Schildts & Söderströms

Nattexpressen nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris av Åland

Dela

"Boken utspelar sig i en magisk drömvärld bortom tid och rum och är en oerhört mångfacetterad berättelse."

Adventsboken Nattexpressen av författaren Karin Erlandsson och illustratör Peter Bergting har nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021 av Åland.

Nedan ett utdrag ur juryns motivering (hela motiveringen bifogad):

Bland uppfinningar, kugghjul, järnvägsspår och udda föremål får vi i denna steampunkinspirerade roman följa Danjas sökande efter sin älskade mormor. Boken utspelar sig i en magisk drömvärld bortom tid och rum och är en oerhört mångfacetterad berättelse.

Den handlar om hur det är att sakna någon men även om åldrande och psykisk ohälsa. Barnen försöker förstå sig på vuxenvärlden och människors ibland komplicerade vägval. Liksom i Erlandssons tidigare barnböcker är föräldrarna ofta distanserade från barnen och upptagna av sina egna agendor.

Barnen är självständiga och klarsynta och ser till att ställa allt till rätta. Med hjälp av sagans magi är också allt möjligt!

Spänning 

Nattexpressen består av 24 kapitel. Unga bokslukare kan läsa den på några kvällar, men Erlandsson tilltalas av det stillsamma.

– Jag tycker om tanken på att längta, vänta och trappa ner. Kapitlen slutar där det är som mest spännande för att skapa förväntan.

Tidigare i år vann Nattexpressen Runeberg Junior-priset. Erlandsson är nöjd över den fortsatta uppmärksamheten boken får i och med att den är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

– Jag är glad och tacksam över att Åland vill lyfta fram Nattexpressen i det här sammanhanget. Förutom att det förstås är hedrande, hoppas jag att boken på det här sättet också hittar fler läsare.

Här kan du kan läsa mera om Erlandsson, Bergting och deras tankar kring boken.

14 verk är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021. Priset delas ut i Köpenhamn den 2 november. Vinnaren får prisstatyetten ”Nordlys” och 300 000 danska kronor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Foto: Caroline Andersson
Foto: Caroline Andersson
Ladda ned bild
Foto: Marcus Boman
Foto: Marcus Boman
Ladda ned bild

Dokument

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum