Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Nopea sulaminen lisää Kyrön- ja Lapuanjoen jääpatoriskiä

Jaa

Lämpimien säiden seurauksena lumet jatkavat edelleen nopeaa sulamista pohjalaismaakunnissa. Tiistaina 30.3.2021 Kyrön- ja Lapuanjoen vesipinnat jatkoivat nousuaan, vaikka tulvavesiä johdettiin merkittävästi tekojärviin ja säännöstelyihin järviin. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä tulvavesiä alettiin varastoimaan myös Pitkämön tekojärveen Kurikassa. Tekojärvien hyödyntämisestä huolimatta on olemassa riski, että tulvavesiä joudutaan johtamaan Kyrönjoen yläosan pengerrysalueille. Lisäksi suurista virtaamista johtuen Kyrönjoella on jääpatojen riskiä Isossakyrössä, Vaasassa ja Mustasaaressa. Myös Lapuanjoella saattaa muodostua jääpatoja Poutun padon alapuolisella jokiosuudella.

Kyrönjoella Ylistaron Kylänpäässä kertyi jäitä 30.3.2021.
Kyrönjoella Ylistaron Kylänpäässä kertyi jäitä 30.3.2021.

Kyrönjoen vesipinta Ilmajoen Nikkolassa nousi tiistain aikana 106 cm ja oli keskiviikkona kello 8 tasolla 39,71 m.  Jos lumen sulaminen jatkuu edelleen poikkeuksellisen nopeana, on mahdollista, että Nikkolan vesipinta nouse tänään illalla tai huomenna tasolle 40,00 m. Tällöin Kyrönjoen pengerrysalueiden tulvaluukut joudutaan avaamaan tulvavesien johtamiseksi Ilmajoen ja Kyrönjoen pengerretyille peltoalueille Ilmajoen keskustan tulvavahinkojen välttämiseksi. Torstain jälkeen ilman odotetaan jäähtyvän niin paljon, että veden nousu hidastuu.

Kyrönjoki on pääosin jäätön Seinäjoen oikaisu-uoman ja Ylistaron välillä.  Ilmajoen suunnassa on vielä melko paljon jäitä ja pääosa Ylistaron alapuolisesta jokiosuudesta on jääpeitteinen.  Koska joen virtaamat (Skatila: 337 m3/s tänään klo 8) ovat suuria ja kasvavat todennäköisesti tänään edelleen, niin jäiden liikkeelle lähtö ja jääpatojen muodostuminen on mahdollista joen alaosalla.

Myös Lapuanjoella vesipintojen nousu oli tiistaina nopeaa. Lapualla Poutussa vesi nousi 99 cm tiistaina aikana. Nyt keskiviikkona kello 8 ollaan korkeudella 27,77 m.  Tämän hetken ennusteiden mukaan vesipinnan ei uskota nousevan tasolle 28,40, eikä Lapuanjoen tulvaluukkuja todennäköisesti jouduta avaamaan.  Poutun padon alapuolisella Lapuanjoella on mahdollisuuksia jääpatojen syntymiseen.

Lapväärtinjoki, Teuvanjoki ja Närpiönjoki ovat saavuttaneet pääosin tulvahuipun tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, mutta vedenkorkeuksien ennustetaan kääntyvän hitaaseen laskuun lähipäivinä. Maalahdenjoki ja Laihianjoki saavuttavat tulvahuippunsa todennäköisesti tänään ja niissä vedenkorkeus jatkaa vielä hidasta nousua.

Lisätietoja Twitterissä:

@tulvatpohjanmaa

@pinnanalta (SYKEn hydrologit)

@meteorologit (Ilmatieteen laitos)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus:

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Yksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Tulvakeskus / Suomen ympäristökeskus SYKE:

Tutkija Harri Myllyniemi, puh. 0295 251 439
Tutkija Kalle Sippel, puh. 0295 251 646
Hydrologi Panu Juntunen, puh. 0295 251 805

Kuvat

Kyrönjoella Ylistaron Kylänpäässä kertyi jäitä 30.3.2021.
Kyrönjoella Ylistaron Kylänpäässä kertyi jäitä 30.3.2021.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus muistuttaa joukkoliikenteen käyttäjiä ja henkilökuntaa kasvomaskin käytöstä16.4.2021 12:06:09 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi 13.8.2020 suosituksen kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä koronavirusepidemian aikana. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää koronavirustartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

NTM-centralen i Södra Österbotten påminner kollektivtrafikens användare och personal om användningen av ansiktsmask16.4.2021 12:06:09 EEST | Tiedote

Institutet för hälsa och välfärd gav 13.8.2020 en rekommendation om användning av ansiktsmask i kollektivtrafiken under den pågående coronavirusepidemin. Korrekt användning av ansiktsmask kan minska coronavirussmitta genom att den förhindrar droppar från att spridas i omgivningen. Ansiktsmaskernas effekt grundar sig delvis på att så många som möjligt använder dem på rätt sätt.

Lokaliseringsplanen för stamväg 63: Alternativen undersöks i Kronoby13.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Under början av år 2021 inleddes utarbetandet av en lokaliseringsplan för stamväg 63 på avsnittet mellan Kaustby och Ina i Evijärvi. Syftet med arbetet är att fastställa terrängkorridoren och vilka åtgärder som behövs för att den krokiga huvudvägen som går genom byarna ska uppnå en sådan kvalitetsnivå att den motsvarar nivån på de avsnitt söderut och norrut längs stamvägen där förbättringsåtgärder redan har vidtagits. Problemen med den nuvarande vägen och de förbättringar som behövs koncentreras till Kronoby kommuns område.

Kantatien 63 pääsuuntaselvitys: Vaihtoehtoja tutkitaan Kruunupyyssä13.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Alkuvuonna 2021 aloitettiin pääsuuntaselvityksen laatiminen kantatielle 63 Evijärven Inan ja Kaustisen välille. Tavoitteena on määrittää maastokäytävä ja toimenpiteet, joilla mutkaisen ja kyliä halkovan päätien laatutasoa nostetaan vastaamaan jo parannettuja etelä- ja pohjoispuolisia kantatiejaksoja. Nykytien ongelmat ja tarvittavat parantamisratkaisut keskittyvät Kruunupyyn kunnan alueelle.

Den regionala skarvsamarbetsgruppen i Österbotten och Mellersta Österbotten har inlett arbetet med att uppdatera den regionala åtgärdsplanen för skarv12.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

I den nationella skarvstrategin som publicerades år 2019 gavs de regionala samarbetsgrupperna i uppdrag att över sitt verksamhetsområde sammanställa en plan eller utredning i vilken regionala problemområden lyfts fram samt övervägs hurudana åtgärder som behövs. Samarbetsgruppen i Österbotten och Mellersta Österbotten gav ut sin åtgärdsplan för skarv år 2017 och nu har gruppen inlett uppdateringen av planen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme