Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

New York har landat i Hanaholmens galleri

Dela

Den i New York bosatta och internationellt framgångsrika sverigefinska konstnären Tony Sjöman målar just nu en mural i Hanaholmens galleri. Muralen är en del av konstnärens soloutställning, Dome Dossier, som kommer att pågå från den första juni till den sista augusti 2021.

Foto: Tony Sjöman
Foto: Tony Sjöman

Tony Sjöman började måla graffiti i unga år i Göteborgsförorten Bergsjön, men har sedermera blivit en naturlig del av New Yorks konstscen. Hans abstrakta muraler, signerade ”Rubin”, kan ses på vitt skilda håll i världsmetropolen och Sjöman är den första konstnären någonsin som har fått i uppdrag att formge ett kreditkort till American Express (2019).

Tony Sjöman beskriver utställningen i Hanaholmens galleri som en av sina konstnärliga höjdpunkter: ”Det här är en stor upplevelse för mig. Jag har aldrig tidigare målat i Finland, mina föräldrars hemland. Jag är stolt över mina finska rötter och är oerhört glad över att jag har fått den här chansen”, berättar konstnären.

Dome Dossier: konst under kupolen

Tony Sjömans utställning på Hanaholmen, Dome Dossier, består av åtta nya oljemålningar, fyra screentryckta printar i begränsad upplaga, samt den omfattande gallerimuralen som konstnären målar just nu.

Titeln till utställningen relaterar till kupolen som pandemin har lagt over världen. Ömsom snärjande, har kupolen även verkat som budbärare av självreflektion samt skakat om tidigare cementerade sanningar och filosofiska antaganden.

Utställningen i Hanaholmens galleri arrangeras i egen regi, men den verkar även som startskottet för Sjömans muralturné, som firar konstnärens födelsestads, Göteborgs, 400-årsjubileum. Under muralturnén kommer Sjöman att måla permanenta muraler i Göteborgs centrum, samt i Göteborgs vänort (kompisstad) Åbo och Uleåborg i Finland. 

Tony ”Rubin” Sjöman

Tony Sjöman (f. 1975) började måla graffiti i nio års ålder i Göteborgsförorten Bergsjön. Hans föräldrar var finska arbetskraftsinvandrare och den självlärde konstnären kämpade initialt med känslan av att härstamma från fel sida av tågspåren. Men flytten till New York drygt tretton år sedan jämnade det konstnärliga spelfältet, samtidigt som staden förde Sjömans estetik i en ny riktning.

”Flytten till New York innebar en dramatisk vändning i min karriär. I Göteborg blev jag jagad av polisen men i New York ville folk köpa mina tavlor”, säger konstnären.

I New York hittade Sjöman sitt konstnärliga hem och hans muraler syns även på andra håll i USA. Sjömans ateljéverk består i huvudsak av olja och akrylfärg på duk och hans alster har bland annat visats på Scope New York, Scope Miami och Art Miami under Art Basel, såväl som i gallerier i New York, Miami och Los Angeles. Bland några av Sjömans framstående uppdrag märks en serie storskaliga verk som pryder lobbyn i världsberömda Zaha Hadid-byggnaden i Chelsea, och hans konst har beställts av flera världsledande storbolag i USA, såsom Google, Facebook, Starbucks och Lululemon.

Tony Sjöman bor på Manhattan med sin hustru och parets son och han arbetar från sin ateljé på Long Island City. Han representeras av två New York-gallerier: Sugarlift och Uprise Art.

Muralturnén ordnas i samverkan med Sverigefinska kulturambassaden, Northern AiR-residensnätverket, Kulturfonden för Sverige och Finland samt städerna Göteborg, Uleåborg och Åbo.

Media är välkommen att besöka Tony Sjöman när han målar i galleriet denna vecka: exempelvis på torsdagen den 20 maj på eftermiddagen. Konstnären är även tillgänglig för enskilda intervjuer 18–20.5 samt 28.5–2.6. Media är också välkommen på vernissage den 28 maj när Tony Sjöman färdigställer sin gallerimural.

Genom att sprida på besöken i Galleriet anpassar vi oss till de begränsningar som råder i Finland på grund av coronapandemin.

Vänligen meddela därför i förväg när du vill besöka Galleriet till Håkan Forsgård, som även tar emot intervjuförfrågningar: hakan.forsgard@hanaholmen.fi, tel. +358 40 767 7373

Varmt välkommen!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Tony Sjöman
Foto: Tony Sjöman
Ladda ned bild
Foto: Tony Sjöman.
Foto: Tony Sjöman.
Ladda ned bild
Tony Sjöman i Hanaholmens galleri. Foto: Hanaholmen.
Tony Sjöman i Hanaholmens galleri. Foto: Hanaholmen.
Ladda ned bild

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum