Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Neuvottelutulos Helsingin kaupungin budjettineuvotteluissa

Jaa

Enemmistö Helsingin kaupunginhallituksessa edustetuista ryhmistä ovat päässeet sopuun vuoden 2021 budjetista. Budjettisopuun pääsivät Kokoomuksen valtuustoryhmä, Vihreä valtuustoryhmä, Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä sekä Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä.

Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioehdotusta kokouksessaan 16.11.2020. Sen jälkeen talousarvioehdotusta käsitellään kaupunginvaltuustossa, joka hyväksyy sen kokouksessaan 9.12.2020.

Budjettineuvottelujen lopputulos

Käyttötalous

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

+ 1 miljoonan lisäys, ei kirjauksia.

Kaupunkiympäristön toimiala

+ 2 miljoonan lisäys;

Vähennetään 800K€ hissiavustuksia.

Kirjaus: Hissiavustusten kohdentaminen erityisesti niille alueille, joissa avustusten käyttö edistää vaikuttavimmin hissiremonttien käynnistymistä ja esteettömyyden toteuttamista.

Kirjaus: 1 miljoona kohdistetaan Energiarenessanssiin

Kirjaus: 1 miljoona kohdennetaan erityisesti kävelyn ja pyöräilyn väylien ylläpitoon sekä asuntotuotantoprosessiin ja esikaupunkien suunnitteluun, esimerkkinä Itäkeskus.

Sosiaali- ja terveystoimiala

+ 30 miljoonan lisäys (josta 10 m€ katetaan siirroilla vuodelta 2020)

Em. siirron osalta todetaan: Vuoden 2020 kaupunginhallituksen käyttövaroista siirretään 5 miljoonan euron sote-toimialalle tehty varaus ja 5 miljoonaa euroa säästyneitä varoja käytettäväksi vuodelle 2021 niin, että nämä 10 miljoonaa euroa kohdentuvat sote-toimialalle. Vuoden 2020 5 miljoonan euron varaus sisällytetään koronasta johtuvan ylityksen osaksi.

Kirjaus: Kaupunki osallistuu Helsingin poliisin uuden ihmiskauppayksikön moniammatilliseen yhteistyöhön. 

Kirjaus: Sosiaali- ja terveystoimialalla jatketaan terveysasemapalvelujen parantamista Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –hankkeen tavoitteiden mukaisesti ja toimialalla analysoidaan terveysasemapalvelujen kehittämiskohteet ja niitä tukevat rakenteet.

Kirjaus: Edistetään mielenterveyskuntoutujien asumisketjua sairaala-palveluasuminen-tukiasuminen-tavallinen asuminen.

Kirjaus: Vahvistetaan ikääntyneiden digitaalisia valmiuksia. Tuetaan uusien digitaalisten innovaatioiden kehittämistä ja käynnistämistä. Tuetaan digiopetusta erityisesti ikääntyneille sekä informoidaan tehostetusti olemassa olevasta opetustarjonnasta.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

+ 22 miljoonan lisäys

Sisältää, että Helsinki-lisä rajataan alle 1-vuotiaisiin, ja muutos astuu voimaan 1.6.2021.

Sisältää kieliohjelman turvaamisen.

Kirjaus: Kehitetään varhaiskasvatuksen henkilöstön työoloja ja lisätään työn houkuttelevuutta tarkoituksenmukaisilla keinoilla, esimerkiksi työsuhdeulkoiluasulla.

Kirjaus: Vapaan sivistystyön kehittämistyössä turvataan Arbiksen nykyinen omaleimaisuus, ruotsinkielisenä vapaan sivistystyön toimijana ja kohtaamispaikkana.

Kaupunginkanslia / yleistä

+ 500K€ lisäys palkkakehitysohjelmaan

+ 300K€ lisäys asukasosallisuusavustuksiin (sis. pienet projektiavustukset)

Kirjaus: Koronasta aiheutuvia kustannuksia seurataan lautakunnissa talouden ja toiminnan seurannan yhteydessä. Lautakunnat esittävät tarvittaessa ylitysoikeuksia kaupunginhallitukselle ja kaupunginhallitus valtuustolle.

Kirjaus: Säilytetään tulospalkkaus ensi vuoden osalta. Tulospalkkiojärjestelmää kehitetään vuonna 2021 yhteistyössä henkilöstöjärjestöjen kanssa niin, että mahdollinen tulospalkkio maksetaan kaupunkitasoisesti.

Kirjaus: Työllisyyspalveluissa tänä vuonna säästyneet rahat hyväksytään siirrettäväksi ensi vuodelle. Turvataan Ohjaamo-toimintamallin mahdollisuudet vastata kasvavasta nuorisotyöttömyydestä johtuviin asiakasmääriin.

Investoinnit

Koulut ja päiväkodit: + 11,38 M€ kohdistuen näin:

  • Aloitetaan Oulunkylän ala-asteen laajennus, Kallion ala-asteen perusparannut sekä Lpk Kalevan korvaava uudisrakennus kesäkuussa 2021. (Näiden rahoituksen lisätarve on tällöin ensi vuonna +4,65 M€, 4,62 M€ ja 1,25 M€ eli 10,52 M€).
  • Lisäksi varataan Keski-Pasilan peruskoulun ja päiväkodin suunnitteluun +0,54M€ sekä Kottby grundskolan ja Koskelan ala-asteen korvaavien rakennusten suunnitteluun yhteensä +0,32 M€, jotta mahdollistetaan niiden toteuttaminen tulevina vuosina tämän vuoden talousarvion mukaisissa aikatauluissa.
  • Yllä olevan lisäksi Kannelmäen peruskoulun peruskorjauksen suunnittelu käynnistetään vuonna 2021.

HKL:n kriittiset investoinnit: + 24 M€

Jatketaan Kalasataman raitiotien toteutusta suunnitelmien mukaan tähdäten valmistumiseen vuonna 2024 siten, että lisätään vuodelle 2021 12M, josta 1M HKL:lle ja 11M Kaupunkiympäristön toimialalle. 10 vuoden investointisuunnitelmassa muutetaan loput vuodet vastaamaan tavoitetta siten, että 10 vuoden kokonaissumma ei muutu.

Varaudutaan Yrjönkadun uimahallin ja Itäkeskuksen uimahallin perusparannuksen suunnitteluun siten, että hankkeet voidaan aloittaa vuosina 2024 ja 2025.

Varaudutaan merellisen tukikohdan toteuttamisen aikaistamiseen, mikä on sidottu Puotilan rakentamisen aloittamiseen.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu etsivät yhdessä puhtaita ja kestäviä kaupunkiratkaisuja22.6.2021 14:01:12 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin ja Aalto-yliopiston puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin keskittyvä Urban Tech Helsinki -hautomo vahvistuu kahdella uudella kumppanilla, kun Helsingin yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu liittyvät mukaan hautomohankkeeseen. Kaupunki ja nämä kolme korkeakoulua tekevät ensimmäistä kertaa hautomoyhteistyötä yli organisaatiorajojen tavoitteenaan houkutella osaajia ja yrityksiä pääkaupunkiseudulle sekä tukea ja vauhdittaa uusien, erityisesti tutkimuslähtöisten, yritysten syntymistä ja alkuvaiheen kasvua. Helsinkiläisille startup-yrityksille suunnatun hautomon ensimmäinen hakukierros käynnistyy 30.6.

C21-kaupunginjohtajat: Sote-ala tarvitsee toimenpideohjelman, ettei ala ajaudu osaajakriisiin21.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

C21-kaupunginjohtajat vaativat hallitukselta ripeitä toimia, joilla ratkaistaan lähivuosien hoitajapula. Hallituksen tulee laatia yhteistyössä kaupunkien kanssa kattava, tavoitteellinen ja rahoitukseltaan kestävä toimenpideohjelma hyvinvointipalveluiden työvoimatarpeiden turvaamiseksi. Huhtikuussa 2023 voimaan tuleva ikäihmisten asumispalvelujen 0,7 työntekijän vähimmäishenkilöstömitoitus sekä esimerkiksi valmisteilla oleva esitys sosiaalihuoltolain ja ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemiseksi pahentavat hoitajapulaa merkittävästi. Mitoituksesta säädettäessä ei käynnistetty toimenpiteitä, joilla vähimmäishenkilöstömitoitus voidaan käytännössä toteuttaa.

Urban 20 -verkosto kehottaa G20-maita investoimaan vihreään ja oikeudenmukaiseen elpymiseen, koronarokotusten tasavertaiseen jakautumiseen ja ilmastotoimiin – Helsinki tukee julkilausumaa21.6.2021 11:00:00 EEST | Tiedote

G20-maiden kaupunkien muodostaman Urban 20 (U20) -kaupunkiverkoston huippukokous oli tarkoitus järjestää Roomassa ja Milanossa 16.–17.6.2021, mutta koronapandemian johdosta kokous on siirretty syyskuuhun 2021. Helsinki on toiminut pormestari Jan Vapaavuoren johdolla verkoston tarkkailijakaupunkina vuodesta 2018 ja varsinaisena jäsenenä maaliskuusta 2021. Vuosittaisessa huippukokouksessa julkistetaan osallistujakaupunkien yhteinen julkilausuma, joka tänä vuonna julkaistiin kokouksen siirtymisestä huolimatta 17.6.2021. Julkilausuma on 28:n kaupungin hyväksymä ja määrä luovuttaa Italian puheenjohtajuuskauden G20-huippukokouksen osallistujille Roomassa 30.–31.10.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme