S-Pankki

Neljännes suomalaisista valmis ottamaan pitkän, yli 25 vuoden asuntolainan

Jaa

Pitkä asuntolaina kiinnostaa suomalaisia. S-Pankin teettämän tutkimuksen mukaan jopa neljännes täysi-ikäisistä suomalaisista valitsisi todennäköisesti laina-ajakseen 25–45 vuotta, jos olisi nyt hankkimassa asuntoa. Asumiskuluista säästyvät rahat käytettäisiin tyypillisimmin matkustamiseen.

Asuntolainan pitkä laina-aika ja sen myötä maltillisemmat kuukausierät kiinnostavat suomalaisia. S-Pankin Kantar TNS:llä teettämän tutkimuksen mukaan täysi-ikäisistä suomalaisista jopa 26 prosenttia valitsisi todennäköisesti laina-ajakseen 25–45 vuotta, jos olisi nyt ottamassa asuntolainaa. Ensimmäisessä omistusasunnossa asuvista näin ajatteli jopa kolmannes, 31 prosenttia.

Laina-ajan pitenemisen myötä kasvavat lainan kokonaiskustannuksetkaan eivät vähennä kiinnostusta pitkiä asuntolainoja kohtaan. Lähes kolmannes (29 %) tutkimukseen vastanneista olisi valmis pidentämään asuntolainansa laina-aikaa ja sen myötä kasvattamaan lainan kokonaiskustannuksia, jotta kuukaudessa jäisi enemmän rahaa muuhun käyttöön.

Naiset haluaisivat käyttää asumiseen vähemmän rahaa kuin miehet

Erityisesti naiset ovat sitä mieltä, että asumiseen kuluu liikaa rahaa: 46 prosenttia naisista haluaisi, että heillä kuluisi asumiseen nykyistä pienempi osuus nettotuloista. Miehistä näin ajatteli 37 prosenttia. Vain 12 prosenttia suomalaisista olisi valmis käyttämään nykyistä enemmän rahaa asumiseen.

Käytettäväksi jäävä raha käytettäisiin tyypillisimmin matkustamiseen (22 % vastaajista). Seuraavaksi suosituimpia rahankäyttökohteita olisivat eläminen yleensä (14 %), säästäminen tai sijoittaminen (13 %), harrastukset (13 %) ja ruoka (13 %).

”Asuminen on suurimmalle osalle suomalaisista suurin yksittäinen menoerä, joka usein rasittaa taloutta kohtuuttoman paljon. Ajatus mahdollisimman nopeasta lainan takaisinmaksusta on kuitenkin pikkuhiljaa väistymässä ainoana varteenotettavana vaihtoehtona. On hyvä pohtia, rajoittavatko lainan kuukausierät liiaksi elämää, vai voisiko lainan räätälöidä yhdessä pankin kanssa siten, että rahaa jää enemmän myös muuhun käyttöön”, Huttunen jatkaa.

S-Pankki toi markkinoille vuoden 2016 lopulla uudenlaisen, pitkän asuntolainan, jossa laina-ajaksi on mahdollista neuvotella jopa 45 vuotta. Lainaratkaisua tarjotaan aluksi valittuihin YIT:n Smartti- ja Skanskan BoKlok-kohteisiin.

Kantar TNS toteutti S-Pankin toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta asuntolainaan ja asumiskustannuksiin. Tutkimusaineisto kerättiin Kantar TNS:n internet-paneelissa kahdessa osassa tammi–helmikuussa 2017. Tutkimukseen vastasi kummallakin kierroksella noin 1 000 täysi-ikäistä suomalaista. Vastaajajoukko edustaa 18–74-vuotiaita suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinpaikan suhteen. Niissä kysymyksissä missä on ollut vähintään 1 000 vastaajaa, on virhemarginaali 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Huttunen, lainojen kehityspäällikkö, S-Pankki
p. 045 152 0766, paivi.huttunen@s-pankki.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki
S-Pankki
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

010 768 011http://www.s-pankki.fi

S-Pankki on suomalainen pankki, jonka tavoitteena on tuottaa ylivoimaisen helppoja ja hyödyllisiä pankkipalveluita. Se tarjoaa 2,9 miljoonalle asiakkaalleen kattavat palvelut päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen, säästämiseen, sijoittamiseen ja hankintojen rahoittamiseen. S-Pankki panostaa vahvasti digitaalisuuteen ja asiakkaidensa arjen helpottamiseen. Niinpä se palvelee asiakkaitaan kattavasti verkkopankissa, S-mobiilissa, puhelinpalvelussa, sosiaalisessa mediassa sekä yli 700:ssa S-ryhmän toimipaikassa kautta maan. Lisäksi asunnon rahoittamisessa apuna ovat ajanvarauksella palvelevat S-Pankkiirit. S-Pankin välittämät rahastot ja varainhoidon palvelut tuottaa sen tytäryhtiö FIM. S-Pankin omistavat SOK-yhtymä (37,5 %) ja S-ryhmään kuuluvat alueosuuskaupat (37,5 %), LähiTapiola-ryhmä (23,5 %) ja Elo (1,5 %). S-Pankille on myönnetty kotimaisuudesta kertova Avainlippu-tunnus. www.s-pankki.fi

Kantar TNS toimii yli 80 maassa ja on yksi suurimmista markkinatutkimusyrityksistä maailmassa. Tarjoamme yrityksille näkemyksiä päätöksenteon tueksi ja kasvun ajureiksi. Autamme innovoinnin, brändinhallinnan, markkinointiviestinnän, ostokäyttäytymisen ja asiakashallinnan alueilla asiakkaitamme tunnistamaan ja optimoimaan kasvun mahdollisuudet. Olemme osa Kantaria, joka kuuluu maailman johtaviin dataa, näkemystä ja konsultointia tarjoaviin yrityksiin.www.tns-gallup.fi | www.tnsglobal.com   

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme