Norjan Barentsinmeren öljyonnettomuuksien riskienhallinta kaipaa huomattavaa uudistamista
Erilaiset riskejä koskevat näkemykset ja yhteiskunnalliset arvot ovat usein ristiriidassa, mikä vaikeuttaa ympäristöön liittyvien riskitekijöiden hallintaa. Avomeriporauksen salliminen uusilla arktisilla alueilla on äärimmäisen kiistanalaista. Samalla kun alueen jääpeite sulaa hälyttävän nopeasti, öljyteollisuusen toiminta on kasvanut uusilla alueilla NorjanBarentsinmerellä.
Norjan valtion päätös sallia merellä tapahtuva öljynetsintä- ja poraustoiminta aiempaa lähempänä jään reunaa on erittäin kiistanalainen ratkaisu, sillä avomeriporauksen onnettomuusriskejä pahentavat entisestään muun muassa alueella mahdollisesti esiintyvä jää, karut sääolosuhteet ja nykyisten torjuntatoimien riittämättömyys. Kun ottaa huomioon fossiilisten polttoaineiden osuuden ilmastonmuutoksessa, öljyteollisuuden toiminnan laajentaminen uusille alueille vaikeuttaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamista.
Tutkimuksen mukaan nykyisen hallintorakenteen puitteissa moninaisia riskikehyksiä ja tiedon eri muotoja ei kyetä integroimaan päätöksentekoprosesseihin.
– Ongelmatilanteen yhteinen ymmärtäminen ja tarvittavien ratkaisujen kehittäminen edellyttää yhteiskunnallista oppimista ja tiedon yhteistuottamista, toteaa tohtorikoulutettava Tuuli Parviainen Helsingin yliopiston Ekosysteemit ja ympäristö -tutkimusohjelmasta.
Tutkimukseen osallistuneiden tahojen välillä havaittiin suuria eroja riskien määrittämisessä ja hahmottamisessa. Osallistujat toivat ilmi laajan ympäristöllisten, taloudellisten ja yhteiskunnallisten riskien kirjon, johon kuuluivat sekä pitkäaikaiset että maailmanlaajuiset avomeriporauksen seuraukset, kuten toiminnan vaikutukset ilmastonmuutokseen. Lisäksi tutkimukseen osallistuneet tahot pitivät tieteidenvälistä tutkimusta, paikallistietämystä ja muita tiedon muotoja riskiarvioinnin kannalta tärkeinä.
Näin ollen öljyvuotoriskien hallinnassa onkin tärkeää tarkastella muun muassa sitä, kenen tulisi osallistua riskien tunnistamiseen ja arvioimiseen, mitä tahoja pidetään tai ei pidetä olennaisina tai asiantuntevina riskien arvioimisessa, mitä hallintokeinoja pidetään tärkeinä ja minkä tahojen pitäisi osallistua päätösten laillisuuden varmistamiseen.
Tutkimusartikkelissa Parviainen et al. (2019) esittelevät niitä lukuisia tapoja, joilla Norjan Barentsinmeren alueeseen liittyviä riskejä hahmotetaan ja määritellään, sekä erittelevät riskikehysten perustana olevia tietotyyppejä. Riskikehyksiä kerättiin rakentamalla laadullisia ajatusmalleja osittain ohjattujen haastattelujen pohjalta. Ajatusmallintamisen avulla voidaan esitellä ja kuvata öljyonnettomuusriskien arvioimiseen ja määrittämiseen liittyvien epävarmuustekijöiden laajuutta sekä toimintaan liittyvää monitulkintaisuutta.
– Nykyinen riskinhallintakehys, johon sisältyy Barentsinmeren ekosysteemipohjainen hoitosuunnitelma ja teollisuuden riskiarvioinnit, on keskittynyt pitkälti luonnontieteisiin ja insinööritieteisiin perustuviin tutkimuksiin, jolloin riskejä on hahmotettu pääasiassa todennäköisyyksien ja seurauksien kautta. Riskien ja riskinhallintavaihtoehtojen arviointia ei voi jättää yksinomaan kyseisen teollisuudenalan asiantuntijoiden tehtäväksi, Parviainen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuuli Parviainen, tuuli.parviainen@helsinki.fi, puh. 0442373587
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopisto, puh. 0294158461
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme