Vaasan kaupunki - Vasa stad

Näyttely ”Meri vie, meri tuo” kertoo meren roolista taiteen ja kulttuurin historiassa

Jaa

Pohjanmaan museossa avautuu 6.6. meriaiheinen näyttely, joka on koottu Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen jäsenten ja Vaasan kaupungin museoiden kokoelmista. Näyttely kertoo siitä, miten meret ja rannikot sekä niihin liittyvä ihmisten, ajatusten ja tavaroiden liikkuminen näkyy taiteessa ja kulttuurihistoriassa. Näyttely on esillä 20.10. saakka.

Väinö Blomstedt: 
Saaristomaisema, 
1910-luku,
UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö.
Kuva: Matias Uusikylä
Väinö Blomstedt: Saaristomaisema, 1910-luku, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö. Kuva: Matias Uusikylä

Näyttely on tehty yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) kanssa. Vuonna 2006 perustetun yhdistyksen jäseniä ovat Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö sekä uusimpina viime vuonna mukaan liittyneet Åbo Akademin säätiö ja OP Ryhmän Taidesäätiö.

Taidehistorioitsija Tuija Peltomaan kuratoimassa näyttelyssä on esillä meriaiheisia teoksia 1850-luvulta 1950-luvulle.

- Aikaperspektiivi tekee näkyväksi sen, mikä merkitys merellä on kulttuurin, yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kehitysvaiheissa, Peltomaa selittää.

Peltomaan mukaan emme useinkaan tule ajatelleeksi, mitä kaikkea meri on tuonut Suomeen ja miten se on kuljettanut suomalaisia ihmisiä ja tuotteita ympäri maailmaa. Moni asia olisi toisin ilman merta ja merenkulkua.

- Meri ei erota, vaan se yhdistää yli maiden ja mantereiden rajojen. On ajankohtaista ja tärkeää ajatella niitä asioita, jota yhdistävät meitä, Peltomaa muistuttaa.

Näyttely etenee 1800-luvun puolivälin maaseutuyhteiskunnasta 1940-1950-lukujen kaupungistuvaan Suomeen

Näyttely kertoo kasvavasta, kehittyvästä ja muuttuvasta Suomesta, perinteistä ja modernin ajan ilmiöistä.

- Maalausten lisäksi esineet, kartat ja pelilaudat havainnollistavat, miten meri on ollut mukana suomalaisten historiassa ja elämässä monessa eri muodossa. Toivon, että niistä löytyy paljon katsottavaa ja keskusteltavaa kaikenikäisille, Peltomaa sanoo.

Näyttelyssä on esillä yli 70 teosta, joista osa on peräisin yksityisistä kokoelmista ja harvoin julkisesti esillä. Teoksia on muun muassa näiltä taiteilijoilta: Albert Edelfelt, Magnus Enckell, Oscar Kleineh, Victor Westerholm, Berndt Lindholm, Hugo Simberg ja Lennart Segerstråle. Öljymaalausten lisäksi mukana on myös veistoksia, akvarelleja, grafiikkaa ja piirroksia.

- On ollut ihanaa huomata, miten taiteilijat ovat kuvanneet merta suurista ja näyttävistä maalauksista aina pieniin grafiikanlehtiin saakka. Siksi haluan antaa myös katsojille tilaisuuden kokea taiteen meri sekä laajoina panoraamoina että läheiseen kohtaamiseen kutsuvina piirustuksina ja grafiikanlehtinä, kertoo Peltomaa.

Vitriineissä on nähtävillä esineitä, jotka konkretisoivat merenkulun vaikutusta Vaasan seudulla. Vitriinien sisältö kertoo tuontitavaroista, merenkulun eksotiikasta ja mereen liittyvästä symboliikasta. Näyttelyyn on otettu myös mukaan merestä kertovaa äänimaailmaa.

Tapahtumia

Näyttelyn pääsee katsomaan ilmaiseksi Maailman merien päivänä lauantaina 8.6.

Näyttelyn kuraattori Tuija Peltomaa esittelee näyttelyn teoksia ja teemoja kahdella erikoiskierroksella, jotka pidetään lauantaina 24.8. ja 19.10.

Taiteiden yönä 8.8. klo 15-22 Pohjanmaan museoon ja muihin Vaasan kaupungin museoihin on ilmainen sisäänpääsy.

Yleisöopastukset pidetään joka kuukauden toinen sunnuntai ruotsiksi klo 13 ja suomeksi klo 14.

Tiedotuskuvat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Amanuenssi Anna Franck, Vaasan kaupungin museot, p. 040 672 5415, anna.franck@vaasa.fi  

Anu Kehusmaa, Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys (STSY), p. 041 4377566, anu.kehusmaa@artmerita.fi

Kuvat

Väinö Blomstedt: 
Saaristomaisema, 
1910-luku,
UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö.
Kuva: Matias Uusikylä
Väinö Blomstedt: Saaristomaisema, 1910-luku, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö. Kuva: Matias Uusikylä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den 18 september är det hälsovårdarnas dag – de vårdar kommunbor från vaggan till graven17.9.2021 11:59:12 EEST | Tiedote

Hälsovårdarnas arbetsinsats för kommunbornas hälsa är verkligen omfattande och mångsidig. Var och en av oss har fått prata med en hälsovårdare, för de har en viktig roll när det gäller att främja kommunbornas hälsa och välmående från vaggan till graven. Hälsovårdare kan arbeta t.ex. vid mödrarådgivningen, barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården samt inom den service som främjar seniorers hälsa.

Terveydenhoitajapäivää vietetään 18.9. – he hoitavat kuntalaisia vauvasta vaariin17.9.2021 11:54:49 EEST | Tiedote

Terveydenhoitajien työpanos kuntalaisten terveyden eteen on todella laaja ja monipuolinen. Jokainen meistä on päässyt ”terkkarin” juttusille, sillä he ovat tärkeässä roolissa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vauvasta vaariin. Terveydenhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten terveydenedistämisen palveluissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme