Näyteikkuna kokoelmaesineiden kautta historiaan
Suomen kansallismuseo avaa verkkosivuillaan temaattisia kokonaisuuksia laajoihin kansalliskokoelmiin. Yleisöltä toivotaan nyt palautetta.

Suomen kansallismuseon verkkosivulle, Kokoelmat-alasivulle, on avattu osio Digitaalinen kokoelma, joka esittelee museon kokoelmien esineitä saavutettavasti ja yleisöystävällisesti – digitaalisesti, kuvallisesti ja tarinallisesti sekä temaattisesti jaoteltuina. Teemat koostuvat tarinoista, tutkimustiedosta, laadukkaista kuvista ja videoista.
”Palvelussa esitellään kuratoituja teemoiteltuja aineistoja ja niihin liittyvää tietoa ja tarinoita jo digitoiduista kokoelmista yleisölle. Kokoelmaesineistämme vain murto-osa on esillä Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa tai lainoina maailmalla eri museoissa ja näyttelyissä. Tällä palvelulla vastaamme suuren yleisön, opettajien ja tutkijoiden toiveisiin tutustua sekä nähtävillä oleviin mutta myös lukuisiin muihin esineisiin”, Kokoelmat ja tutkimus -yksikön yli-intendentti Sanna Teittinen sanoo.
Suomen kansallismuseo tekee näin kokoelmatyöstään yhä asiakasystävällisempää ja vuorovaikutuksellisempaa: kokoelmia ei avata vain katsottaviksi, vaan myös käyttöön.
Nyt avautuvalla sivustolla on ensimmäisessä vaiheessa noin 200 esinettä. Aineistot on avattu CC-lisensseillä mahdollisimman avoimeen käyttöön. Sivulle on koottu kokonaisuudet viidestä teemasta: kasvot, siirtymäriitit, vaatteet, eläimet ja meri. Jatkossa teemasisältöjä tuotetaan sekä tutkijoiden kuratoimina että yleisöjen toiveiden mukaan. Tekstien, kuvien ja videoiden lisäksi sivulla voi leikitellä ja viihtyä kokoelmien parissa. Esineistä voi rakentaa palapelejä, niitä voi värittää ja kokeilla aikajärjestystehtäviä. Hakutoiminnon avulla sivustolla voi etsiä esineitä kokoelmista tietyn esinetyypin tai aihepiirin mukaan. Verkkosivuston käytettävyyttä kehitetään ja sinne lisätään aineistoa kokoa ajan.
Teemojen lisäksi sivustolla on oma osio Kansallismuseon näyttelyissä esillä oleville esineille. Tällä hetkellä sivuille on koottu esineitä Kansallismuseon uudistetuista perusnäyttelyistä: Esihistoria, Toista maata ja Suomen tarina. Ensimmäiset esittelyvideot on tehty Toista maata -näyttelyssä olevasta Kalannin alttarikaapista ja Suomen tarinassa olevasta Edvard Iston Hyökkäys-maalauksesta.
“Sivustolla on mahdollista kertoa esineistä enemmän ja tuottaa niihin leikkisiä ja vaikuttaviakin lisäsisältöjä. Jatkossa tuotamme lisää sisältöjä myös muiden Suomen kansallismuseon museoperheen kohteiden näyttelyistä”, Sanna Teittinen lisää.
Sivustolla vierailevilta kerätään nyt toiveita teemoista ja esille tuotavista esineistä. Kävijäkysely löytyy verkkosivulta, ja on auki 30.4.2021 asti.
Suomen kansallismuseon Digitaalinen kokoelma: https://www.kansallismuseo.fi/fi/digitaalinen-kokoelma
Lisätiedot
yli-intendentti Sanna Teittinen, sanna.teittinen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6394
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
p. 0295 33 6000, kansallismuseo@kansallismuseo.fihttps://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/etusivu
Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Curiositas-kirja häikäisee ja hämmästyttää24.3.2021 10:11:32 EET | Tiedote
Kansallismuseon perusnäyttelyuudistuksen huipennus Toista maata -näyttely kertoo esihistorian ja itsenäistymisen välisestä ajanjaksosta Suomen alueella. Samasta ajanjaksosta kertoo myös Curiositas, teos, joka kurkistaa Suomen kansallismuseon esineiden kautta menneeseen. Curiositas näyttää inhimillisen historian kuudesta eri näkökulmasta ajalta ennen itsenäisyyttä.
Kansallismuseon Toista maata -näyttely tuo ihmiset esiin osana valtion historiaa 23.3.2021 08:42:13 EET | Tiedote
Kansallismuseon näyttely Toista maata esittelee ideoiden ja vaikutteiden virtauksia Suomen alueella vuosien 1100–1917 välisenä aikana. Näyttelyssä menneisyyttä ei esitetä vain yhtenä aikajanana, vaan tuntemiamme tarinoita jopa kyseenalaistetaan, ja historiallisia käänteitä ja valtaa tulkitaan tavallisen ihmisen näkökulmasta. Toista maata viimeistelee Kansallismuseon kolmiosaisen, uudistuneen perusnäyttelyiden kokonaisuuden. Näyttely avautuu Kansallismuseossa, kun museo päästään pandemiasta johtuvan sulun jälkeen avaamaan.
Kansallismuseon kaavamuutosehdotus nyt tutustuttavissa verkossa12.3.2021 13:52:41 EET | Tiedote
Kansallismuseon laajennushankkeen edellyttämä kaavamuutosehdotus on valmistunut. Siitä kuullaan Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kantakaupungin kaavoitusta käsittelevässä avoimessa verkkotilaisuudessa 17.3.2021. Verkossa järjestettävä tilaisuus on vuorovaikutteinen.
Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttely kunnioittaa saamelaisesineiden repatriaatiota Saamenmaalle25.2.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Lokakuussa avautuvaa Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyä tehdään yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa.
Riikkamusea Kotiinpaluu – čájáhus gudnejahttá sámedávviriid máhcaheami Sápmái25.2.2021 08:58:00 EET | Tiedote
Kålggmannust ävvneei Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu – čuäjtõõzz raajât õõutveäkka sääʹmõutstõõzz toiʹmmjeeʹjivuiʹm. Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -čáitáldâh, mii lekkâs porgemáánust, ráhtoo oovtâstpargoost sämisiärváduv tuáimeiguin. Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu čájáhus, mii rahpasa golggotmánus, ollašuhtto oktasašbarggus sámeservoša doaibmiiguin.
Kansallismuseon lisärakentaminen etenee valtion ensi vuoden talousarvion myötä23.12.2020 15:08:46 EET | Tiedote
Suomen eduskunnan 21.12.2020 hyväksymä valtion talousarvio vuodelle 2021 tekee mahdolliseksi Kansallismuseon lisärakennushankkeen etenemisen. Suunnitelman mukaan Kansallismuseon historiallisen päärakennuksen, lisäosan ja pihapuiston muodostama kokonaisuus valmistuu alkuvuodesta 2026. Vuonna 2019 käydyn arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehtien ehdotus, jonka hankesuunnittelu ja kaavoitus ovat jo pitkällä. Senaatti-kiinteistöt pyrkii nyt tekemään hankkeen n. 55 miljoonan euron investointipäätöksen loppukeväästä 2021. Pääosin maan alle sijoittuvan uudisosan rakennustyömaa käynnistyy arviolta syksyllä 2022.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme