Etelä-Savon ELY-keskus

Norpalle pesimärauhaa Lietvedellä – maastoliikennekielto voimaan jäällä maaliskuun alussa

Jaa

Jääpeitteiselle rajatulle Lietveden vesialueelle Puumalan kunnassa astuu voimaan maastoliikennekielto 1.3.2021. Päätös maastoliikennekiellosta Lietvedellä on tehty 21.4.2017 Pistohiekan matkailualueen ranta-asemakaavan yhteydessä. Moottoriajoneuvolla ajaminen alueella on kielletty vuosittain 1.1.–30.4. välisenä aikana.

Moottoriliikenteeltä rajoitettu alue

Pistohiekan kaavan Natura-arvioinnissa todettiin, että kaavan vaikutusten lieventämiseksi talviaikaista moottoriliikennettä tulee rajoittaa saimaannorpan pesimäalueella Lietvedellä. Kieltoalue on Lietveden Natura-alueen hoito- ja käyttösuunnitelman mukainen luonnonarvovyöhyke 2 sekä kapea vesialue kaava-alueen edustalla.

Kieltoalueen ulkopuolelle jää pohjois-eteläsuuntaiset käytävät Lietveden itä- ja länsirannan tuntumassa, joita pitkin moottoriajoneuvoilla voi edelleen liikkua. Samoin itä-länsisuunnassa Iso-Viiliön saaren ja Paikanniemen välillä on Lietveden yli käytävä, jolla liikkuminen on sallittu. 

Pistohiekan matkailualueen toteutus alkoi kahden rakennusluvan myöntämisellä

Vuonna 2017 tehdyssä päätöksessä kiellon voimaantulo on kytketty Pistohiekan matkailualueen toteutuksen alkamiseen. Puumalan kunta on 26.1.2021 myöntänyt alueelle kaksi kaavan mukaista rakennuslupaa, joka kieltopäätöksen mukaan tarkoittaa alueen toteuttamisen alkamista käytännössä.

Jäällä liikkuminen häiritsee saimaannorpan pesintää

Saimaannorppa on erityisen herkkä pesimäaikaisille häiriöille. Saarten ja luotojen rantakinoksissa synnytetään ja imetetään kuutteja, vaikka päällepäin ei mitään näykään. Kuutit syntyvät helmi maaliskuussa ja emo imettää poikasia lumipesässä tai jäällä 7–12 viikkoa. Jäällä pesien lähistöllä liikkuminen aiheuttaa häiriöääniä, jolloin emo ja kuutti sukeltavat pakoon pesästä tai emo ei uskalla nousta imettämään kuuttia avojäälle. Erityisesti moottoriajoneuvolla liikkuminen on pesinnälle haitallista. Kun kuutti saa imeä emon rasvaista maitoa, paranevat sen mahdollisuudet selviytyä ensimmäisestä elinvuodestaan selvästi.

Vastasyntyneellä kuutilla on huono lämmöneristys, koska sillä ei ole vielä rasvakerrosta. Siten jokainen häiriön aiheuttama sukellus kylmään kuluttaa energiaa. Tosituvat häiriöt aiheuttavat stressiä, kylmettymisriskin ja muutoksia imetysrytmiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sirpa Peltonen, maankäyttöasiantuntija, p. 0295 024 219, sirpa.l.peltonen(at)ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ELY-keskus etsii perinnebiotooppien, lintuvesien ja lähteikköjen kunnostajia22.2.2021 08:00:00 EETTiedote

Etelä-Savon ELY-keskus etsii toimijoita kunnostamaan ja hoitamaan Etelä-Savon heikentyneitä luonnonympäristöjä. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa ja kohteina ovat mm. perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet, sekä lintuvedet ja lähteiköt. Kunnostukset hankitaan ostopalveluina.

Etelä-Savon vesistöjen kunnostusta ja hoitoa vauhditetaan suunnitelmilla16.2.2021 10:39:27 EETTiedote

Vesienhoidon yleissuunnitelmien valmistelu on hyvässä vauhdissa Etelä-Savon kalatalousalueilla. Suunnitelmissa on nostettu esiin kunnostusta tarvitsevia kohteita ja esitetty toimenpiteitä, joilla vesien tilaa voidaan parantaa. Esille ovat nousseet muun muassa valuma-alueiden kuormituspaineet, muutokset vesistöissä sekä vaelluskalojen nousuesteet. Tavoitteena on aktivoida vesistöjen kunnostus- ja hoitotoimia alueilla. Suunnitelmia esitellään keväällä 2021 alueilla järjestettävissä tupailta-webinaareissa.

Etelä-Savoon uusia luonnonsuojelualueita 940 hehtaaria11.2.2021 11:09:25 EETTiedote

Etelä-Savon ELY-keskus toteutti vuonna 2020 luonnonsuojeluohjelmia yhteensä noin 940 hehtaaria. Valtiolle hankittiin luonnonsuojelutarkoituksiin 210 hehtaaria ja yksityismaan luonnonsuojelualueita perustettiin 730 hehtaaria. Suojelutoimet kohdistuivat yhteensä 57 kiinteistöille ja perustuivat maanomistajien kanssa tehtyihin sopimuksiin. Maanomistajille maksettuihin kauppahintoihin ja korvauksiin käytettiin yhteensä noin 5,96 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme