Suomen kansallismuseo

Noin puolet suomalaisista arvioi tuntevansa hyvin Suomen ja Ruotsin yhteisen historian, selvisi Suomen kansallismuseon kyselyssä

Jaa
Kansallismuseo on uudistamassa perusnäyttelynsä osaa, joka kertoo ajanjaksosta 1100–1917 alueella, joka tunnetaan nykyisin Suomena. Ajanjaksoon sisältyy myös Ruotsin-vallan aika. Taustatyönä toteutetusta kyselystä selvisi, että vain noin puolet vastaajista arvioi tuntevansa tämän jakson tapahtumia ja merkitystä. Näyttely avautuu keväällä 2021. Se täydentää Kansallismuseon perusnäyttelyuudistuksen, josta aiemmin on avattu osat Esihistoria ja Itsenäisyyden ajasta kertova Suomen tarina vuonna 2017.
Akaan kirkosta oleva 1500-luvulla valmistettu puuveistos kuvaa Piispa Henrikiä ja Lallia. Keskiaikainen yhdestä puusta, luultavasti lehmuksesta, veistetty noin 85-senttinen veistos tulee esille uudistuvaan perusnäyttelyyn. Kuva: Museovirasto
Akaan kirkosta oleva 1500-luvulla valmistettu puuveistos kuvaa Piispa Henrikiä ja Lallia. Keskiaikainen yhdestä puusta, luultavasti lehmuksesta, veistetty noin 85-senttinen veistos tulee esille uudistuvaan perusnäyttelyyn. Kuva: Museovirasto

Suomalaisten historiatietoisuutta kartoittaneessa kyselyssä selvisi, että suomalaisista joka toinen yhtyy väitteeseen ”tunnen hyvin Suomen ja Ruotsin yhteisen historian” (49 %). Lähes samansuuruinen joukko (45 %) torjuu sen, että he olisivat hyvin perillä maiden yhteisestä historiasta.

”Vanhempi historia ei aina avaudu kovin helposti”, pohtii näyttelyuudistuksen projektipäällikkö Päivi Roivainen Kansallismuseosta.

”Kansallismuseon uudistuvassa perusnäyttelyssä pyrimme tuomaan myös Ruotsin aikaa lähemmäs nykyihmistä ja luomaan samaistumisen paikkoja”.

Käynnissä olevan Kansallismuseon näyttelyuudistuksen näkökulmasta kiinnostavana tuloksena voi pitää myös suomalaisten vahvaa näkemystä Piispa Henrikistä ja Lallista. Kolme neljästä vastanneesta uskoo Piispa Henrikin ja Lallin olleen todellisia henkilöitä. Vain kuudesosa (15 %) kaikkiaan 1105 kyselyyn vastanneesta oli eri mieltä. Keskiajalta periytyvän käsityksen mukaan Piispa Henrik toi kristinuskon Suomeen. Kansantarinan mukaan Lalli murhasi piispan Köyliönjärven jäällä.

Tämänhetkisen tutkimuksen valossa tarina ei pidä paikkaansa. Kristinusko levisi Suomen alueelle kaupankäynnin ja rauhanomaisten suhteiden kautta – ei väkivaltaisten ristiretkien. Myös Henrikin ja Lallin tarinat kerrotaan Kansallismuseon uudessa näyttelyssä, joka kulkee työnimellä Toista maata.

Perusnäyttelyn keskiössä ihminen

Suomen alueesta vuosien 1100 ja 1917 välillä, osana Ruotsia ja Venäjää, kertovan perusnäyttelyn teemat kiteytyvät kolmeen: ihmisyys, usko ja Suomi osana maailmaa. Näyttelyn käsikirjoitus korostaa yksilön näkökulmaa hallitsijoiden ja suurmiesten historian sijaan.

Suomalaisten historiallista identiteettiä on tutkittu melko vähän. VTT Pilvi Torstin johtama Historiatietoisuus Suomessa -tutkimushanke sivusi teemaa vuosikymmen sitten. Kyselytutkimuksen tuloksissa esille nousivat ennen kaikkea 1900-luvun tapahtumien merkitys suomalaisten identiteettien rakentumisessa – tärkeimmiksi historiallisiksi tapahtumiksi nostettiin esimerkiksi peruskoulu sekä talvi- ja jatkosota.

Suomen kansallismuseon kokoaman työryhmän tarkoituksena oli kyselyllä selvittää, mikä merkitys tätä vanhemmalla historialla on suomalaisten identiteetille. Suomen kansallismuseon yhteistyössä Helsingin yliopiston, Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ja Kunnallisalan kehittämissäätiön kanssa tammikuussa 2020 toteuttamalla kyselyllä haluttiin selvittää, kuinka paljon suomalaiset tietävät Suomen ja Ruotsin yhteisestä historiasta ja millainen merkitys sillä on suomalaisten identiteettien rakentumisessa. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1105. Vastaajina olivat 18–75-vuotiaat Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä. Kysely toteutettiin Otto A. Malmin rahaston tuella.

Kyselyn tulokset oheisessa liitteessä.

Lisätiedot

projektipäällikkö Päivi Roivainen, paivi.roivainen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6332

Avainsanat

Kuvat

Akaan kirkosta oleva 1500-luvulla valmistettu puuveistos kuvaa Piispa Henrikiä ja Lallia. Keskiaikainen yhdestä puusta, luultavasti lehmuksesta, veistetty noin 85-senttinen veistos tulee esille uudistuvaan perusnäyttelyyn. Kuva: Museovirasto
Akaan kirkosta oleva 1500-luvulla valmistettu puuveistos kuvaa Piispa Henrikiä ja Lallia. Keskiaikainen yhdestä puusta, luultavasti lehmuksesta, veistetty noin 85-senttinen veistos tulee esille uudistuvaan perusnäyttelyyn. Kuva: Museovirasto
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

På utställningen som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum imorgon ser vi toppmode inspirerat av havet och klassiker från svunna årtionden18.4.2024 13:45:05 EEST | Tiedote

På utställning Oceanista – mode och hav som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum innehas huvudrollen av toppmode inspirerat av havet, sjöfarare och marin miljö. Den stora utställningen består av cirka 110 plagg och utstyrslar och bland dem ser vi även klassiska dräkter och gatumode med marint tema ända från slutet av 1800-talet som väcker starka minnen. Utställningen är öppen 19.4–29.9.2024.

The new exhibition of the Maritime Museum of Finland displays high fashion inspired by the sea and classics from over the decades18.4.2024 13:08:24 EEST | Press release

The Oceanista – Fashion and the Sea exhibition to be opened in the Maritime Museum of Finland features high fashion inspired by sea, sailors and sea nature. The extensive exhibition of about 110 pieces of clothes and accessories will also display sea-inspired classic outfits evoking strong memories as well as street fashion from the end of the 19th century. The exhibition will be open between 19 April and 29 September 2024.

// Korjattu tiedote // Pressikuvat lisätty: Suomen merimuseon näyttelyssä nähdään meren inspiroimaa huippumuotia ja klassikoita vuosikymmenien varrelta18.4.2024 12:58:30 EEST | Tiedote

Suomen merimuseossa avautuvan näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosaan nousee merestä, merenkulkijoista ja meriluonnosta inspiroitunut huippumuoti. Laajassa, noin 110 vaatetta ja asustetta kokoavassa näyttelyssä nähdään myös vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkoasuja ja katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta asti. Näyttely on avoinna 19.4.–29.9.2024.

Suomen merimuseon uudessa näyttelyssä nähdään meren inspiroimaa huippumuotia ja klassikoita vuosikymmenien varrelta – tervetuloa mediatilaisuuteen27.3.2024 08:45:00 EET | Kutsu

Suomen merimuseossa avautuvan näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosaan nousee merestä, merenkulkijoista ja meriluonnosta inspiroitunut huippumuoti. Laajassa, noin 110 vaatetta ja asustetta kokoavassa näyttelyssä nähdään myös vahvoja muistoja herättäviä merihenkisiä klassikkoasuja ja katumuotia aina 1800-luvun loppupuolelta asti. Näyttely on avoinna 19.4.–29.9.2024. Näyttely esitellään medialle torstaina 18. huhtikuuta klo 14–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye