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoittaa blogissaan, että Nato-päätös on kansakuntamme ja Suomen turvallisuuden kannalta oikea ratkaisu.
Petteri Orpo Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi
Petteri Orpo Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi

Eduskunta on tänään antanut tukensa Nato-jäsenyydelle. Haluan kiittää koko eduskuntaa tästä historiallisesta JAA-äänestyksestä. Kansan tuki on vahva, 188 kansanedustajaa äänesti jäsenyyden puolesta. Kokoomuslaiset yksimielisesti.

Edessämme on nyt hetki, jolloin Suomi aloittaa viralliset neuvottelut liittyäkseen puolustusliitto Natoon. Eduskunnan selkeä enemmistö seisoo päätöksen takana ja toivottavaa on, että Suomesta voisi tulla Naton jäsenmaa niin pian kuin mahdollista – mieluusti vielä tämän vuoden puolella.

Kyseessä on kansakuntamme ja Suomen turvallisuuden kannalta oikea ratkaisu. Tämän ymmärtävät suomalaiset ja puolueet. Näinä aikoina onkin mahdotonta kuvitella, ettemme tekisi kaikkeamme sen eteen, että Suomen turvallisuutta parannetaan. Turvallisuuspoliittinen asemamme ei voi missään tapauksessa olla heikompi Ukrainan sodan seurauksena, kuin mitä se oli sitä ennen.

Me ymmärrämme, ettei Venäjän uhka häviä lähitulevaisuudessa. Myös Naton jäsenmaana kohtaamme samat vallitsevat sotilaalliset uhat ja kiristyneen turvallisuusympäristön. On kuitenkin elintärkeää, että ankkuroimme tässä hetkessä itsemme osaksi demokratioiden liittokuntaa. Nato-jäsenyys parantaisi Suomen turvallisuuden lisäksi myös koko Pohjoisen Euroopan puolustusta. Kyse on siitä, että haluamme ennaltaehkäistä sotien syntymistä ja tätä tarkoitusta jäsenyytemme palvelee.

Roomalaisen sananlaskun mukaan, jos haluaa rauhaa, kannattaa valmistautua sotaan. Petsamossa syntynyt kirjailija Erno Paasilinna jatkoi ajatusta toteamalla, jos haluat rauhaa, valmistaudu rauhaan. 2020-luvun Euroopassa totuus näyttää pienelle valtiolle kääntyvän muotoon: jos haluat rauhaa, liittoudu. Suomi liittyy Natoon varmistaakseen, ettei maaperällämme enää sodittaisi. Yhtäkään Nato-maata kohtaan ole hyökätty sotilaallisesti 70 vuoden aikana.

Tiedostamme riskit, joita jäsenyyspolkuumme saattaa sisältyä. Emme ole naiiveja. Venäjällä on valmius ryhtyä ikäviinkin toimiin meitä kohtaan, ja tämä on sisäistettävä. Samalla meidän on kuitenkin herätettävä luottamusta siihen, että pärjäämme kaikissa olosuhteissa. Yhteiskuntamme eri toimijat ovat varautuneet, maanpuolustuksemme on kunnossa ja kansakuntamme on yhtenäinen. Olemme vakaa demokratia, jonka horjuttaminen ei ole helppoa. Emme me tönimisestä kaadu.

Itsenäisen Suomen keskeisiä tarinoita on ollut selviytyminen, vapautemme säilyttäminen ja suomalaisten turvallisuuden varjelu. Historiastamme löytyy paljon käänteentekeviä hetkiä, jolloin olemme tehneet suurten muutosten keskellä nopeita, mutta harkittuja päätöksiä näiden periaatteiden turvaamiseksi: itsenäisyysjulistuksemme vuonna 1917, ratkaisumme sotavuosina ja kylmän sodan puolueettomuuspolitiikkamme sekä liittyminen Euroopan unioniin Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Jokaisella askeleella tosiasiallinen itsenäisyytemme on vahvistunut. Suomen pitkä siirtymä Venäjän vaikutusvallasta suvereeniksi, omista asioistaan päättäväksi valtioksi saa Nato-jäsenyydestä uuden virstanpylvään. Nato-jäsenyyden myötä Suomi ei ole koskaan ollut itsenäisempi valtio kuin nyt.

Kokoomukselle Suomen Nato-jäsenyys on tervetullut ja pitkäaikainen tavoite, jota olemme ajaneet jo 16 vuoden ajan. Kyseessä on ollut vuosikymmenten määrätietoinen ja kärsivällinen työ Nato-yhteistyömme ja yhteensopivuutemme syventämiseksi.

Kokoomus onkin ollut mukana niissä hallituksissa, joissa on tehty päätöksiä muun muassa Suomen Nato-kumppanuuden aloittamisesta ja Hornet-hävittäjien hankinnoista, liittymisestä Naton kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin sekä Naton nopean joukkojen toimintaan sekä keskeisistä materiaalihankinnoista esimerkiksi HX-hankkeen valmistelun, JASSM-ohjusten, Stingerien ja GLRMS-raketinheitinjärjestelmän osalta. Unohtaa ei tule myöskään viime vuosikymmenellä tehtyjä päätöksiä Naton edistetyn kumppaniaseman saamiseksi, isäntämaasopimuksen solmimista Naton kanssa tai keskinäisen harjoitusyhteistyömme lisäämistä viime vaalikauden aikana.

Kokoomus oli myös pitkään ainoa puolue, joka avoimesti tuki jäsenyyttä. Siksi olemme huojentuneita ja tyytyväisiä, kun puolueet ovat yhdessä tulleet nopeasti tälle kannalle.

Kun Suomi etenee kohti Nato-jäsenyyttä ja jäsenyysneuvotteluja, Kokoomus on jälleen valmis antamaan panoksensa yhteisen tavoitteemme toteutumiseksi. Nyt on ensisijaisen tärkeää, että jäsenyysneuvottelut Naton kanssa etenevät huolellisen ripeästi ja että eduskunta antaa valtiojohdon työlle tulevina kuukausina täyden tukensa. Kokoomus aikoo hyödyntää kaikkia kontaktejaan sisarpuolueihinsa, jotta Suomen asia kuullaan laajasti.

Kokoomuslaiset tulevat äänestämään yksimielisesti myös Nato-jäsenyyden lopullisen ratifioinnin puolesta. Silloin voimme todeta olevamme perillä siellä, minne olemme aina kansakuntana kuuluneet.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Petteri Orpo Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi
Petteri Orpo Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansallinen kokoomus
Kansallinen kokoomus
Töölönkatu 3
00100 HELSINKI

0207 488 488, info@kokoomus.fihttps://www.kokoomus.fi

Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomus on paljon muutakin kuin kansanedustajamme ja meppimme – me olemme kansanliike. Teemme arjen pieniä tekoja kukin omalla tavallamme.

Tästä pääset kokoomuksen eduskuntaryhmän uutishuoneeseen >>

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallinen kokoomus

Orpo: EU:n vahvistettava varautumistaan kriiseihin7.3.2024 13:19:31 EET | Tiedote

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti torstaina Euroopan tulevaisuutta käsittelevän puheen Romanian pääkaupungissa Bukarestissa käynnissä olevassa Euroopan kansanpuolueen (EPP) kongressissa. Puheessaan Orpo painotti kokoomuksen EU-tavoitteita ja peräänkuulutti paluuta perusasioihin. “Meidän on huolehdittava taloudesta ja turvallisuudesta, sillä ilman niitä emme voi saavuttaa muita tavoitteita. Edistämme EU:n strategista kilpailukykyä ja syvennämme EU:n puolustusyhteistyötä, Orpo sanoo. Orpo keskittyi puheessaan muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen ja ehdotti EU:lle uutta Suomen kokonaisturvallisuusmalliin perustuvaa varautumisunionia. “Tavoitteena on, että kokonaisturvallisuuden vahvistamiseksi määriteltäisiin konkreettisia EU-tason tavoitteita sekä unionille että jäsenmaille. Tulevan komission tavoitteena on oltava EU:n kokonaisturvallisuuteen perustuva varautumisunioni eli ‘preparedness union’, Orpo toteaa.

Kokoomus osallistuu EPP:n kongressiin 6.–7.3. Bukarestissa5.3.2024 09:12:00 EET | Tiedote

Euroopan kansanpuolueen (EPP) kongressi järjestetään 6.-7.3.2024 Romanian pääkaupungissa Bukarestissa. Kokoomusta edustavat puolueen puheenjohtaja ja EPP:n varapuheenjohtaja Petteri Orpo, puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen, kansanedustajat ja suuren valiokunnan jäsenet Aura Salla ja Susanne Päivärinta sekä puoluesihteeri Kristiina Kokko. Kongressiin osallistuvat myös kokoomuksen europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa. EPP:n kongressin on määrä hyväksyä EPP:n vaaliohjelma kesäkuun europarlamenttivaaleihin sekä Ursula von der Leyenin ehdokkuus Euroopan komission puheenjohtajaksi. “EPP:n kongressi on kokoomukselle tärkeä askel kohti eurovaaleja. Kokoomus toimii osana eurooppalaista perhettä ja tavoitteenamme on EPP:n ohjelman mukaisesti turvallinen ja hyvä Eurooppa”, Orpo sanoo. "EPP on Euroopan merkittävin poliittinen ryhmä ja erinomainen paikka vaikuttaa myös Suomelle tärkeisiin tavoitteisiin tulevalle kaudelle", Orpo jatkaa. Orpo pitää kongress

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye